Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

06.05.2024 14:10 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové, které se obracelo k občanům chudých zemí, mělo současné německé a částečně i evropské ekonomice nabízet levnou pracovní sílu. V druhém plánu i spotřební lidský materiál pro předpokládanou militarizaci. Nejen Německa,“ soudí politolog Zdeněk Zbořil. Varuje však: Podobné věci se vymykají kontrole.

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, děkanka Fakulty humanitních studií Věra Sokolová si stěžovala na demonstraci za práva Palestinců, která se konala před sídlem fakulty. Akce dle děkanky byla neohlášená, organizátory nebyli vyučující ani studující FHS UK, hluk prý rušil výuku a student, který šel kolem a s akcí nesouhlasil, dostal přes ústa. Děkanka prý respektuje akademickou svobodu, ale toto se jí nelíbí. Co o tom soudíte? Jak v takovém případě postupovat?

Viděl jsem v ČT vystoupení nejvýznamnějších magnificencí českých univerzit po té nešťastné události na FF UK v Praze. Musím se přiznat, že mne překvapila intelektuální, ale vlastně i morální úroveň všech, kteří v tomto pořadu, který připomínal pokleslé talk-show produkce České televize. Stejně ale i mnoha ostatních. Ti, v těchto pořadech „účinkující“, nedokázali veřejně demonstrovat svou akademickou úroveň, ani se zbavit tíhy své politické orientace. A předváděli se jako nikoliv autority, které mají kořeny své nezávislosti nejenom ve velikosti svého v tomto případě filozofického poznání a jeho reflexe. Proto jsem se rozhodl, že nebudu reagovat na stav akademické obce a jejího, podle mého názoru, vzdávání se teze „učení a učení se“. To bylo na Pražském vysokém učení jednou ze zásad života žáků a jejich mistrů už od založení univerzity. A protože, jak k údivu jejich dnešních kritiků opakují exprezidenti České republiky různými slovy, ale se stejným důrazem, „protože nemohu říct nic chvályhodného, raději mlčím“.

Přesto si ale dovolím, jako už dávno nepraktikující akademik, se zkušeností vysokoškolského studia doma i v zahraničí, tvrdit, že i ti nejvznešenější učitelé a mistři by měli začínat uvažovat sami o sobě a nikoliv o „těch druhých“. V tomto kontextu jakýchsi neznámých. Nestačí jen „respektovat akademickou svobodu“, ale pokusit se společně v rámci celé akademické obce pochopit, co se děje nejenom na FHS UK, ale i na prestižních a bohatých univerzitách ve Spojených státech. A dnes už i v Evropě. Viděl jsem, jak se u dnes zapomenutého německého protestantského filozofa Goldwitzra rodilo radikální studentské hnutí v Berlíně. Jak se z něho rodilo násilné zneužívání nejen akademických, ale i občanských svobod. Jak se jeho jménem nejdříve demonstrovalo, později stavěly barikády a zapalovaly budovy v Paříži a v Berlíně. Ani dnes nejde o nic menšího než o existenciální problém a všichni akademici, kteří nedokázali zvednout hlas proti snad konspiračnímu heslu My to zvládneme!, by měli alespoň vysvětlit jak a proč se tak fatálně mýlili.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Docela mě těší, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBanjo123 , 06.05.2024 15:04:29
když čtu, že někdo otevřeně říká, že nacismus, tedy nacionální socialismus byl ideologií extrémně levicovou, tedy nikoliv pravicovým extrémismem, jak tvrdí politici i média. Nedává smysl, aby si pravicová strana dala do svého názvu socialismus. To ale neznamená, že to nebudou tvrdit dál, i když je to nesmysl. Druhou poznámku bych měl k Pavlovi Novotnému - v jeho případě nechutné vulgarity v ODS nevadí. Mě to připomíná funkci králova šaška, tomu jsou povoleny i sprosťárny za hranicí dobrého vkusu. I v politice se hodí mít někoho takového, vážně ho ve skutečnosti nikdo nebere, ale přitahuje pozornost a stává se hromosvodem pro uražené a nespokojené. Takový člověk se hodí, nadává se na šaška a ne na jeho pána a odvrací to pozornost od věcí důležitých, kterým by pozornost naopak neprospívala. Takže někdo takový může hrát i docela důležitou roli a přitom to nepoškodí pověst svatouškovského pana profesora.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…