Svržení Fialy? Jen jediná možnost. Po rozdělení křesel už to bublá

03.11.2021 13:02 | Analýza

Ministr financí Stanjura si v nové vládě prosadí všechny škrty, které bude chtít, uvádí sociolog Petr Hampl. To spolu s rostoucími cenami energií může vyvolat lidový hněv, ale ten nic nezmění. Jako odumřely i Žluté vesty ve Francii. „To by musela vzniknout nějaká cílevědomá a dobře organizovaná skupina, podpořená někým mocným, kdo by na pádu vlády dokázal vydělat. To spíš ukazuje k tomu, že Babišovo ANO je pro vládu nebezpečnější než spontánní lidový odpor," soudí Hampl. Ten popisuje, co od vlády, která si už dělí resorty, čekat.

Svržení Fialy? Jen jediná možnost. Po rozdělení křesel už to bublá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU vyhrála volby do poslanecké sněmovny. Ve volebním štábu bylo veselo

Křesla ve vládě jsou rozdělena mezi jednotlivé koalice. SPOLU bude mít jak ministra financí, které obsadí Zbyněk Stanjura, tak MPSV, na které lidovci navrhují senátorku Jelínkovou. Jak brutální bude dle vás Stanjurův tlak na šetření a škrtání v sociální oblasti? 

Správně jste zmínil „šetření a škrtání v sociální oblasti“. Ono totiž nepůjde o to, že by nová vláda chtěla hospodařit úsporněji. Půjde o to, že nová vláda chce směrovat peníze jinam – jak vidíme i na rozšiřování počtu ministrů a dalších krocích. Vypadá to totiž, že mezi příznivci nové koalice a jejich podporovateli převládá pocit, že tu jsou nová devadesátá léta a nové dělení kořisti. Oni nejspíš opravdu věří tomu, že pokud odeberou Agrofertu nějaké dotace a zdraží důchodcům jízdné, získají tím neomezené zdroje. 

Na své si přijdou zahraniční partneři a investoři, americké zbrojovky, nejrůznější neziskovky a další. A trochu zbude i na poručíky a pěšáky, kteří budou za věrnost odměněni pracovními místy a dotacemi. Byli na suchu příliš dlouho. Čekejme tedy spíš rychlý nárůst výdajů v určitých směrech. A ten nárůst bude jen omezeně kompenzován sociálními škrty. Říkám omezeně, protože ono moc není kde škrtat. Česká republika nebyla žádným rozmařilým sociálním státem ani za Babiše. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…