Ferjenčík (ČPS): Zpackané IT zakázky stojí miliardy korun

17.07.2012 9:53

Řešením jsou otevřená výběrová řízení a svobodný software

Ferjenčík (ČPS): Zpackané IT zakázky stojí miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Stát spustil další počítačový systém, který nefunguje – tentokrát jde o registr vozidel. Kolaps registru vozidel je jen další kapkou v moři.

Řešením jsou otevřené veřejné zakázky a podmínka svobodného software pro všechny dodavatele veřejné správy.

Datové schránky, které jsou o víkendech vypnuté, nepřipravené registry osobních údajů, projekt elektronické sbírky zákonů, účetní systémy za stovky milionů korun, systém pro sociální dávky, registr vozidel… Občany tohoto státu to zřejmě ani nepřekvapuje, neboť jsou na obdobný scénář již zvyklí: Státní správa zadá zakázku bez výběrového řízení za přemrštěnou cenu a systém následně nefunguje.

Do tohoto procesu se pravidelně zapojuje i firma ATS Telcom, která sama nic nevytváří, ale působí jako polštář mezi subdodavateli a státní správou. Firma profituje na zmanipulované veřejné zakázce, kterou následně za mnohem menší cenu přenechá subdodavateli. Vzniklá provize je použita na neznámé účely.

IT sektor se stal penězovodem veřejných prostředků do kapes neprůhledných obchodních společností. V současné době se to děje již zcela nepokrytě a nikdo za to nenese zodpovědnost. Zastupitelé a radní, kteří zakázky schvalují, často ani netuší, co mají programy za miliony dělat.

„Za tohle přece musí firma zaplatit statisícové odškodné a zároveň nesmí dostat ani korunu zaplaceno. Protikorupční policie musí prověřit všechny předchozí zakázky pro tuto firmu, ne? Zároveň musí dostat padáka ten, kdo tu firmu vybral na ministerstvu, a jeho jméno musí být vláčeno tiskem,“ říká odborník na počítačové systémy Petr Stehlík, který je členem republikového výboru Pirátů.

Celkem jde o miliardy korun z peněz daňových poplatníků. Používání subdodavatelů způsobuje, že dodavatel není schopen rychle reagovat a odstraňovat závady, protože nemá vlastní odborníky. Navíc si stát ve smlouvě většinou ani nevyhradí právo software upravit, aby ho přizpůsobil svým potřebám, a zveřejnit jeho zdrojový kód. Dostupnost zdrojového kódu snižuje závislost na dodavateli původního software, protože kód může následně doplňovat a upravovat každá firma.

Požadujeme rozbití tohoto korupčního systému: Důsledně otevřít výběrová řízení, zveřejňovat zadávací podmínky a vyšetřit, zda došlo ke spáchání trestného činu. Pirátská strana prosazuje, aby byl software vytvořený za veřejné prostředky k dispozici pod svobodnou licencí, tedy aby ho mohl každý zkoumat, upravovat a kopírovat.

V případě zvolení Piráti zahájí přechod veřejného sektoru na svobodný software, který má nízká bezpečnostní rizika a nehrozí u něj závislost na dodavateli. „Jde o zřejmý příklad, kde by transparentnost pomohla ušetřit lidem nejen peníze, ale i nervy,“ dodává Petr Stehlík.

Autor je místopředseda Pirátské strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…