Vladimír Pelc: Je nekvalifikovaný aktivismus P. Pavla únosný?

05.02.2023 15:57 | Komentář

Pan Petr Pavel prokazuje, že má všechny předpoklady vykonávat funkci prezidenta ČR. Už se pustil i do důchodů.

Vladimír Pelc: Je nekvalifikovaný aktivismus P. Pavla únosný?
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Pan Petr Pavel prokazuje, že má všechny předpoklady vykonávat funkci prezidenta ČR. Jak již před pár lety správně napsal publicista Martin Fendrych: Petr Pavel má kvalifikaci na funkci prezidenta ČR, protože umí zabít holou rukou (ZDE, 8. 10. 2019). Ale nejen to; je odborníkem na koronavirus a jeho zkrocení a na další nepřeberné množství problémů (ZDE, 22. 3. 2020).

V povolební a předinaugurační době P. Pavel téma antiBabiš vyměnil za antiZeman a antiHrad, dále zařadil osvědčené antiRusko (a to až do hrdel a statků – Ukrajinu musíme vyzbrojovat vším, kromě atomových zbraní, těch má Západ dost); nyní nastala další etapa jeho moudrého (před)prezidentování – pustil se do problémů hospodářství; do daní a důchodů. Vždyť to vše jsou jednoduché záležitosti, stačí zavelet (a velitel velí vždy správně, že, od toho je velitel), a problémy budou napraveny. A pan P. Pavel je k jejich řešení kvalifikován, že ano.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

A tak ČTK (ZDE, 4. 2. 2023) přinesla další ukázku Pavlova politického aktivizmu a odborného rozhledu: Rád bych přispěl k tomu, abych vládě pomohl tam, kde bude chtít předložit věcné argumenty, s vysvětlováním toho, proč musíme důchodovou reformu udělat a že není čas. Upozorňuji na vroucí skromnost P. Pavla; a dále: Reforma by neměla zahrnovat jen kosmetické a případné parametrické změny, ale kroky k zajištění finanční stability; na výplatu penzí už teď si stát musí půjčovat, letošní rozpočet počítá zatím se schodkem 62,5 miliardy korun; nemá-li důchodový systém v řádu několika let zkolabovat, tak skutečně reformu podstoupit musíme; bude důležité, aby to bylo veřejnosti vysvětlováno. Ono se to nebude vysvětlovat dobře, protože to budou věci, které budou bolet; a hlubokomyslný závěr: Důchodová rovnice není až tak složitá a proměnných je omezené množství, mezi důchodové parametry patří třeba výše důchodů, poměr penze ke mzdě či důchodový věk. Především pozor na lidi, kteří vykládají, že věc k řešení je jednoduchá; takové tvrzení používají osoby nekvalifikované.

Ale hlavně: Podstatnější (než úvahy o prodloužení doby odchodu do důchodu, jeho výše, valorizace) je naplňování důchodového účtu, způsob výpočtu výše odvodů osob se zaměstnaneckými příjmy (§ 6 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) a osob samostatně výdělečně činných (§ 7 stejného zákona); u těch druhých je nesrovnatelně nižší odvodové zatížení neodůvodnitelné. Zde především vzniká propad průběžného financování důchodového systému. Zjednodušeně řečeno: Osoba s podnikatelskými příjmy by měla do důchodového systému odvádět obdobné množství peněz jako zaměstnanec. Propad na důchodovém účtu je ve výši, kterou tvoří uvedené neodůvodněné rozdíly v platbách.

A pak by ještě bylo vhodné vyjít z Daltonova teorému (Hugh Dalton), vyřčeného ve třicátých letech minulého století: Vydání veřejného úřadu určuje výši jeho potřebného příjmu; hospodárné však je, aby jeho možné výdaje byly určeny výší jeho příjmů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…