Zeman: Vrcholový sport je základem prestiže České republiky

02.09.2012 8:59

Miloš Zeman navštívil mistrovství Evropy v raftingu 2012.

Zeman: Vrcholový sport je základem prestiže České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Dnešním dnem končí třídenní návštěva Miloše Zemana v Jižních Čechách. Na závěr svého několikadenního programu se zúčastnil ME v raftingu na Vltavě v Loučovicích pod Lipenskou přehradou. Průvodcem mu byl osobně šéf organizačního výboru celého závodu pan Pánek. “Velice mě mrzí, že jsem byl jediný politik, který se na tak důležitou událost přijel podívat”, uvedl na tiskové konferenci k podpoře sportu Zeman.

Vyjádřil také svůj obdiv raftařům, v některých případech “ty šlajsny považoval za pokus o sebevraždu”. Podivil se také nad jednáním společnosti ČEZ kvůli odpouštění vody z přehrady. “Kdyby ČEZ pravidelně od května do října odpouštěl vodu, nic by se nestalo, protože zdejší elektrárna funguje jen na 20 %. A raftaři sami říkají, že tento úsek Vltavy je jeden z nejzajímavějších na světě. Tím pádem by se zde mohly pořádat každý víkend různé akce pro nadšence vodních sportů.” Jak dále uvedl, tyto akce by nestály téměř nic, ale jejich výsledek by byl viděn téměř okamžitě. “Umožnilo by to stovkám lidem, aby se vyřádili ve svém oblíbeném sportu a znamenalo by to nutnost zajištění veškerých služeb. A jelikož dle slov starosty mají Loučovice 20 % nezaměstnanost, mohl by to být jeden návrh řešeni svízelné situace místních obyvatel. Nevyužití zdejšího přírodního potenciálu je velká chyba!” konstatoval Zeman.

Během tiskové konference zazněla i slova ohledně vrcholového sportu jako celku. Miloš Zeman uvedl, že je třeba podporovat masový sport. Upozornil na to, že dříve existovala tréninková centra nejen pro mládež, tělovýchovné třídy, které je třeba dle něj obnovit. “Před nedávnem jsem na pozvání místopředsedy ČOV Jiřího Kejvala měl možnost si prohlédnout Český olympijský dům v Londýně. Je potřeba si uvědomit, že vrcholový sport je základem prestiže České republiky. Něco málo se ví o našich podnikatelích, nic se téměř neví o našich politicích, zatímco o většině našich sportovců se ví hodně. Taková Špotáková vám udělá větší reklamu, než 14 hejtmanů dohromady. Sport je bohužel téměř jediný nástroj prestiže naší země v zahraničí,” uvedl na závěr.

Po tiskové konferenci měl možnost problematiku odpouštění vody z přehrady konzultovat se dvěma výraznými osobnostmi vodního sportu. Prvním byl Viktor Legát, kajakář na extrémních řekách a druhým Michal Novotný, česká snowboardocrossová hvězda, který kajakářství bere jako letní přípravu na zimní sezonu.

Součástí dne byly také debaty s občany, tentokrát v Loučovicích, kde byla hlavním tématem především velká nezaměstnanost, a v Nové Peci,  která se nachází přímo na území Šumavského národního parku a právě z toho plynou problémy místních obyvatel, týkající se také nezaměstnanosti.

V příštím týdnu navštíví Miloš Zeman Jihomoravský kraj, do kterého zavítá hned v pondělí 4. září, ale příznivci a podporovatelé se s prezidentským kandidátem mohou setkat také v Moravskoslezském a Středočeském kraji.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…