Liška: Klaus v Indonésii. Trapná sebeprezentace místo prosazování lidských práv

24.07.2012 15:03

Prezident Klaus navštívil Indonésii v době, kdy její vláda stupňuje násilí na původních obyvatelích Západní Papui. Strana zelených apeluje na české představitele, aby důsledně usilovali o dodržování lidských práv a práva na vlastní sebeurčení všech domorodých obyvatel.

Liška: Klaus v Indonésii. Trapná sebeprezentace místo prosazování lidských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

V červnu eskalovalo násilí v Západní Papui ze strany indonéské vlády. Zástupci a zástupkyně hnutí za práva domorodých obyvatel dlouhodobě usilují o uplatňování svých občanských práv a práva na sebeurčení. Současná indonéská vláda stupňuje represivní přístup a násilně potlačuje pokojné demonstrace za občanská práva původních obyvatel. Za minulý měsíci byli dle Asijské komise pro lidská práva při potlačování těchto demonstrací zabiti tři lidé a více než 40 dalších bylo zraněno.

„Žádáme všechny odpovědné osoby v České republice, aby využily svého vlivu jako členského státu EU a apelovaly s požadavkem na zastavení násilí na orgány Evropské unie, OSN a samotnou indonéskou vládu. Postavení původních obyvatel vystavených policejnímu a vojenskému násilí je zoufalé", prohlásil pro Stranu zelených Benny Wenda, představitel hnutí za nezávislost Západní Papuy.

V minulých dnech navštívil Indonésii na státní návštěvě prezident Klaus. Namísto upozornění na potlačování občanských a politických práv domorodých obyvatel ze strany indonéské vlády se opět věnoval prezentaci indonéského překladu své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. V přímém rozporu s tamějším vývojem zároveň chválil úroveň indonéské demokracie a vzájemné ekonomické vztahy, aniž by se o problému dodržování lidských práv v Indonésii jakkoli zmínil.

„Je důležité, aby se mezinárodní společenství postavilo proti jakýmkoli pokusům o potlačování lidských práv, obzvláště pokud se to týká domorodých skupin obyvatel. Západní Papua je jedním z mnoha zapomenutých případů vykořisťování a utlačování původních obyvatel, který s sebou nesou i zásadní environmentální důsledky, včetně ničení pralesů. Rolí České republiky a dalších zemí deklarujících prosazování lidských práv jako jeden z principů své zahraniční politiky by mělo být na podobné případy upozorňovat a nepřipouštět je. Je smutné, že jeden z nejvyšších představitelů naší zahraniční politiky si tuto roli neuvědomuje a dává přednost vlastní sebeprezentaci," konstatuje předseda SZ Ondřej Liška.

Česká republika je v současnosti zastoupena v Radě OSN pro lidská práva a prosazování lidských práv ČR deklaruje jako jednu z priorit Koncepce zahraniční politiky ČR. I z těchto důvodů by česká zahraniční politika měla o podporu práv domorodých obyvatel aktivně usilovat. Strana zelených vyzývá prezidenta republiky a Ministerstvo zahraničních věcí, aby požadovali zastavení násilí indonéské vlády vůči pokojným protestům a aby aktivně prosazovali lidská práva domorodých obyvatel v bilaterálních vztazích, na půdě OSN a EU a dalších mezinárodních organizací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.