„Držet h*bu a krok, jinak přijdete o práci!“ Studenti proti Ševčíkovi? Vyoral má jasno, kdo je zformoval

17.03.2023 17:17 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Pavlovi už budují kult osobnosti, komentuje Tomáš Vyoral inauguraci nového českého prezidenta. Ohledně podepsání zákona o snížení valorizace soudí, že Pavel ví, jak je norma kontroverzní. A proto „klame rameny“, protože ví, že ústavní stížnost stejně podá opozice. Arogance vůči účastníkům demonstrace ho nepřekvapuje. A kauza Ševčík? „Současná totalita už dohání totalitu minulou,“ soudí. Protestující studenty dle něho zformovala média.

„Držet h*bu a krok, jinak přijdete o práci!“ Studenti proti Ševčíkovi? Vyoral má jasno, kdo je zformoval
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Začneme u generála Pavla a jeho inaugurace. Představte si, bývalý prezident Václav Klaus si dovolil nadšeně netleskat. Má každý účastník slavnostní politické akce povinnost tleskat? Měl snad Klaus raději teatrálně odejít jako jistá senátorka? A máte tušení, proč Klaus netleskal?

Začnu od konce. Proč pan Klaus netleskal, bychom se museli zeptat jeho. Je nicméně možné, že podobně jako já není příznivcem oné nucené teatrálnosti, patetičnosti, pokrytecké okázalosti či zbožšťování hraničících velmi často s trapností. Co se povinného tleskání či jindy povinného pískání či hanění týká, tak vidíme, že řada našich mainstreamových pologramotných novinářů a politiků se nikdy nezbaví věčného svazáctví a údernictví. Nynější dobroserové si ničím nezadají se svazáky let minulých. Uvědomělému soudruhu a převlékači uniforem Petru Pavlovi tady nyní budují kult osobnosti podobný jako zbudovali Václavu Havlovi. 

U Pavla ještě zůstaneme. Jako svůj první zákon podepsal Pavel kontroverzní snížení valorizace důchodů, schválené ve stavu legislativní nouze. Hned ale řekl, že když nedá zákon k Ústavnímu soudu ČR opozice, udělá to sám. Proč prezident podepisuje zákony, o kterých má evidentně pochybnosti? Je to snaha být chytrá horákyně?

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Přece jenom jde o zákon kontroverzní a má u občanů značnou část odpůrců. Proto, ač provládní prezident, který zatím podepíše prakticky všechno, co mu pošlou na stůl a co nebude v rozporu se zájmy USA – nikoliv České republiky, tak pokrytecky ukazuje svou lepší tvář. Ovšem jen na oko, jde pouze o klamání rameny. Navíc je mu zřejmě jasné, že si opozice asi nedá vzít kartu s podáním ústavní stížnosti, takže sám nebude muset jít proti svým opět ani na oko. Tipoval jsem soudě dle bezcharakternosti Pavla a jeho poradců, že zatím ani nepodepíše, přičemž dá podnět k úpravě návrhu ve prospěch občanů. Vláda že pouze esteticky návrh upraví a tečka. Podpis. 

Po inauguraci následovala demonstrace. S argumenty vůči tomu, co na ní zaznělo, se vláda neobtěžovala. Prezident prohlásil, že ti, kdo na demonstraci přišli, tak chtějí bořit a asi nemá cenu s nimi mluvit. Má pravdu? A jsou toto slova prezidenta, který má dle svých příznivců spojovat?

Dobře přeci víme, že dobroserská skupina, které je Pavel králem, je v rozdělování ještě iniciativnější než třeba skupina okolo exprezidenta Zemana. Proto mě nepřekvapují jeho slova a výraz arogance vůči skupinám obyvatel s ním, s jeho poradci a s vládní a mediální propagandou nesouhlasícími. To, že s „bořiči“ nemá cenu mluvit, je vlastně ještě dobrý výsledek. Brzy může přijít také na to, že „bořiče“ je třeba krom ostrakizace i někde internovat a časem třeba po orwellovsku valorizovat. A nestavím se tady na stranu násilníků či agentů provokatérů, kteří se občas na demonstracích objeví.

Největší událostí je však děkan Ševčík, který se podle videa prokazatelně zastával muže, který byl udeřen policisty. Je jasně vidět, že se do Muzea nedobýval, nechoval se násilně. Přesto má být odvolán z pozice děkana, údajně za minulé prohřešky. Co si o tom myslíte?

Že současná totalita už dohání totalitu minulou. A že ji dožene a časem násobně předežene, je zřejmé už z těchto střípků událostí. Pravověrní svazáci, ať už z řad současných eurojugend či překabátěných kádrů, kteří by za každého režimu byli v popředí, vědí nejlíp, jak je vše správně a jak to má být! Pokud je navíc pravda, že pan Ševčík pomáhal napadenému občanu, tak by měl být naopak oceněn, nikoliv dehonestován. A v souvislosti právě s tímto kontextem pak současná vyostřená snaha o Ševčíkovo odvolání na mě působí dojmem, že tady má někdo zájem vybudovat odstrašující případ. Budete držet hubu a krok, jinak přijdete o práci – v lepším případě.

A co říkáte na to, že protest proti děkanovi organizovali lidé z fakult, které Miroslav Ševčík vůbec neučí?

Na jednu stranu to může vypovídat o pozitivních kvalitách pana Ševčíka, když studenti, které osobně učí, nejsou tolik angažováni proti němu. Nejde-li tedy u některých o strach za možnou odplatu v rámci hodnocení. Ale to si úplně nemyslím. Tak jako tak je to vlastně jedno, protože oni uvědomělí studenti vycházejí z mediálního zprostředkování reality a dle svých slov reagují na „poškozování dobrého jména školy“. Nevím, nakolik si jsou vždycky jistí tím „dobrým“ jménem, byl bych raději zdrženlivější, ale budiž.

V mezičase nám v USA padají banky, a když nepadají ony, tak alespoň jejich akcie. Pamatuji si, jak s velkou nadějí všichni prohlašovali, že Rusko zkrachuje a zbankrotuje. Myslíte, že se nám teď budou Rusové také smát?

Podle slov mnoha mediálně renomovaných, jinak polodementních a ideologicky zaslepených komentátorů, ať už z řad novinářů, politiků, nebo jiných „expertů“, nám Rusko krachuje před očima každý den už několik dlouhých let. Zatímco nepotopitelný a nezničitelný samozvaně demokratický Západ se drží na hliněných nohách, přičemž se snaží všem a sobě především namluvit, že jsou ocelové.

Jak začnou padat banky, je to opět špatná předzvěst hlavně pro nás pro občany, kteří na tom budeme jako obvykle tratit nejvíce. Jinak Rusko je dle mého natolik pragmatické, že ví, že posmívání se soupeři či nepříteli není to pravé ořechové.

Navíc podstatný je taky ten smích poslední, jak víme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Karel Šebesta

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Současná totalita , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 17.03.2023 18:09:03
už dohání totalitu minulou,“......ale kdepak, minulá totalita proti té současné byla procházka růžovým sadem

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…