„Návrat pravice znamená i návrat tupých škrtů a privatizace,“ obává se ministryně Maláčová

05.10.2021 19:11 | Rozhovor

Jana Maláčová byla před třemi lety neznámá, dnes nepřehlédnutelná a pro mnohé možná kontroverzní. Do povědomí široké veřejnosti se zapsala jako nesmlouvavá obhájkyně zájmů seniorů, rodin s dětmi i spravedlivých mezd a pracovních podmínek zaměstnanců. V letošních volbách kandiduje jako sociálně demokratická jednička v Praze.

„Návrat pravice znamená i návrat tupých škrtů a privatizace,“ obává se ministryně Maláčová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Velkým tématem je nyní plán koalice SPOLU a premiéra Babiše přivézt do ČR asi 300.000 zahraničních dělníků z Ukrajiny a dalších zemí. Co si o tomhle jejich společném nápadu myslíte? 
 
ANO a ODS vidí cestu v dovozu stovek tisíc zahraničních dělníků z východu, tedy v pokračování politiky levné práce a s tím související zvyšování kriminality cizinců v naší zemi, ČSSD razí myšlenku zvýšeného tlaku na platy a mzdy. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, bylo by fér, aby v České republice firmy lidem platily alespoň polovinu této částky. Všechny okolní státy už problém nízkých mezd řeší. My nechceme žít v zemi, která bude ostrůvkem levné práce uprostřed Evropy jen proto, že to tak někomu vyhovuje.
 
 
Z ODS, dalších pravicových stran, ale i překvapivě z ANO v poslední době také zazněly návrhy na privatizaci České pošty, Českých drah, ale i Budvaru nebo na zavedení školného. Je toto cesta, kterou by se měla Česká republika po volbách vydat? 
 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
ODS a SPOLU sepsali nicneříkající program, kde mají sice sliby za více než 200 miliard, ale nikde k nim neukazují příjmy. Pokud tedy někoho zajímá, kde hodlá pravice ty stovky vzít, musí pátrat v rozhovorech a televizních vystoupeních, ve svém programu se za to ODS stydí. Za ČSSD musím říci, že všechny plány na rozprodej České republiky a zavádění školného naprosto odmítáme. ČSSD dlouhodobě brání opakovaným snahám o výprodej státního majetku. V případě České pošty jsem prosadili ve vládě změnu rozhodnutí Topolánkovy vlády z roku 2007 privatizovat Českou poštu. A byla to opět ČSSD, kdo pak v tomto volebním období zablokoval nápad ministra Ťoka z hnutí ANO prodat nejlukrativnější část Českých drah - výdělečné ČD Cargo. A stejně tak zabráníme ODS a ANO zavést školné, jak slibují jejich poslanci. Nicméně toto ukazuje, že v případě společného vládnutí ANO a ODS, je hnutí ANO připravené ODS a koalici SPOLU k výprodeji státního majetku svítit.
 
 
Co jsou z vašeho pohledu ty důležité věci, které ČSSD prosadila? 
 
Nastoupili jsme po letech vlády pravice, která předvedla asi nejdestruktivnější politiku tupých škrtů, jakou si umím představit. Místo u bohatých, brala u seniorů, rodin s dětmi či zaměstnanců. Na střední třídu vyrukovala se svou osvědčenou metodou utahování opasků, kterou v devadesátkách prosazoval už tatíček ODS Václav Klaus. Víte, v jakém stavu jsme Česko přebírali? Minimální mzda byla směšných 8 500 korun. My jsme ji zvýšili takřka na dvojnásobek a chci zajít ještě dál.  Pravice tehdy také schválila, že důchody neporostou ani o korunu víc než inflace, a ještě v rámci „šetření“ rozhodla, že důchodový věk bude vyšší než 65 let. To byla pravicová důchodová reforma. Rodiny s dětmi ji nezajímaly už vůbec. Patnáct let se tu mluvilo o náhradním výživném, 12 let o zvyšování rodičovského příspěvku anebo přídavku na dítě. To vše jsme změnili až my. 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

4:44 „Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

Ukrajina vyjednávala, protože věděla, že sama Rusko neporazí. A vyjednávání ukončila, protože si mys…