„Pražáci, chcete jídlo alespoň za současné ceny?“ Z venkova drtivě. Co město neví

17.01.2024 11:25 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN „Jestli chtějí mít Pražáci jídlo alespoň za současné ceny, tak by měli být rádi za jezeďáky, co jim plundrují krajinu,“ říká moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik. Na základě protestů v Německu vysvětluje, co město neví: Bez dotací Evropa potraviny nevyrobí. „Také můžeme vozit obilniny z Ruska, ovoce z Brazílie, maso z Argentiny... a debily z Bruselu. Naši (drazí) zemědělci pokojně či nepokojně zkrachují, z polí se udělají golfová hřiště a vše bude sluníčkově růžové,“ nastiňuje. „Ať venkov vyjede na Prahu. Marek Výborný takovou lekci potřebuje jako sůl,“ dodává.

„Pražáci, chcete jídlo alespoň za současné ceny?“ Z venkova drtivě. Co město neví
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protesty zemědělců v Chomutově

Tak tedy, ty německé zemědělce jsme si teoreticky vysvětlili posledně. Někteří mí přátelé však mají vůči jejich protestu námitky: Proč by měli mít daňově osvobozenou naftu? Proč by měli mít vlastně právo na nějaké dotace a výhody? Co na to říct?

Zemědělci nemusejí mít žádné výhody. Vůbec. Může se jim to všechno klidně škrtnout. Stačí přijmout Ukrajinu do EU... Tam se pěstuje tak lacino a je tam tolik orné půdy, že to Evropu bez problémů uživí. Také můžeme vozit obilniny z Ruska, ovoce z Brazílie, maso z Argentiny... a debily z Bruselu. Naši (drazí) zemědělci pokojně či nepokojně zkrachují, z polí se udělají golfová hřiště a vše bude sluníčkově růžové. Ostatně se tak už děje.

Malé německé farmy jsou konkurenceschopné jedině tehdy, když dostanou dotace, které v Německu tvoří větší podíl příjmů než příjmy z prodeje produkce. České farmy jsou konkurenceschopné díky tomu, že jsou tak nějak velkovýroba. Potřebujete docela dost hektarů, abyste se jako český zemědělec uživil.

Evropa dává dotace, aby se tady udržela zemědělská prvovýroba. Občas totiž nějací Hútíové zablokují dopravu Rudým mořem, Rusové omezí dopravu Černým mořem, v Jižní Americe dojde k převratu a rozvratu, libtardi zpřetrhají vazby s Ruskem... a pak je hrozně fajn, když něco vyroste i na našich polích. I když je to dotované.


Pokud zemědělci v EU nedostanou dotace, tak prostě žádné unijní zemědělství nebude, protože zbytek světa tak nějak produkuje laciněji. Ano, i v Evropě se to dá řešit. Ale rozhodně ne tím, že škrtneme zemědělcům platby s tím, že se to nějak vyvine.

Většina našeho okolí má ale jasno: Cokoliv poškodí Scholzovu vládu, je v pořádku. Jak se vám vývoj těch protestů zatím líbí?

Já už jsem vícekrát napsal, že mám pochopení pro obyčejné Němce, že se bouří. Chápu, co prožívají němečtí sedláci. Chápu všeobecnou naštvanost na liberální politiku. Normální člověk nekouká přívětivě na ničení klíčových odvětví hospodářství.
Ale rovnou dodávám, že žádné jednoduché řešení neexistuje a každá německá vláda bude v pokušení, přesunout svůj domácí problém na své vazaly, tedy nás. Obzvlášť když mají ve Strakovce takového vzorného lokaje. Proto je třeba, abychom se bouřili i tady. Klidně podle německého mustru. Ať venkov vyjede na Prahu. Marek Výborný takovou lekci potřebuje jako sůl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co dělá či spíše kde se skrývá agrární komora ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 17.01.2024 11:58:35
proč strpí odborníka jako teolog výborný na postu ministra ? proč neorganizuje protesty proti dovozům přebalovaných kuřat a kontaminovaného obilí z ukrajiny ?

|  16 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…