Co když na tom Zeman není tak blbě. A je připraveno... Erik Best si všímal. Auta, souhra, žádná náhoda

13.10.2021 4:46 | Rozhovor

Povolební vývoj a okolnosti vzniku nové vlády mohou vypadat úplně jinak, než se dosud zdá. Podle analýzy Erika Besta může vším zamíchat prezident Miloš Zeman i dosavadní premiér Andrej Babiš. Best zdůrazňuje některé detaily související s hospitalizací hlavy státu, které prý mohou leccos odhalovat a dosud se nad nimi nikdo nepozastavil.

Co když na tom Zeman není tak blbě. A je připraveno... Erik Best si všímal. Auta, souhra, žádná náhoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Kdy bude mít Česká republika novou vládu? A může se Petr Fiala těšit, že usedne do Strakovy akademie? Jak do povolebního vývoje zasáhne prezident republiky, který je aktuálně hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici? Politický analytik a novinář Erik Best nabízí možné scénáře i překvapivé postřehy.

Pokud jde o možnou spolupráci pěti politických subjektů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů, Erika Besta zaujal komentář moderátora ČT Jakuba Železného. „Ten prohlásil, že by šlo o pytel blech. Zároveň máme problém s Piráty, když říkají, že pociťují lítost a hněv. Jednak je to pět stran dohromady, které se musejí nejdřív vůbec na všem domluvit, a pro většinu kromě samotných Pirátů je také důležité, že Piráti získali jen čtyři poslance a mají minimální zastoupení. U zbývajících čtyř stran si lze představit, že se na vládě bez větších potíží domluví, ale žalostný výsledek Pirátů působí radost i v byznysových kruzích. Piráti byli bráni jako největší obava,“ míní.

O výsledku voleb, které dopadly vítězstvím dosavadní opozice s většinou 108 hlasů v Poslanecké sněmovně, se postaraly menší strany, především prý Přísaha Roberta Šlachty, ale částečně i samotný premiér, který se v kampani zaměřoval hlavně na Piráty a zbylé opoziční subjekty nechával stranou. 

„Na neúspěšné malé strany se lze dívat ze dvou hledisek. Pokud byla pravda, že Přísaha měla být béčkem hnutí ANO, tak se to moc nepovedlo a platí to v jistém smyslu rovněž pro Trikolóru. Ještě v březnu se zdálo, že starý Klaus bude otevřeně podporovat SPD a Trikolóra víceméně zanikne. Dopadlo to ale jinak, Trikolóra získala 2,76 procenta. To je dost na to, aby litovali, že strana vůbec ještě existuje. Vidím to tak, že Majerová Zahradníková byla nakonec lepší, než se předpokládalo. Trošku asi počítali s tím, že voliči přejdou k Okamurovi, ale příliš se to nestalo. Podařilo se jí zachovat pozici strany tam, kdy ji zanechal Klaus mladší. Exprezident Klaus po odchodu svého syna z Trikolóry chtěl tuto stranu spojit s SPD. Měl projev těsně před smrtí Kellnera, kde vyzýval tyto strany, aby se spojily. Pak ale jeho syn odešel a vypadalo to, že je snaha hlasy pro Trikolóru převést k SPD. Do toho přišla tragická smrt Petra Kellnera a tyto snahy utichly. K posílení SPD tak nedošlo a Trikolóra zůstala na svém,“ uvažuje Best.

Druhým hlediskem celé věci podle jeho slov je, že tu zůstává necelých 20 procent voličů, kteří nemají politické zastoupení ve Sněmovně. „Kdyby Zeman chtěl udělat nějakou výzvu nebo si něco odůvodnit, tady by mohl začít. Poukázat na to, že sice SPOLU a PirSTAN mají nejvíc hlasů, ale nelze zapomínat na 20 procent voličů, kteří nemají zastoupení,“ zamýšlí se dále politický analytik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…