„EU orientuje svou politiku čistě ideologicky a na to v dnešním světě není čas,“ myslí si Gregor

27.07.2022 11:43 | Rozhovor

„Když se při jednání Evropského parlamentu křičelo na Petra Fialu, tak jsem si říkal, že náš premiér už je snad jen jakýmsi poslíčkem, který má poslechnout příkazy a přetlumočit je v Praze do češtiny,“ myslí si Matěj Gregor, předseda spolku Odchod.eu, podle kterého je český premiér alibistou, když spoléhá na to, že český národ se domnívá, že v EU se stejně nikdy žádné zásadní změny neprosadí. „V případě, že chce EU posílit svůj vliv a svou moc nad členskými státy, tak dokáže být neuvěřitelně obratná a rychlá. To jsme viděli v případě Green Dealu, migračních kvót a nebo také Lisabonské smlouvy,“ domnívá se Gregor s tím, že je chyba, že máme ministra pro evropské záležitosti. „Tuto roli má dlouhodobě plnit eurokomisař. Ten je povolán vládou, aby v EU prosazoval české zájmy,“ dodává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„EU orientuje svou politiku čistě ideologicky a na to v dnešním světě není čas,“ myslí si Gregor
Foto: Archiv Matěje Gregora
Popisek: Zakladatel spolku Odchod.eu Matěj Gregor

Co říkáte na usnesení Evropského parlamentu, které usiluje o zrušení práva veta pro jednotlivé členské státy Evropské unie? 
 
Je to reakce Evropské unie na to, že některé státy se nechtějí podvolit energetické politice. EU doufala, že kvůli konfliktu na Ukrajině si nechá každý stát poradit, jak má hospodařit se svými energiemi a od koho má brát plyn a ropu. To se ale nestalo, a proto EU útočí na jednu z posledních věcí, která i menším zemím umožňuje hájit své zájmy – na národní veto. Je to propracovaný krok, který dává v kontext salámovou metodu, kterou nás EU obírá o naše kompetence prakticky od doby, kdy jsme do EU vstoupili.
 
Proč je pro malé členské země, jakou je i Česká republika, tak důležité, aby bylo zachováno právo veta? 
 
Díky vetu se můžeme bránit. Evropská unie nemůže prosazovat cokoliv, pokud to bude v rozporu se zájmem byť jediného státu. Politika Evropské unie je bohužel v posledních letech naprosto nepředvídatelná a mnohdy likvidační. Proto bylo národní veto skvělým způsobem, jak říct, že návrhy nejsou pro všechny země dobré. 
 
Pro usnesení volající po zrušení práva veta hlasovalo také několik českých europoslanců. Jak si jejich postoj vysvětlujete?
 
Europoslanci si myslí, že národní veto brzdí EU. Jejich vize spočívá v myšlence, že EU chce pomocí návrhů konat pro všechny státy pouze dobro a nějací Maďaři nebo Češi to pak kazí tím, že návrhy vetují. Ve zrušení národního veta vidí zrychlení procesů uvnitř EU a rychlejší prosazování návrhů uvnitř států. Což je pravda. Ale zatímco europoslanci si myslí, že to naší zemi pomůže, tak já jsem přesvědčen, že to pouze uškodí. Západní státy nemohou adekvátně reagovat na problémy a dopady svých návrhů v EU, když se dopady týkají převážně zemí, jako je Česká republika.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…