„Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR

23.05.2024 14:15 | Rozhovor

„Potravinová soběstačnost v ČR? Až ohrožující. Dnes z deseti vepřových řízků jsou jenom tři české,“ říká členka Evropského hospodářství a sociálního výboru a členka Klubu 2019, která je na kandidátce STAČILO! Jarmila Dubravská. „Kdyby se nedej Bůh stal tady nějaký konflikt, tak my nemáme ve státních hmotných rezervách dostatek jídla,“ vysvětluje. V první části rozhovoru zmínila dovoz masa i tisíce kilometrů a porovnala podmínky pro zemědělce v EU. Nevynechala ani Green Deal.

„Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řízky

Paní inženýrko, máte velkou praxi v zemědělství a potravinářství, co říkáte na naši současnou potravinovou soběstačnost? Jak vysvětlit její pokles postupně od roku 1989? A co to pro ČR může do budoucna znamenat?

Potravinovou soběstačnost vnímám jako nedostatečnou a pro ČR v tomto směru až ohrožující.

Dříve jsme byli soběstační v základních potravinách. A ještě jsme vyváželi základní potraviny mírného pásma, které jsme produkovali v opravdu perfektní kvalitě. Nestalo se nám, že bychom měli nějaké problémy, co se týká antibiotik, hormonů nebo látek, které nejsou běžně součástí potravin. A toto je kupříkladu jedna z věcí, která se v současnosti zásadně změnila, a to v případě dovozů.

Současná potravinová soběstačnost, kdybychom vzali průměr za všechny komodity, které vyrábíme, tedy základní komodity, resp. potraviny mírného pásma, je na úrovni přibližně 55 procent.

V případě třeba vepřového nebo drůbežího masa, není pro nás problém vyprodukovat tento druh masa. A proto je opravdu alarmující, že dnes z deseti vepřových řízků jsou jenom tři české. To znamená, že sedm je ze zahraničí. Převážně je to ze Španělska. Vepřové dovážíme třeba i z Belgie. Je zarážející, že to, co bychom si mohli doma produkovat, tak neděláme, protože nemáme nastavené podmínky pro chovatele. Jednak naši lidé přicházejí zbytečně o pracovní příležitosti, ale zejména přicházíme o kvalitu. Nikdy neuhlídáme kvalitu u dovozového zboží.

Maso dnes dovážíme ze vzdálenosti kolikrát 10, 12 nebo i 14 tisíc kilometrů. Je opravdu nepochopitelné, že v zemi, jako je Česká republika, která má dostatečnou výměru zemědělské půdy, nedokážeme lidem zajistit dostatek kvalitních potravin. Není to o tom, že bychom to neuměli, ale nejsou nastavené správně podmínky. A to vede k tomu, že zanikají podniky, firmy, společnosti. Zanikají i ti, kteří dokážou chovat zvířata a produkovat kvalitní maso, ale zanikají i ti, kteří produkují kvalitní ovoce, zeleninu, tedy problém je jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě. Důvodem jsou podmínky, které jsou nastaveny tak, že ničí podnikatele v zemědělství, ničí ty, kteří produkují a zaměstnávají lidi. Domácí podnikatelé nedokážou při špatně nastavených podmínkách na v takzvaném jednotném trhu fungovat. Víme, že trh není jednotný, protože umožňuje prodávat komodity a potraviny z jiných zemí EÚ na trhu zemí střední a východní Evropy za ceny pod náklady.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na to říct?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 23.05.2024 17:12:53
Zlatí komunisti, soběstačnost kvalitních a levných potravin. Dodnes nechápu, proč lidi zvonili. Dnes je bude v tom chaosu pěkně pálit ruka.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

23:59 Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byl jedním z novinářů, kteří rozkryli aféru Twitter Files. Příběh o tom, jak polit…