Vypadá to, že BIS je k ničemu... Zdeněk Zbořil našel nový rozměr kauzy Koněv

04.05.2020 9:51

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Co kdyby to vzal vážně některý nepenzionovaný generál ČA a začal s válečnými přípravami?“ Politolog Zdeněk Zbořil komentuje údajnou návštěvu ruského agenta s jedem. „Páně Petříčkova očekávání považuji za marná a jeho přesvědčení, že ČR dodržuje smlouvy s Ruskou federací, zřejmě druhá smluvní strana nesdílí,“ podotýká. Stále se také debatuje o okolnostech, které předcházely smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery. „Takových útoků prezident republiky už zažil ve své politické kariéře několik a vždy šlo o zdroje, které dlouho zůstávaly v utajení. Že ale jsou v ČR lidé, kteří sní o jakémsi slovenském modelu politické změny, a že jsou to osoby světské i duchovní, snad už dávno není jen veřejným tajemstvím,“ podotýká Zbořil.

Vypadá to, že BIS je k ničemu... Zdeněk Zbořil našel nový rozměr kauzy Koněv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Týdeník Respekt spojil dění kolem sochy Koněva s informací, že do Česka před třemi týdny údajně dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Kreml zprávu označil za novinářskou kachnu a ruské velvyslanectví v souvislosti s tímto článkem napsalo v nótě českému Ministerstvu zahraničí, že útoky na Rusko a jeho ambasádu v Praze jsou nepřípustné.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

„Tato podivuhodná zpráva byla oznámena článkem jednoho autora jednoho týdeníku a je takové povahy, že by v minulosti mohla vést k vyhlášení válečného stavu. Dnes se to tak vážně nebere, ale předpokládám, že alespoň BIS a Armáda ČR mají pohotovost a dovolily se zeptat alespoň v Respektu, odkud to všechno mají a jak to ověřovali. Takto to vypadá, že BIS je k ničemu, přes hranice do ČR může projít kdokoliv a s jakýmkoliv zavazadlem. Také by bylo dobré vědět, zda prezident, předseda vlády, orgány EU a NATO už byly někým od nás informovány, anebo zda se jedná jen o duel mezi Ruskou federací a Českou republikou. Prezidentovi RF Putinovi a MZV Lavrovovi už vyhrožoval smrtí, dokonce v přímém přenosu, i řeporyjský starosta, a tak to vypadá, že jsou válečný konflikt a aktivace článku 5. paktu na spadnutí,“ komentuje politolog Zdeněk Zbořil.

Pražského primátora Zdeňka Hřiba kritizuje Rusko kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře kvůli Koněvově soše. Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný zase instaloval pamětní desku vlasovcům. Všichni tři teď mají policejní ochranu.  

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

„Myslím si, že všichni tito tři politici jsou ve vážném nebezpečí. To jim ale nehrozí jen z Moskvy, ale spíše od spiklenců, kteří je inspirovali. Na pováženou jsou také jejich inteligence a znalosti, se kterými se vydali na složitou cestu mezinárodních vztahů a dostali se až na hranici konfliktu. Jejich rozhodnutí lze schvalovat, stejně jako kritizovat, ale ovlivnit jej už nemůžeme. Pro své hrdinství se rozhodli sami a jen oni budou ozdobeni věncem vítězství, nebo pádem nepaměti do propasti,“ uvedl Zbořil.

„Snad bychom ale měli dávat pozor, aby s sebou ve své velikosti nevzali ty ostatní, kteří s nimi do války za jejich ideály jít nechtějí,“ dodal.

„Do Řeporyjí jsem se nejel ani podívat, ani zavzpomínat si.“

Připomenout můžeme, že na řeporyjském náměstí má své výsostné místo pamětní deska připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce, od minulého týdne. Instalace se zúčastnil sám řeporyjský starosta Pavel Novotný. Vedle desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován.

„Jednak jsem historik, jednak pamětník, a tak mi nemusí ani pan Novotný, ani pan Žáček vysvětlovat, jak to tehdy bylo. Do Řeporyjí jsem se nejel ani podívat, ani zavzpomínat si. Chtěl jsem raději jet v den výročí osvobození, nikoliv dobytí, do koncentračního tábora Mauthausen nedaleko Lince, kterým prošlo na deset tisíc československých odbojářů a kde bylo bestiálně v jednom nebo dvou dnech popraveno asi 135 žen. Je tam dodnes vedle hlavního vchodu pamětní deska, která končí výzvou Lidé, bděte! Omezený pohyb na hranicích s Rakouskem mi to nedovolil, a tak alespoň doufám, že se k ní v Rakousku budou chovat ohleduplněji než k jiným památníkům páni starostové v Praze a v jejím okolí,“ říká politolog.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Čtveřice bezpečnostních expertů vyzvala diplomacii, aby vyvolala jednání ministrů zahraničí, na kterém by se problémy řešily. „Pokud by Moskva nezměnila postoj, mělo by podle nich Česko zvážit stažení velvyslance, vypovězení bilaterálních smluv nebo zamezení přístupu ruských firem ke státním strategickým zakázkám,“ psala ČTK. Proti chování Ruska se v úterý vymezil také Senát. Jeho bezpečnostní výbor považuje za nepřípustné, že Rusko v Česku rozvíjí své aktivity a vyhrožuje demokraticky zvoleným politikům. Žádá proto vládu, aby pokusy Ruska o vměšování do vnitřních záležitostí ČR rezolutně odmítla.

„Četl jsem jména těchto čtyř expertů a jsem překvapen, že ještě nenavrhli vládě a prezidentu ČR vyhlásit Ruské federaci válku. Pokud je někdo považován za experta jen proto, že napsal několik článků o Rusku a seděl v zahraničním výboru PS, měl by, ale také nemusel se jeho názor stát předmětem jednání obou komor Parlamentu ČR. Co kdyby to vzal vážně některý nepenzionovaný generál ČA a začal s válečnými přípravami? Jistě tito experti vědí, je to v každé učebnici mezinárodní politiky, že po vzájemném obviňování, výhrůžkách a konfrontacích je omezení a stažení diplomatického personálu obvykle posledním krokem před zahájením válečných operací. Situace už vypadá jako tragická, ale ještě není vážná,“ uvedl Zbořil.

Skončí už celá záležitost? Optimismus pana Petříčka nelze sdílet

„Pro mě je nepřístojné, abychom zde nechali cizí státy zpochybňovat základní svobody, jako je například svoboda slova. Drželi jsme se plnění našich závazků, ať už mediálních úmluv nebo bilaterálních smluv s Ruskou federací. Očekávám, že tímto tato záležitost skončí,“ vyjádřil se ke kauze ministr zahraničí Tomáš Petříček pro Radiožurnál.

„Optimismus pana Petříčka nelze sdílet. Zřejmě zapomněl na vyjádření pana starosty z Řeporyjí pro ruskou televizi, ve kterém hrozil smrtí ruskému prezidentovi a MZV. V takovém případě nejde o svobodu slova, ale o ohrožení života nejvyšších představitelů státu, se kterým ještě udržujeme diplomatické styky. Páně Petříčkova očekávání proto považuji za marná a jeho přesvědčení, že ČR dodržuje smlouvy s RF federací, zřejmě druhá smluvní strana nesdílí.

V ruské státní tiskové agentuře RIA Novosti se během pátku objevila zpráva od novinářky Iriny Alksnisové. Ta píše, že „zahájené trestní řízení na mnoho let, ne-li navždy, zavěsilo nad zmíněné politiky Damoklův meč, který budou muset stále mít na zřeteli a počítat s ním pro další aktivity“. „Přece samotný Respekt napsal, že starosta Prahy 6 bude teď čelit hrozbě zatčení během každé zahraniční cesty,“ uvedla. Naznačila, že by Kolář mohl být v Rusku někdy nakonec skutečně souzen: „Což o to, momentálně se takový Ondřej Kolář nemusí obávat cest do západních států, protože ty nevydají Moskvě podezřelého v ‚politické‘ kauze. Jenže svět se mění závratnou rychlostí. Mnoho věcí, které se zdály být nemyslitelné před několika lety, jsou dnes běžné. Západ vydává Moskvě ekonomické zločince jako na běžícím pásu, a navíc je na politické mapě světa stále více států, které chovají otevřené sympatie k naší zemi.“

„Já jsem tento článek četl, ale bohužel jsem neslyšel žádné komentáře českých politiků nebo expertů. Nevím, jaká je praxe vydávání nebo nevydávání obviněných v zahraničí. Z případů pánů Nikulina nebo Assange vím, že je to obtížné, ale ne nemožné. Konečně i tak velká osobnost, jako je polský slovutný filmový režisér Roman Polanski, žije dlouhá léta ve Švýcarsku, také pan Bakala do Prahy příliš často nejezdí, aby se podíval, jak roste jeho dům na Loretánském náměstí, ale hlavně, ani oni, ačkoliv jejich ‚otázka viny‘ je čitelnější, si nejsou jisti, kdy si je nějaká spravedlnost, o které si třeba myslí, že je nespravedlivá, najde,“ komentuje Zbořil.

Takových útoků prezident republiky už zažil ve své politické kariéře několik

Ani po třech měsících nejsou jasné okolnosti vzniku dokumentu z čínské ambasády. Dokument vyhrožoval odvetou, pokud předseda Senátu Jaroslav Kubera pojede na Tchaj-wan. Kubera zemřel 20. ledna a krátce poté našla takzvaný čínský dopis jeho manželka Věra. Nedořešená kauza se citelně dotýká i rodiny zesnulého Jaroslava Kubery. Spolu s manželkou Věrou Kuberovou a dcerou Vendulou Vinšovou natáčely reportérky pořadu 168 hodin. „Našla jsem to v aktovce, byly mimo desky, který měl oficiálně ze Senátu, takže jsem to přečetla a vyděsila jsem se, protože ten první dopis, takovej ten z tý čínský ambasády, na mě působil teda dost výhrůžně. Pak jsem našla ještě jeden dopis, ten byl přímo z Hradu,“ popsala pro pořad vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra. Chování Kubery se mělo změnit šest dní před smrtí po novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana. I tam se cesta na Tchaj-wan probírala. Právě na tomto obědě předseda Senátu taky dostal onen čínský dokument.

„Třeba ‚takovej ten z čínský ambasády‘ opravdu působil výhrůžně. Ale jak to máme my, kteří k této informaci nemáme jiný přístup než informace, kterými nás častují senátoři a různá až bizarní média, komentovat nebo hodnotit? Zatím je jen jasné, že jde o další, zatím snad jen verbální útok na hlavu státu prostřednictvím kritiky kanceláře. Jediné, co lze s určitostí konstatovat, je jen to, že takových útoků prezident republiky už zažil ve své politické kariéře několik a vždy šlo o zdroje, které dlouho zůstávaly v utajení. Že ale jsou v ČR lidé, kteří sní o jakémsi slovenském modelu politické změny a že jsou to osoby světské i duchovní, snad už dávno není jen veřejným tajemstvím.

Poslanci zahraničního výboru Sněmovny si zvali hradního kancléře Vratislava Mynáře, aby k dopisu podal vysvětlení. Jenže Mynář odmítl přijít. Sněmovní zahraniční výbor ho za to kritizoval. „Výbor dal jasně najevo, a díky za to, že se velmi jasně vymezuje vůči stylu komunikace Kanceláře prezidenta se zástupci Parlamentu. Neochota se vyjádřit a vyvrátit podezření, že v celé věci hrála hradní kancelář nějakou roli, jen budí další podezření,“ zveřejnil usnesení výboru Vít Rakušan na sociální síti. Vyjádřil zároveň lítost nad tím, že se do konečné podoby usnesení nepodařilo prosadit výzvu, aby se k věci vyjádřil přímo prezident Miloš Zeman a aby informoval poslance o tom, jakou roli hrála Kancelář prezidenta republiky v doručení dopisu Kuberovi. O tlaku, který měl být vyvíjen na předsedu Senátu z Číny i z Hradu, hovoří řada politiků. Někteří požadují, aby se vše řešilo na půdě Poslanecké sněmovny.

„Řada politiků má zřejmě lepší informace než řada občanů. Zvláštní snad je jen to, že jsou to stále stejní lidé jako ti, kterým jde o odvolávání a trestání premiéra, ministryně spravedlnosti, svobodu médií, konfrontaci s Ruskou federací a ČLR, záchranu české kultury a divadel zejména – atd. atd. Nevím, zda předvolání kancléře je při vší úctě nebo neúctě k jeho osobě zrovna zdvořilé a zda by o tom neměl být informován i prezident. Třeba jen proto, aby vysvětlil slovní spojení ‚tlak z Číny‘ nebo aby si navzájem všechny strany ujasnily, co to je ‚tlak ze Senátu‘, který je v poslední době téměř chronický,“ podotýká Zbořil.

Zda si dokument vyžádal z čínské ambasády kancléř Mynář, se neví. S tímto tvrzením přišel Deník N, ale Vratislav Mynář to popírá. Měl by se tak k celé věci více vyjádřit kancléř Mynář i prezident Miloš Zeman?

„Samozřejmě by i prezident měl mít právo mluvit o činnosti vedoucího prezidentské kanceláře. Jde jen o to, zda má odpovídat na otázky, které mají něco společného s administrováním došlé a odeslané pošty na Hradě senátorům nebo Deníku N. Jeho povinnosti jsou dány Ústavou ČR a nikoliv politickým bulvárem,“ komentuje politolog.

Na tiskovce v uplynulém týdnu premiéra Andreje Babiše pořádně vytočily otázky novináře. Nejdříve poděkoval redaktorovi, že je jeho fanoušek. „Že mi tak fandíte a že vám tak chybím, a když začala krize, tak si pamatuji, že jsme měli vládu o půlnoci a na druhý den v devět a další den a stále jsem chodil na tiskovky, a potom jste mi říkali, že jsem populista, že stále jsem na tiskovkách, tak tady kolegové jsou velice schopní ministři, co obhajují své návrhy, o kterých rozhoduje vláda, takže jsem vyslyšel vaše přání a přišel jsem na tiskovku a nevím, co na to mám říct,“ vysvětlil premiér. „Mě vždycky fascinuje, jak se všechno rychle změní, jak vy zapomínáte. Na začátku jste měli všichni strach, to jste nás nekritizovali, to jste mlčeli chvilku. I opozice byla zalezlá, všichni jsme se báli,“ popisoval.

„Jde o to, o jakých ‚novinářích‘ mluvíme. Někdy se mi zdá, že neoznamují žádné noviny, opisují od sebe a loví zvláštní, až trochu perverzní senzace. Zdánlivě seriózní Lidové noviny se jeden den zamýšlejí nad tím, zda MK Zaorálek nezničí českou kulturu, když ‚nespravedlivě‘ rozpočítá ‚spravedlivé‘ dotace, druhý den, v době tzv. krize, se rychle píšící historik vážně zamýšlí nad tím, zda není manželka prezidenta republiky podobná ženě Klementa Gottwalda Martě. Karel Konrád kdysi napsal epigram, který upravený mnou rád cituji v souvislosti se současnými žurnály: Novináři, vy jste páni, nic nedbáte na vzdělání. Něco za cibuli, něco za křen, někde něco opíšeme, něco jindy zapřem. A klokočí, klokočí, každý se rád otočí!“ komentuje Zbořil.

Panu poslanci Kalouskovi „nervy ruply“ už nejednou

Šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi při jednání Poslanecké sněmovny ruply nervy. Pustil se do ministrů, kteří vystoupili na počátku sněmovního jednání, za to, že neodpovídají na otázky, které jim zákonodárci kladou. Jednání vlády označil za aroganci. „Nerozhořčuji se jen vůči vaší aroganci vůči opozici, ale ohrazuji se i kvůli vaší aroganci vůči sociálním partnerům, vůči odborům a vůči podnikatelským svazům. Oni se to dozvěděli z novin a z televize úplně stejně jako my. To není vládnutí. To není táhnutí za jeden provaz. To je amatérismus, to je arogance. Jestli myslíte, že to je poslouchání jednoho vůdce, který hodí na zem provaz, na jehož konci je smyčka pro živnostníka, tak za tenhle provaz my tahat nebudeme,“ zdůraznil a zopakoval, že pokud se vláda chce dohodnout na nějakém společném východisku, jsou připraveni.

„Panu poslanci Kalouskovi ‚nervy ruply‘ už nejednou. Rupaly, rupají a budou mu rupat, dokud bude poslancem. Tentokrát tedy nebojuje za tzv. církevní restituce, ale za zájmy ‚malých živnostníků‘. A pokud jde o tu aroganci, jejím praporečníkem je shodou okolností právě Miroslav Kalousek a představa, že by právě on nabízel vládě nějakou dohodu a že by o ni někdo stál, je zvláštní. Volební preference strany, kterou zakládal a za kterou stále ještě mluví, ukazují, že by dříve, než něco řekne, mohl také přemýšlet. Po těch skoro 29 letech nekonečných řečí v politických debatách na různé domácí úrovni bychom po něm toho ale asi chtěli moc,“ komentuje politolog.

V uplynulém týdnu se Miroslav Kalousek pustil i do epidemiologa Romana Prymuly poté, co pan profesor z jednání týmu Ministerstva zdravotnictví vykázal ekonoma Daniela Münicha, který pomáhá vládě Andreje Babiše řešit ekonomické dopady koronavirové krize. Prymulovi se nelíbilo, jak se Münich vyjadřuje do médií. Prý jen všechny mediálně dehonestuje. Münich se jen bránil, že volal po předložení relevantních dat v koronavirové krizi. Miroslav Kalousek se poté Münicha rázně zastal. „Docent Münich patří k nejpoctivějším analytickým mozkům, které znám. Pokládá za přirozené, že závažná tvrzení a rozhodnutí musejí být podpořena ověřenými daty. To je ale přesně to, co se vládě lží a manipulací nehodí. Kdo chce fakta, bude vykázán...,“ zlobil se Kalousek. „Jako laik bych si nikdy nedovolil zpochybnit odbornou způsobilost prof. Prymuly. Přesto vím, že minimálně stejné odborné prestiži se těší desítky dalších. Nenašel by se mezi nimi někdo, kdo nebyl normalizační lampasák a byl schopen dosáhnout bezp. prověrky?“ zeptal se na sociální síti Twitter.

„Tak o panu prof. Prymulovi pan chemický ing. nepochybuje, ale zároveň jej považuje za ‚normalizačního lampasáka‘. Jak by asi pojmenoval ‚normalizačního‘ parašutistu a rozvědčíka s rusko-jazyčným vzděláním, který to dotáhl až na politického generála v NATO? Takže Kalousek nepochybuje, ale zároveň pomlouvá. Asi si ještě matně vzpomíná na svoje studia o jednotě protikladů. Určitě to měli na VŠCHT v ‚marxáku‘,“ uvedl Zbořil.

Nouzový stav byl prodloužen do 17. května. Vláda také rozhodla, že se budou smět od 11. května konat akce, a to do 100 osob. Otevřít by tak mohla kina i divadla, konat by se mohly v tomto počtu i svatby. Postupně dochází k uvolňování dalších opatření.

„Trochu mi to připadá jako metoda pokus – omyl. Ale to nesouvisí jen s rozhodnutími české vlády, ale i EU a vlád světových velmocí. Spojené státy, Ruská federace, Velká Británie s tvorbou politicko-ekonomických rozhodnutí mají podobné problémy. Cíl je neznámý a bude takový, jakou cestu k němu si zvolíme a jak po ní půjdeme. Pokud ale někdo bere současnou krizi jako přípravu na velký světový konflikt, pak jsou všechna tato rozhodnutí jen hledáním modu operandi takových situací,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…