Langšádlová (TOP 09): Úspěch exportu je pro naši ekonomiku zásadní

29.06.2012 8:18

Poslanci Helena Langšádlová a Václav Kubata spolupředkládají balík zákonů na podporu českého vývozu. „Pro malou otevřenou ekonomiku je úspěch vývozců v zahraničí zásadní,“ říká místopředsedkyně rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

Langšádlová (TOP 09): Úspěch exportu je pro naši ekonomiku zásadní
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

„Předkládáme návrhy, které by měly posílit konkurenceschopnost našich exportérů. Zároveň přinesou tisíce pracovních míst,“ vysvětluje Helena Langšádlová a dodává: „Proto věřím, že zákony získají podporu všech politických stran, a to včetně opozice, která po takovýchto opatřeních volá svou nepravdivou kritikou přístupu vlády k hospodářskému růstu země.“ Poslankyně Helena Langšádlová na tvorbě zákonů spolupracovala s Ministerstvem financí a Českou bankovní asociací.

Zvýhodněné úvěry pro vývozce

První návrh zákona zařadí Českou republiku mezi země, které využívají zvýhodněných úvěrů pro exportéry i prostřednictvím komerčních bank. Výhodnost spočívá v dlouhodobé fixaci (neměnnosti) úrokové sazby, tedy v odstranění jednoho z rizik, kterému naši výrobci čelí zvláště u delších a náročnějších kontraktů. Sazba úvěru bude stanovena na základě sazby, kterou vyhlašuje OECD, přičemž bankám bude doplácen zejména rozdíl mezi sazbou sjednanou v úvěrové smlouvě a běžnou mezibankovní tržní sazbou. Úvěrová sazba se však může dostat nad běžnou tržní sazbu, v tom případě bude banka rozdíl mezi těmito sazbami vracet do státního rozpočtu. Z toho důvodu se bude systém částečně financovat sám a nebude představovat velké nároky pro veřejné finance.

Snazší odpočty pohledávek

Druhý návrh se týká bankovních úvěrů a záruk, které jsou poskytovány subjektům se sídlem v zahraničí. Zákon schválený v roce 2011 rozšiřuje možnost odpočtu pohledávky z úvěru či bankovní záruky z daňového základu. Rozšíření se týká případů, kdy: a) úvěr či záruka je poskytnuta bance dovozce, b) úvěr či záruka je poskytnuta subjektu se sídlem ve státu mimo EU, se kterým má Česká republika smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

U tohoto zákona však byla z iniciativy ČSSD odložena účinnost až na rok 2015, čímž by se našim exportérům nedostalo podpory potřebné v době složité ekonomické situace. Proto se navrhuje posunout účinnost na rok 2013 s uplatněním už za zdaňovací období roku 2012.

Ministr financí Miroslav Kalousek doufá, že se podaří zákony schválit co nejdříve: „Pro letošní rok máme na podporu zvýhodněných úvěrů pro exportéry vyčleněno 150 milionů korun ve státním rozpočtu. Co se týče odpočtu pohledávek z úvěrů a bankovních záruk, pokračujeme v odstraňování nerovných podmínek a nesystémových výjimek v daňovém systému. Neexistuje racionální důvod, proč by odpočet mohl být uplatněn u jednoho typu úvěru, zatímco u obdobného nikoli.“

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…