Erik Best: Koudelka v ohrožení. Zeman? Pozor. Rusové bouchnou dveřmi, mají plán

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
20.04.2021 4:39 | Zprávy

Jak máme chápat dění kolem kauzy ruské účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích před sedmi lety a reakce, které odhalení vlády vyvolalo? Politický analytik Erik Best nadnáší k úvaze několik scénářů, které souvisí jak s osudem Michala Koudelky v čele BIS, tak s údajným plánem Ruska odpojit se postupně zcela od „upadajícího“ Západu.

Erik Best: Koudelka v ohrožení. Zeman? Pozor. Rusové bouchnou dveřmi, mají plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Politický analytik Erik Best při hodnocení dosavadních informací o případu ruské účasti na výbuchu ve Vrběticích míní, že jde v každém případě o velmi zvláštní načasování. „Prezident Biden nedávno oznámil, že vůči Rusku bude razit novou politiku a Spojené státy byly možná první, kdo přišel s prohlášením, že český stát v reakci na ta zjištění postupoval správně. Každý ví, jak CIA podporuje Koudelku (Michala, šéfa BIS, pozn. red.) a každý také ví, že mu za pár měsíců končí mandát ředitele a usiluje o jeho prodloužení. Na druhé straně zase prezident Zeman usiluje o to, aby skončil. Určitě tady existuje možnost, že s tím souvisí právě načasování, kdy to bylo celé oznámeno veřejně,“ myslí si.

„Jenže právě tady je to pro mnohé překvapení, že té představené verzi poskytuje největší podporu sám prezident republiky. Z mého hlediska, pokud neuslyším od Miloše Zemana jiné prohlášení, a pokud neuslyším od opozice něco jiného, což příliš neočekávám, budeme asi muset brát oficiální verzi celého příběhu, jak ho představila vláda, jako platnou,“ pokračuje Best v souhrnu situace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…