Vaňhová: Vládní zpráva k nepokojům na Šluknovsku je povrchní

31.08.2012 14:31

Ústecký kraj zásadně připomínkoval vládní dokument, který hodnotí postup jednotlivých institucí při řešení loňských nepokojů na Šluknovsku.

Vaňhová: Vládní zpráva k nepokojům na Šluknovsku je povrchní
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Dokument nazvaný Evaluace postupu orgánů veřejné správy při řešení eskalace napětí ve Šluknovském výběžku v období od června do listopadu roku 2011, který tento týden vzala vláda na vědomí, v podstatě jen popisuje průběh událostí, omezuje se na obecně známé skutečnosti, neoprávněně kritizuje představitele místní samosprávy a nepřináší žádné konkrétní návrhy. Ústecký kraj považuje tento dokument, který vznikal jeden rok, za informačně a analyticky povrchní a měl by být dopracován.

„Materiál je popisem stavu, k hodnotícím závěrům používá zpracovatel obecně známá fakta, není učiněn žádný pokus o analýzu. V materiálu není ani slovo o jakémkoli návrhu nebo alespoň představách, které by mohly částečně eliminovat organizované stěhování velkých skupin tzv. nepřizpůsobivých osob na jedno místo. Materiál ani slovem nezmiňuje legislativní iniciativu kraje v podobě Ústeckého balíčku, který přináší pro sociálně vyloučené lokality řešení. Zpráva v této podobně je v podstatě k ničemu a jde jen o odškrtnutí kolonky za splněný úkol,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Zcela neobjektivní je ve vládním dokumentu kritika místní samosprávy, především vedení radnic v Rumburku, Šluknově a Varnsdorfu. Ústecký kraj by považoval za korektní, aby byly uvedeny také výhrady měst a obcí k práci Agentury pro sociální začleňování, případně, jak byly připomínky obcí a měst vypořádány. Vedení všech uvedených měst deklarovalo ochotu spolupracovat a komunikovat s Agenturou. „Dle našeho názoru není možné se ze strany zpracovatele nevyrovnat s námitkou k rozpočtovému určení daní. Není možné jen tak konstatovat, že v lokalitě žije velmi mnoho lidí bez jakékoli kvalifikace a vůbec se nezabývat tím, kolik z nich může místní trh práce pojmout,“ doplnila Jana Vaňhová.

Podle průzkumu veřejného mínění, který má Ústecký kraj k dispozici, jsou občané v hodnocení aktivit státních institucí na Šluknovsku obecně převážně kritičtí. Relativně nejlépe jsou hodnoceni starostové obcí (49 % příznivých hodnocení), nejhůře potom vláda – jen 13 % procent lidí si myslí, že přispívá k řešení situace, opačného názoru je nadpoloviční počet (55 %) dotázaných. Hodnocení příspěvku jednotlivých institucí k řešení situace na Šluknovsku je analogická – nejlépe jsou hodnoceny obce a hejtmanka.

Po rychlém řešení napjaté situace ve vyloučených lokalitách však volají jak starostové postižených míst, tak i většina obyvatel. Ve stejném průzkumu naprostá většina obyvatel kraje podpořila jednotlivá opatření tzv. Ústeckého legislativního balíčku. Pro zpřísnění podmínek pro poskytování sociálních dávek, omezení činnosti heren či zpřísnění postihů za narušování veřejného pořádku se vyslovilo téměř 9 z 10 dotázaných, kteří o balíčku měli informace.

Ústecký kraj zřídil pracovní skupinu pro sociálně vyloučené lokality již v únoru letošního roku. Důvodem byla snaha o koncepční a koordinované řešení problémů přetrvávajícího sociálního napětí a její eskalace v sociálně vyloučených lokalitách na území Ústeckého kraje. Pracovní skupina připravuje další setkání se starosty na 13. září 2012.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!