Hladovka celého Česka. Matěj Stropnický o nás i Ukrajině

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
29.11.2023 11:41 | Rozhovor

„Kdyby tam přišel neúplatný sekáč, který se nezakecá, státní rozpočet by to nic nestálo, a naopak by se ještě docela dost vybralo.“ Matěj Stropnický, bývalý politik, reagoval na dotazy k současné společenské atmosféře. Jasně řekl, kde se ztrácejí zisky, kdo si na nás mastí kapsu, proč už zbrojení není tak atraktivní, i to, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině. Vysvětlil, proč státy ztrácejí o Ukrajinu zájem a jak propásla země příležitost. Sám výzvu k Míru a spravedlnosti založil letos v lednu a vysloužil si tehdy dost drsnou kritiku.

Hladovka celého Česka. Matěj Stropnický o nás i Ukrajině
Foto: Podcast Náměstí Míru
Popisek: Matěj Stropnický

S jakým dojmem sledujete společenskou atmosféru, máme dva roky do voleb, dva roky po volbách, kvůli ministrovi drželi hladovku signatáři Charty 77 a další jen přihlížejí?

Vláda se raději zřekla svého přihlášení se k odkazu Charty 77, než aby někomu přiznala vyšší důchod. Ano, lidská práva jsou pro pravici verbálně univerzální vždycky jen do té doby, než dojde na jejich podmnožinu sociálních práv. Tím tedy tato hladovka skončila. Trvá ale hladovka zbytku obyvatel. S napětím očekávám, co vlastně ještě Češi snesou. Nejvyšší ceny energií, nejvyšší inflaci, největší propad ekonomického výkonu země… k těmto nej přibyl minulý týden nejmenší podíl na tom, co svou prací vytvořili (nadhodnota). Z tohoto posledního prvenství plyne, že zaměstnavatelům u nás zůstávají největší relativní zisky v poměru k nákladům včetně mezd ze všech zemí OECD. Pokud největší část prací vytvořené hodnoty odchází u nás zaměstnavateli a její nejmenší podíl zůstává zaměstnanci, dochází v Česku k největší míře vykořisťování ve sledované skupině zemí. V pondělí se konala odborářská stávka. Samotná demonstrace na Malostranském náměstí, které jsem se zúčastnil, nebyla velká, ale stávka škol jako takových, konaná přímo na pracovištích, zasáhla 74 % škol. To je velký úspěch odborářů.

Možná není úplně nezajímavé, že jak vyplývá z některých průzkumů, pětikoalice by stále složila většinu, i když už se jasně prokázalo, že šlo o podvod na voličích, váš názor?

Podvod spočívá hlavně v tom, že vládní strany slibovaly docela jinou politiku, než jakou dělají. Všechny slibovaly, že budou šetřit, ale armádní rozpočet bobtná každý měsíc o novou nejluxusnější techniku, jako jsou bombardéry F-35. Všechny slibovaly, že nebudou zvyšovat daně, zvedly je ale svým konsolidačním balíčkem skoro všem. Všechny také slibovaly, že ztenčí aparát úředníků, ale na některých ministerstvech je i dvojnásobek náměstků než v minulém volebním období.



Stávkovali odboráři, lékaři už dali také jasně najevo, že prostě budou odkládat operace a soustředí se jen na záchranu života. Každopádně, když to tak vezmete, tohle je dlouhodobá praxe republiky, nebo ne?

Ekonomka Ilona Švihlíková nedávno vyčíslila daňové úniky u nás na zhruba 300 miliard korun ročně. Asi před dvěma týdny vyšel v Právu zajímavý rozhovor s Jiřím Halbrštátem z pracovní agentury Manpower, který odhadl, že na šedém trhu (hlavně formou švarcsystému) pracuje několik set tisíc lidí. K tomu si připočtěte, že každoročně odejde, jak odhadoval Miloš Zeman, když byl ještě prezidentem, 300–400 miliard korun na dividendách vlastníkům dceřiných společností podnikajících u nás do zahraničí. Pak tu máme daňové ráje, jimiž jsou v Evropě třeba Nizozemí, Kypr, Lucembursko, Lichtenštejnsko nebo Irsko a tam může česká firma sídlit úplně legálně a placením daní se tak vyhnout. Jedním z prvních kroků této vlády s „digitálními“ Piráty bylo zrušení elektronické evidence tržeb čili digitalizovaného výběru daní čili EET, která do státního rozpočtu přinášela ročně mezi 14–19 miliardami podle výpočtu Ministerstva financí. Jak chcete, aby v tomto dennodenně rozkrádaném státě fungovaly operační sály bez čekací lhůty několika let?    

Bohužel, už vidíme snad každý, že pacienti čekají na sanitku v těžkých bolestech ve větších městech i dvě hodiny a tohle si určitě nikdo normální nepřeje. Co byste navrhoval vy?

Tak jako i v jiných oblastech, základem je dobře lidi zaplatit a mít jich dost. Nejen lékaři už letos vyčerpali množství přesčasů, které umožňuje odsloužit zákon. To svědčí o tom, že zdravotnictví nemá dost lidí. A proč nemá dost lidí? Protože v něm chybí peníze. A proč v něm chybí peníze? Jednak to pro tuto vládu není priorita, na prvním místě má zbrojení. Ale zároveň je třeba si říct, že bez poctivého výběru daní stát fungovat nemůže. První krok musí být návrat EET ve zrušené podobě a dokončení elektronizace evidence tržeb ve všech profesích. Tím stát zajistí alespoň výběr daní podle zákonů, které platí dnes. Jenomže současné rozložení daní není spravedlivé. Hlavní zátěž nese střední třída prostřednictvím zdravotních a sociálních odvodů a skrze DPH. To není správné, chybí daňová progrese u právnických osob, danění velkého majetku a zabránění odlivu zisků do zahraničí. Je třeba zavést základní pravidlo: Kdo tady nedaní, nebude tu ani podnikat. Vtělil bych ho klidně i do ústavy. To je alfa omega. Dokud stát nekonsoliduje příjmovou stránku svého rozpočtu, sanitka dřív nepřijede. Rozhodně se k jejímu rychlejšímu příjezdu nedá proškrtat. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePedrinho , 29.11.2023 12:25:51
tam přišel sekáč, co se nezakecá, tak ho odstraní naše demokratická média, respektive jejich potravinoví sponzoři z reklam, případně hoši v teplákách. Taková je situace v této zkorumpované a rozkradené zemi. Ideály a plané naděje již nejsou na místě. Je třeba vyhnat tuto vlastizrádnou vládu a začít pomalu a trpělivě znovu od nuly. Krev, pot a slzy.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…