Co se nám snaží vnutit ČT. Erik Best: Vážná a nová věc o vládě

16.05.2023 4:39 | Rozhovor

Vládní úsporná opatření, vyhlášení stávkové pohotovosti a v některých věcech přelomový průzkum v České televizi. Politický analytik Erik Best upozorňuje na roli, kterou by brzy mohla mít téměř zapomenutá ČSSD. Vládní sliby, že se představená podoba konsolidačního balíčku nezmění, jsou podle jeho slov s otazníkem. „Fiala se Stanjurou také slibovali, že nebudou zvyšovat daně a stalo se to,“ podotýká.

Co se nám snaží vnutit ČT. Erik Best: Vážná a nová věc o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Odbory v pondělí vyhlásily stávkovou pohotovost. Podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly vláda překročila všechny myslitelné meze. Politický analytik Erik Best se zamýšlí nad tím, zda jsou odbory schopné do skutečné stávky také vstoupit, nebo jen hrozí stávkovou pohotovostí.  

Dle jeho slov je velkou otázkou, zda máme hrozbu stávek brát vážně. „Na druhou stranu ale připomeňme, že nedávno měly odbory výrazný úspěch, když v podniku Nexen přesvědčily majitele ohledně zvýšení mezd. Byl to překvapivý úspěch, protože se skoro neočekávalo, že to vyjde, protože se to mohlo rozšířit na další korejské firmy a nakonec to ohrozit i korejskou účast na dostavbě Dukovan. Byl to sice úspěch odborů, ale nelze to srovnávat, tehdy šlo o tlak odborů na jednu firmu. Tentokrát jde o tlak odborů proti vládě přes tyto firmy. Kdyby vyhlásily stávky v jednotlivých firmách, je to sice vzkaz vládě, ale trest pro dané firmy,“ říká Best.

„Do toho se nabízí otázka, zda firmy schvalují vládou představené změny či nikoliv. Některé společnosti to komentovaly, ale těžko předvídat obecnou náladu. Navíc ještě nebyly jasné přesné parametry toho konsolidačního balíku. Bude-li většina firem vládní opatření podporovat a odbory budou proti, může vzniknout dost velký společenský problém,“ míní analytik.

Čtvrteční zhruba dvouhodinová tisková konference vlády o plánovaných změnách podle jeho slov neměla takový dopad, jak si většina novinářů nebo analytiků myslí. „Ptejme se, kolik občanů to celé sledovalo. Pro nás je to profesní povinnost, ale konalo se to za pět minut 12, lidé byli v práci a spíše bych řekl, že naprostá většina veřejnosti potom viděla až výstupy a prezentaci jednotlivých opatření v rámci mediálních zpráv. Stejně tak je pro veřejnost důležité, že avizované zvýšení daní je porušení opakovaných slibů vlády a premiéra. Naštvanost odborů je podle mě dána také tím, že vláda sociálním partnerům změny nepředstavila dopředu a nedebatovala s nimi o tom. Mají pocit, že je vláda obešla a o to větší je důvod jít proti tomu, protože to mohlo podle nich podkopat jejich autoritu,“ je přesvědčen.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

VLÁDA PROFI LHÁŘŮ A ZLODĚJŮ , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJuras1 , 16.05.2023 5:33:07
Těmhle profi lhářům, jen když otevřou huby, tak už stejně nikdo nevěří. A o ČT a Kantaru nemá cenu ani psát, protože ty jejich lži a vlezdoprdelismus je tragédie a proto se na ně už skoro nikdo nedívá

|  22 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…