Tomáš Krystlík: Uplatňovat morální kritéria na umělce je dětinské

08.10.2019 18:34

Spory, zda má být nebožtík uctěn pohřbem „se státní poctou“ nebo bez ní, týkající se obou v poslední době zemřelých umělců, diskuse, zda vůbec si to něco takového zaslouží kvůli svým postojům k bolševickému režimu, ukazují pokřivenost českého myšlení.

Tomáš Krystlík: Uplatňovat morální kritéria na umělce je dětinské
Foto: Youtube.com
Popisek: Česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, autor množství článků a esejí, zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce

Zpěvák je zpěvák, herec je herec, literát je literát. Zpěvák zpívá, lidé ho poslouchají, chodí na koncerty s ním, herec hraje, lidé chodí na inscenace do divadla, nebo se dívat na filmy s ním do biografu, čtou díla literátů. Jenže, proč od nich Češi vyžadují morální postoje, které s jejich uměleckou kvalitou nesouvisí? Proč by také měly? Buď umělci zprostředkovávají kvalitní umělecký prožitek nebo ne a tím by to mělo skončit. Ideálně je herec schránka bez názorů, natož politických postojů, do kterého se nalije scénář a on roli odehraje. Jeho beznázorovost mu usnadňuje lehčeji splynout s postavou, kterou má odehrát, s rolí, ve které pak snadněji exceluje.

Zda se Gott kompromitoval aranžováním se s komunistickým režimem a Chramostová spoluprací s StB (zverbována dvakrát s odstupem několika desetiletí), by nehrálo roli, kdyby v českých myslích nespočíval od dob národního obrození blud o báječném českém jazyku, posvátném to dědictví po předcích. Činnosti, které jsou spjaty s jazykem, jsou pro český národ od té doby obzvláště cenné a jejich nositelé uctíváni. A naopak přísně posuzováni, zda za života, ono po předcích posvátné dědictví používajíce, se chovali přiměřeně mravně. Stačí se podívat na vyšehradský hřbitov Slavín – z pochovaných českých velikánů, který není spojen s posvátným to českým jazykem, je tam jen jediný: Křižík.

Dá se s tím něco dělat? Těžko, musel by se předefinovat český národ, což je víceméně spojeno s přepsáním českého výkladu dějin od doby husitské dodnes. I tak by bylo naivní se domnívat, že tento blud setrvávající v českých myslích již 213 let zmizí během následujícího půlstoletí. Požadavek mravnosti umělců, zejména používajících český jazyk, se bohužel bude vyskytovat i nadále vzdor tomu, že se jedná o postoj infantilní, potvrzující mentální zaostalost českého myšlení a uvažování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…