Halíková (KSČM): Na vyhlášení veřejných zakákek stavební firmy nečekají

29.05.2013 7:31

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR za KSČM Milady Halíkové k informacím deníku E15, podle kterých ví většina velkých stavebních firem o připravovaných veřejných zakázkách mnohem dříve, než dojde k jejich vyhlášení.

Halíková (KSČM): Na vyhlášení veřejných zakákek stavební firmy nečekají
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Stavební výroba klesla podle údajů Českého statistického úřadu v březnu meziročně o 20,6 procenta. Stavební produkce se propadla z 547,5 miliardy korun v roce 2008 na loňských 424 miliard. A tak šéfové velkých stavebních firem po veřejných zakázkách nejen pokukují, ale snaží se o nich získat informace ještě před tím, než budou oficiálně vyhlášeny. Pokud budou mít náskok před konkurencí a podklady si pořádně připraví, mají větší naději na vítězství. V tomto případě se všechna opatření v zákonu o veřejných zakázkách jeví jako méně účinná, než se očekávalo. 
 
Podle analýzy českého stavebnictví, kterou se chystá na konci května zveřejnit výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG ČR a která již „prosákla“ do některých sdělovacích prostředků, se dvě třetiny velkých stavebních společností dozvídají o zakázkách ještě před jejich vyhlášením. A to někdy až o osm měsíců dříve! Podle tohoto průzkumu 97 procent ředitelů firem přiznalo, že nejdůležitějším zdrojem informací jsou osobní kontakty. Střední a malé firmy se předem dozvídají o zakázkách jenom ze 24 procent.
 
Je otázkou, zda tato situace je výhodná pro stát, města a obce a znamená šetření veřejnými prostředky. Bouřlivě se nyní diskutuje to, zda právě kritérium ceny, které je téměř výlučně používáno při vyhodnocování výběrových řízení, neznamená ve skutečnosti šetření na nepravém místě. Čili zda firmy, které se takto s předstihem připravují, v zájmu získání zakázky nenabízejí nižší kvalitu. Pomohl by zákaz nyní tak oblíbených dodatků ke smlouvám? Každopádně se zdá, že ani nejpřísnější zákon není zárukou toho, že ho nelze nějak obejít.

Milada Halíková, poslankyně PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

8:05 Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

Královéhradecký kraj zahájil v Novém Městě nad Metují výstavbu domova pro osoby se zdravotním postiž…