Zemanovo tajné eso, potopený Zaorálek a Sobotkova odvaha. Uzdravený prezident se rozjíždí

05.12.2013 14:43

POLITOLOGOVÉ Obhájí před prezidentem Milošem Zemanem lídr ČSSD Bohuslav Sobotka nominaci Lubomíra Zaorálka na post ministra zahraničí? Šušká se totiž, že Hrad si právě kvůli možnému odmítnutí Zaorálka chystá podklady, jak lze při vetování návrhu postupovat. Politologové Lukáš Jelínek a Jan Kubáček ale věc tak horkou nevidí. Jeden z nich dokonce mluví o možném risku Sobotky...

Zemanovo tajné eso, potopený Zaorálek a Sobotkova odvaha. Uzdravený prezident se rozjíždí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se zdraví s veterány Rudé armády, kteří osvobozovali Prahu

Anketa

Má Zeman právo odmítnout jmenování ministra?

72%
28%
hlasovalo: 5705 lidí

Spekuluje se, že šéf sociální demokracie a možný premiér Bohuslav Sobotka může mít velký problém s tím, zda mu prezident Miloš Zeman odkývne všechny ministry budoucího kabinetu. Může se tak opakovat situace z roku 2002, kdy tehdejší prezident Václav Havel chtěl i s Vladimírem Špidlou konzultovat jména ministrů, a to ještě předtím, než jej vůbec premiérem jmenoval.

O co jde? Již ve středu deník Právo přinesl informaci, že problém může nastat se jmenováním Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničí. Jenže Pražský hrad nad tím kroutí hlavou.

„Pan prezident se dohodl s předsedou ČSSD, že nebudou medializovat jakékoliv věci týkající se jednání o personálních otázkách. Na rozdíl od předsedy ČSSD pan prezident tuto dohodu dodržuje," uvedl dvojznačně hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Do médií totiž podle některých politologů – například podle Lukáše Jelínka - pronikla tato úvaha bez toho, aby ji bylo možné slyšet od samotného Zemana.

„Já vycházím z toho, že jsem to zatím od Zemana neslyšel a že je to zatím jen úvaha, která je logická a která vychází z dřívějšího vztahu Zemana se Zaorálkem a se Sobotkou. To ale nemusí znamenat, že je situace mířená až takto na dnešek,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Jelínek, který si navíc myslí, že to je vše jen mediální hra „někoho“ a ve skutečnosti ani tak sám Zeman nepřemýšlí.

Manželka prezidenta Zemana dnes předávala ocenění:

Je to jen virtuální realita

„Podle mne je to virtuální realita, kdy se jen někdo snaží ´kauzu Zaorálek´ rozehrávat částečně i za Zemanovými zády jako určitou zkoušku vztahu Zemana a sociální demokracie a Sobotky. Protože kdyby se to mělo brát nějak relevantně, tak by to skutečně muselo být obsaženo i ve vyjádřeních prezidenta nebo jeho mluvčího. Ale to, že se to tady šíří, že někdo někde někomu řekl a někdo má nějakou analýzu a někdo má nějaké právní názory, to je asi jen taková předzkouška sil před smotným jmenováním ministrů a určitý test vztahů špiček sociální demokracie a Hradu,“ uvedl dále k tomu Jelínek a to bez ohledu na spekulace médií, že si má skutečně Pražský hrad chystat půdu pro to, jak Sobotkovi ministry odmítnout.

„Prezident nechal připravit podklady, zda skutečně musí nominované ministry jmenovat a jak lze při vetování návrhu postupovat,“ upozornil dnes web Aktuálně.cz s tím, že jeden z citovaných zdrojů má připraven pro Zemana i precedentní případ. Jde údajně o případ z roku 2002, kdy tehdejší prezident republiky Václav Havel odmítl jmenovat viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu sociálního demokrata Františka Brožíka. Na kandidátovi se přitom tehdy shodla Poslanecká sněmovna a potvrzení Brožíka do funkce mělo být pouhou formalitou.

"Je to podobný případ a podobná konstrukce," komentoval pak pro Aktuálně.cz srovnání starého případu a případné situace při jmenování dnešních ministrů ústavní právník Jan Kysela. Podle něj jmenování ministrů (a jejich odvolání) a jmenování prezidenta a viceprezidenta NKÚ prezidentem republiky řeší totiž prý stejný článek Ústavy, přičemž v obou případech jsou kandidáti prezidentovi republiky navrženi.

„Žádná analýza neexistuje," odmítl ale údajná zjištění webu Aktuálně.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Je to podle mne věc, která se dá vyřešit celkem snadno otevřeným rozhovorem mezi Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou - ke kterému má dojít právě dnes – tak i případně Lubomíra Zaorálka se Zemanem. Já si myslím, že tady toto je přesně téma či problém řešitelný, protože jak zájmem prezidenta, tak zájmem sociálních demokratů je, aby tato vláda vznikla rychle a aby lidé získali dojem, že někdo skutečně s mandátem řídí tuto zemi,“ odmítl ale jakékoliv dohady nad výkladem Ústavy ČR politolog Jelínek.

Pozor! Zaorálek patří k pětici nejpopulárnějších politiků

Míní, že kdyby se teď měly vést války o to, kdo je zodpovědný za to, že se protahují jmenování ministrů a sestavování vlády - zvlášť když Zaorálek patří k pětici nejpopulárnějších politiků v této zemi - tak to je přesně situace, do které se nebude chtít dostat ani Zeman a ani sociální demokraté.

„Dost možná, že tady tu kauzu spíš rozehrávají ti, kterým nezáleží ani na popularitě a pozici prezidenta či sociálních demokratů, ale snaží se tam jakoby vsunout nohu do dveří nebo vyvolat nějaký konflikt, který by se dal přiživovat i v průběhu volebního období,“ zmínil s troškou ironie Jelínek a nadto poznamenal, že až věci budoucí ukáží, jak moc vážně to myslí všichni koaliční partneři.

„Pokud to myslí vážně všichni, tak budou postupovat metodou jeden za všechny, všichni za jednoho a v okamžiku, kdy dojde k nějakému kompetenčnímu ústavně právnímu nebo politickému sporu, tak se budou držet litery Ústavy a případně jednacího řádu sněmovny či koaliční smlouvy a to řešitelné bude. Pokud tam budou tendence koaličních partnerů získávat si prostor nad rámec koaliční smlouvy, nad rámec zneužívat nějaké momentální slabosti sil partnerské strany, což se může přihodit koaličním stranám všem, tak v tom okamžiku to ukazuje na to, že taková koalice nemá perspektivu a že možná by asi přežila jen pár měsíců. V tom okamžiku by bylo logické, kdyby se sociální demokraté jako vítězná strana ve volbách poohlíželi po jiném vládním angažmá,“ zamyslel se Jelínek nad probíhajícími koaličními jednáními.

Politolog Jan Kubáček dal problému ještě jiný rozměr.

Oni dva se zastupují v zahraničí. Tak proto obavy...

„Kdyby Lubomír Zaorálek kandidoval na resort, který je spojen se školstvím, průmyslem, kulturou, tak chápu, že to vstupování a jakési spolurozhodování prezidenta bude tady také menší, než když je tady naplánována kandidatura Zaorálka na ministra zahraničních věcí. Musíme ale brát v potaz, že prezident republiky patří mezi spoluaktéry zahraniční politiky, nese nad ní svou pečeť, ale zároveň odpovědnost i z toho titulu, že ministr zahraničních věcí posléze v zahraničí také zastupuje prezidenta republiky nebo ho alternuje, či je mu partnerem. Proto je tady potřeba, aby ona souhra a ona součinnost mezi těmi dvěma byla silnější,“ zdůraznil fakt Kubáček.

„V tomto ohledu bych vnímal roli prezidenta republiky jako velmi výraznou a chci připomenout, že i v zahraničí celá řada prezidentů – například mimochodem i Zemanův někdejší rakouský protějšek – také ´spolurozhodovala´ a dávala najevo, koho by akceptovala za ministra a koho ne,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Kubáček.

On sám by na problém hleděl ze dvou aspektů, a to odborného a v uvozovkách aspektu politické příslušnosti. I tady použil příklad našich zahraničních sousedů.

„Aspekt odborný byl použitý několikrát vůči křesťanským a sociálním demokratům. Ten druhý byl použit například vůči Jörgu Haiderovi a jeho stoupencům. Takže v tomto ohledu tlak na jistou součinnost, na jistou spoluzodpovědnost za ministra zahraničních věcí je z pozice prezidenta republiky zcela akceptovatelný,“ zmínil s jasným důrazem Kubáček.

Sobotka si to může vymínit hrozbou rezignace

Podle něj má jak prezident republiky, tak i premiér v tuto chvíli jednu možnost:

„Jednak bych očekával od premiéra, že vyargumentuje jednotlivé kandidáty a že jim dá větší vážnost, úctu, že je představí navenek a představí je s určitou strategií, s určitým očekáváním a s určitými úkoly. A v tu chvíli samozřejmě pro prezidenta republiky by byla situace mnohem těžší v tom je odmítat. Zároveň bych ale čekal, že premiér spojí ta jména se svým odchodem, protože premiér je také svobodný aktér. Stejně jako prezident republiky má svobodu říci ano a říci ne, tak premiér má úplně stejnou svobodu v případě, pokud by byli odmítnuti jeho klíčoví členové vlády. Pak má také pravomoc říci, že on nebude premiérem a na tuto svoji roli by mohl rezignovat.“

Zda by ale zrovna Bohuslav Sobotka takovou věc udělal, tak nad tím Kubáček pokrčil rameny.

„Je to samozřejmě odvislé od jeho odvahy. Pokud by to takto postavil a kandidáty veřejně prezentoval s určitými prioritami, tak mu to dá pak určitou vážnost a váhu a stejně tak se bude dít i u kandidátů. Je to jenom čistě na tom, jak chce být odvážný hráč.“

Nakonec se Kubáček zamyslel nad tím, co vlastně ohledně jména Zaorálek zmínil pro média Andrej Babiš. Možný ministr financí či možný vicepremiér pro ekonomiku Babiš totiž kupodivu stojí ve hře o Zaorálka za hlavou státu a považuje za legitimní, kdyby Zeman nechtěl jmenovat Zaorálka ministrem zahraničí. Bohuslav Sobotka (ČSSD) přitom v tomto kontextu mluví o nerespektování Ústavy.

„Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová,“ uvedl pro deník Právo Babiš.

Taková reakce a navíc od silného koaličního parnerta ovšem podle Kubáčka prý jen znásobí tlak na designovaného Bohuslava Sobotku, protože ten si prý velmi dobře uvědomuje, že má velmi slabý mandát a že v uvozovkách udělá cokoliv pro to, aby byl premiérem.

"A to je právě velká chyba, protože tím oslabuje svou vyjednávací pozici. Pokud by ale Bohuslav Sobotka byl opravdu ochoten pro toto jméno, tedy jméno Zaorálka, případně pro jiná jména, zariskovat, tak v tu chvíli může ve výsledku vyjednat mnohem více, než jak to teď dělá takovými opatrnými výzvami a jakoby opatrnou úřednickou proklamací,“ dodal Kubáček.

Zeman bude mít tendenci se domluvit

Jeho kolega Lukáš Jelínek nakonec zodpověděl ještě jeden otazník visící ve vzduchu. Pokud bude totiž Bohuslav Sobotka na Zaorálkovi trvat, nemůže nakonec Miloš Zeman v této věci couvnout?

„To je otázka! My jsme ale v situaci, kdy právě Bohuslav Sobotka posílil v sociální demokracii a naopak kdy Miloš Zeman jakoby částečně oslabil svůj vliv na Lidový dům a je navíc v situaci, kdy mu padají preference popularity. Takže Zeman asi bude mít zájem na tom iniciativně ukázat, že je vstřícný a státotvorný a proto si myslím, že tam u něj bude spíše tendence najít nějakou dohodu. Proto se může i stát, že prezident nakonec nebude rozporovat žádné ministry, které mu bude předseda vlády navrhovat a že si jen vymíní nějakou formu konzultací nebo své spoluúčasti při rozhodování o klíčových věcech, konkrétních resortech, že si zkrátka bude chtít vykolíkovat nějakou sféru vlivu. Takový postup ale nakonec ani možná nebude sdělovat veřejně a třeba to bude jen věcí nějaké interní dohody mezi prezidentem a premiérem. Takže nějaký prostor pro pragmatické řešení, pro technokratické řešení tady je. Už proto, že Miloš Zeman je pragmatický politik,“ uzavřel Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…