Bývalá velvyslankyně při EU vyslala vážné varování před nebezpečím z Ruska

14.05.2014 19:20

ROZHOVOR Jedničkou Liberálně ekologické strany (LES) v evropských volbách je Milena Vicenová, bývalá velvyslankyně České republiky při Evropské unii v Bruselu. V předvolebním emotivním spotu vzpomíná na srpen roku 1968, kdy viděla tátu poprvé plakat. Kvůli příjezdu sovětských okupačních vojsk. I na to, jak slíbila svým dcerám po odchodu Sovětské armády po listopadu 1989 z našeho území, že udělá vše pro to, aby se už nikdy nevrátila. Zárukou toho je podle ní jednotná Evropská unie. „Mojí hlavní prioritou je postoj k Ukrajině,“ sdělila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Bývalá velvyslankyně při EU vyslala vážné varování před nebezpečím z Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milena Vicenová (LES)

Hrozí skutečně, že by k nám ruské tanky přijely? Má ruský prezident Putin takové záměry?

Tím, co se stalo na Krymu, byla porušena velmi důležitá smlouva z roku 1994 garantující neporušitelnost hranic. Nebo se podívejme na události v Gruzii v roce 2008. Toto nebezpečí opravdu vidím. Státy, které jsou součástí takzvaného Východního partnerství, třeba Moldavsko, se mohou cítit ohroženy. Stejně jako pobaltské země. Politika, která je založená na nacionalismu, je skutečně nebezpečná. Když se neozveme včas, důrazně a společně celá Evropa, může to být velmi nebezpečné.

Nebezpečné je to nyní především na Ukrajině, zvláště na východě. Separatisté tam vyhlašují nezávislé republiky. Jak vidíte tamní situaci?

I oficiální stanovisko České republiky je jasné. Referendum neuznáváme, nebyly pro něj vytvořeny podmínky. Počkejme, jak dopadnou prezidentské volby. Nejen jaký bude výsledek, ale zda proběhnou v korektním prostředí, za dodržování pravidel pro volby. Bude nesmírně důležité, jak se kdo bude chovat během prezidentských voleb na Ukrajině 25. května.

Nemá ale Rusko zájem na tom, aby ukrajinské prezidentské volby nedopadly v pořádku?

Samozřejmě. Rusko má zájem, aby se nekonaly, byly odkládány či proběhly v nedemokratickém prostředí. Proto také musí Evropská unie společně na Rusko tlačit. Jsem ráda, že ministři zahraničních věcí Unie rozhodli v pondělí o zpřísnění sankcí. Naše kroky musí být důrazné a důsledné.

Mohou sankce ovlivnit Rusko v jeho strategických rozhodnutích?

Sankce jsou velmi důležité. Dáme jimi jasně najevo, že tyto kroky nejsou v pořádku a že s nimi důrazně nesouhlasíme. Jakmile se sankce dotknou těch, kteří cestují do západní Evropy a mají tam svoje konta, tak je pocítí.

Přečetl jsem si o vás, že se považujete za eurooptimistku. Shodou okolností jsem poslední rozhovor vedl s jedním z největších euroskeptiků Petrem Machem, předsedou Svobodných...

Setkali jsme se na jedné debatě o evropských hodnotách. Proběhla mezi námi velmi živá výměna názorů... Někdy je dobrá osobní zkušenost. Když s těmi lidmi, kteří se Evropou zabývají, pět let pracujete, poznáte mechanismy a způsoby jednání, nevidíte pak všechno tak daleko, nebezpečně a tajuplně. Je dobré zkusit si i žít v zahraničí. Na to je dobrý program Erasmus pro studenty. Nebo tam pracovat. Pak se pohled na Evropskou unii stane objektivnější.

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

V čem je pro nás členství v Evropské unii výhodné?

Výhod je hodně. Společný vnitřní trh s pěti sty miliony spotřebitelů. Volný pohyb zboží, doufejme, že bude i volný pohyb služeb a kapitálu. Můžeme volně cestovat po schengenském prostoru. Pro mě je ale Evropská unie hlavně politický projekt, který přispěl k tomu, co Evropa šest set let nezažila. Máme tu několik generací, které nepoznaly válku. Což považuji za zásadní. Také jsme ve společnosti kulturních států. Myslím, že do ní patříme.

Vidíte i nějaké zápory, v čem by se Evropská unie měla zlepšit?

Určitě. Vždycky mě trápilo, že vyjednáváme společnou legislativu dnes už pro 28 členských států. Musíme se přizpůsobovat a je pak v povaze věcí, že ta legislativa je složitá. Jiné jsou požadavky na severu Finska oproti třeba Andalusii, nebo Maltě. Byla bych také velmi pro to, aby Evropská unie zlepšila život podnikatelů a výrazně zjednodušila přijímanou legislativu. Perfektně to prosazuje Nizozemsko. Z nich bych si ráda vzala příklad.

Jaké jsou vaše priority, čemu se chcete v Evropském parlamentu věnovat?

Na prvním místě je záležitost postoje k Ukrajině. To je hlavní priorita, vše ostatní je druhotné. Jinak je těch priorit hodně, zajímalo by mě zaměření na energetickou bezpečnost. Z čehož vyplývá i hledání domácích energetických zdrojů, nebo nových zdrojů energie. Pro to, aby Evropa byla soběstačná, a ne závislá na Rusku. Z důvodů mé profese, jsem veterinární lékařka a věnovala se zemědělství, by mě zajímala i ochrana spotřebitele, bezpečnost potravin, podpora rodinných farem a prodeje ze dvora. Jako žena považuji za důležité, aby se ženy mohly uplatnit. To ale neznamená, že to bude na úkor rodiny. Vůbec ne. Jde o to, aby mohly skloubit rodinu a pracovní život. V tomto nám také může být Evropská unie nápomocná.

Říkala jste, že jako hlavní prioritu máte Ukrajinu. Jak jí konkrétně můžeme pomoci?

Považovala jsem za výbornou věc prohloubenou smlouvu o spolupráci, kterou měla Ukrajina podepsat na summitu Východního partnerství v listopadu. Bohužel k tomu nedošlo. Byla jsem přítomna u vyjednávání této smlouvy. Mluví se o tom, že musíme udržovat dobré obchody s Ruskem. Ale Ukrajina je náš velmi důležitý partner. Tahle smlouva měla posílit a usnadnit náš obchod s Ukrajinou. Možností, jak jí pomoci, je celá řada a velmi s ní souhlasím.

Některé programové body máte podobné se Stranou zelených. Jaký je vztah LESa k zeleným?

Lišíme se v několika věcech. Jsme politická strana s liberálním pojetím. Potenciálním partnerem v Evropském parlamentu by pro nás byla liberálně demokratická strana ALDE, nikoli zelení. Zabýváme se širším spektrem záležitostí. Strana LES klade velký důraz na svobodu a také na velkou odpovědnost jednotlivce. Ten má morální povinnost věci měnit, sám odpovídat za životní prostředí. Třeba si nainstalovat solární panely na svůj rodinný domek. Nebo může podporovat místní farmáře tím, že u nich bude nakupovat jejich produkty. Klademe velký důraz na zodpovědnost jednotlivce. Nemyslíme, že všechno má řešit stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…