Jeden kráter, jedna raketa. Proč vybuchla, měla být zajištěna?! Analytik se pozastavil. Co se vlastně stalo v Polsku?

26.11.2022 13:53 | Rozhovor

Vládní činitelé si hrají na politiky České republiky, jejíž systém se zhroutí s příchodem dalších stovek tisíců Ukrajinců, kteří budou prchat před zimou a tmou. Takový účet vystavil vojenský a bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. Zkritizoval, že ministři po dopadu rakety v Polsku okamžitě rozezněly válečné bubny a táhlo se na Rusa bez uvažování či analýzy.

Jeden kráter, jedna raketa. Proč vybuchla, měla být zajištěna?! Analytik se pozastavil. Co se vlastně stalo v Polsku?
Foto: Screen: Twitter
Popisek: Výbuch v polském městě Przewodów.

Situace, která nastala v Polsku po explozi rakety, je podle něj jednoznačná: „Podle všech údajů, včetně Spojených států amerických, Severoatlantické aliance a dalších došlo k tomu, že na území polské země doletěla ukrajinská raketa protiletadlového systému S300. Šlo o jednu z prvních verzí vyrobenou nejpozději kolem roku 1985 a explodovala bezprostředně před skladem zemědělských produktů a údajně také amonných hnojiv nedaleko jedné polské vesnice (Przewodów, pozn. red.) po nárazu do valníku traktoru. To jsou fakta. Řeči o dvou a více raketách jsou nesmysly, protože zde byl jediný kráter, o čemž svědčí letecké snímky, které se dostaly i mimo vojenskou síť. Jednoznačně to ukazuje, že raketa nemohla být vypálena odjinud, než z ukrajinského území,“ řekl. Štefec považuje za největší problém, že raketa neměla důvod letět tímto směrem. Uvedl, že v té době se v okolí nepohybovaly žádné ruské střely, které by mohly evokovat odpálení rakety jako obranného prostředku. Doplnil, že zmíněná raketa má dostřel 45 kilometrů a padla šest kilometrů hluboko na polské území, takže musela být odpálena ze vzdálenosti maximálně 40 kilometrů od hranic s Polskem.

Dále upozornil, že rakety jsou po celé dráze letu vedeny řídícím radiolokátorem a teprve úplně na konci se navádí na cíl. „V momentě, kdy je přepnuta do režimu samonavedení, se hlavice po odpálení za normálních okolností nachází v režimu, že pokud mine cíl a nastane nebezpečí, že vletí na území jiného státu - což tady hrozilo vzhledem ke směru rakety, tak se zajistí. To znamená, že ani při dopadu na zem neexploduje. Kdežto tato hlavice byla odjištěná, takže i v případě dopadu na zem by zcela prokazatelně explodovala. To jsou další fakta. Otázkou je, jak to všechno bylo, co vedlo k odpálení rakety a je to na vyšetřování,“ vysvětlil vojenský expert s tím, že tento případ má podobně zamlžené pozadí jako zničení plynovodů Nord Stream I a II.

Amatérismus lidí, co si hrají na politiky

Vyděsily ho pak první reakce českých politiků, kdy ještě nebylo jasné, co se stalo, a to z mnoha různých důvodů. „Jako člověka, který se zabývá bezpečností a pozorně sleduje zahraniční politiku, je na celém dění nejhorší, že se otevřeně ukázal amatérismus lidí, kteří si hrají na politiky v České republice. To, co dělají a provedli, nemůže udělat politik, ale pouze naprostý amatér. To, že se jim říká ministr zahraničí nebo ministr obrany, je katastrofální, protože to může mít dalekosáhlé dopady na celou Českou republiku a všechny občany. Ti lidé si neuvědomují, co činí a pokud to činí pod nějakými vlastními představami, je to ještě podstatně větší katastrofa než na nátlak někoho z venku,“ vytkl politikům pětikoalice.

Zásadní problém má s tím, že okamžitě obvinili Rusko, přitom měli počkat, jak se událost a informace vyvinou. „Okamžitě rozezněly válečné bubny a táhlo se na Rusa, aniž by kdokoliv zauvažoval nebo došlo k analýze. To, že to vadí mně, není směrodatné, ale z mého pohledu je zásadní, že to vůbec nevadí premiérovi této země (Petr Fiala, ODS, pozn. red.). Nijak se k tomu nevyjádřil ani vrchní velitel armády prezident Miloš Zeman. To je kritický moment, kdy se domnívám, že Česká republika jako stát zaniká, jak řekl Klaus (Václav, bývalý prezident, pozn. red.), protože nemá v čele lidi, kteří by byli schopni ho jakýmkoliv způsobem vést a zajistit stabilitu,“ zauvažoval Jaroslav Štefec.

Za amatérismus považuje i skutečnost, že český a evropský parlament odhlasovaly usnesení, v němž prohlásily Ruskou federaci za teroristický stát. „Tatáž situace, která je v čele České republiky - amatérismus  a neschopnost cokoliv řešit - je v současné době také v celé Evropě včetně nejvyššího vedení. Dokonce i Spojené státy americké definici Ruska jako teroristického státu odmítly. Za to Evropská unie a Česká republika ji přijaly, aniž by zauvažovaly, co to vlastně znamená.“ Takový krok označil za nepromyšlený vzhledem k tomu, že se evropské státy podílely na mnohých dobrodružstvích, která byla v důsledcích drsnější, než současná rusko-ukrajinská válka - kde se ztráty pohybují kolem pěti až šesti set tisíc lidí. Dobrodružstvích, kde byly ztráty napadené země v rozsahu milionů obětí a nikdo neoznačoval USA nebo Francii za teroristické země.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
„Tady je vidět dvojí metr, ale evokuje to i jinou věc: že Evropská unie je v podstatě neschopná ten problém řešit nebo přimět Ukrajinu – protože Rusko nedonutí, ale Ukrajinu by mohla přimět - zasednout k jednacímu stolu. Válka se dá zastavit okamžitě, ale Evropská unie a její vedení na tom nemá zájem. Kdyby mělo zájem chránit občany států před dopady války, tak se v první řadě bude starat o diplomatické řešení konfliktu. Vždy se dá při jednáních něco rozvinout, ať je situace jakákoliv. Dokud mluví jenom zbraně, nelze řešit jakýkoliv problém,“ prohlásil Štefec.

S další vlnou Ukrajinců přijde zhroucení českého systému

Jako bývalý voják a odborník okomentoval současné ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu, které Ukrajinu připravují o dodávky energií. Jak těžká zima Ukrajince čeká? „Velká města čeká tvrdá zima. Vesnice a menší města jsou zvyklá na soběstačnost, místní mají vždycky zásoby potravin na zimu a podobně. Obrovský problém je, že se budou města pravděpodobně vylidňovat, protože bylo naznačeno, že se čeká exodus lidí z Ukrajiny. Ukrajina sama nemá zájem ani schopnosti zajistit lidem přežití, neexistuje jakákoliv tamní organizace, která by byla schopna vytvořit logistické zázemí pro obyvatele měst, případně zajistit vysídlení a jejich zásobování. Ukrajina je v rozvalinách a jako stát už neexistuje, ani státní moc. V současném okamžiku tam panuje tvrdá diktatura a Evropu mohou vydírat právě prostřednictvím běženců, které do Evropy naženou. A k tomu dojde,“ varoval jasně.

Jako zásadní pak vnímá, pokud se bude česká vláda k migraci Ukrajinců stavět jako doposud. V takovém případě očekává dalších 500 až 800 tisíc uprchlíků, což česká infrastruktura nemůže zvládnout. Systémy, které byly vytvořeny před třiceti lety, a často fungují setrvačností – i přes drsné zásahy vedoucí k destrukci – jako zdravotnictví, školství a další, byly ale stále funkční, a to včetně zásobování potravin. „Ale když přibude milion hladových krků a spousta dětí, nebudeme schopni situaci kočírovat. Dojde ke zhroucení sociálního systému v České republice, a může k němu dojít už během této zimy,“ sdělil Štefec. Podle něj je zhroucení nevyhnutelné, pokud okamžitě nedojde k zásadní události – ukončení bojů na Ukrajině.

Absolutně nulová šance

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Zapochyboval rovněž, že Ukrajinci dokážou překročit Dněpr a obsadit Krym, který drží Rusové. Jejich šance vidí jako nulové. „Absolutně nulová šance. Nemají sebemenší šanci, o Krymu mohou mluvit, ale jinak jen snít, je to naprosto vyloučené. Rusko se území, které podle názoru jeho vedení získalo legální cestou, rozhodně nevzdá,“ tvrdí. Další úvahy o postupu ukrajinské armády jsou dle Štefce také liché. Muselo by to znamenat vyklizení Krymu – Rusko by muselo stáhnout své obyvatele zpět. „Nesnaží se o to a ani nemohou, nejsou na to vybavení ani technicky, ani personálně – i přes obrovské dodávky zbraní, které sypou na Ukrajinu. Dostávají se jednak do obrovských logistických potíží se zásobováním municí, náhradními díly a podobně, a odchodem obyvatelstva se dostanou do potíží personálních. Dochází elektřina, plyn, vojáci a i technologické základny pro schopnost vést bojové operace. Pro Ukrajinu je to katastrofa z hlediska budoucnosti, obnova bude trvat desetiletí, a čím déle budou trvat boje, tím horší bude situace nejen na Ukrajině, ale i v Evropě. Ukrajinci, kteří sem přijedou, zde budou chtít zůstat a my nemáme mechanismus, jak je dostat zpátky,“ upozornil s tím, že situace dělá potíže i benzinovým čerpadlům ve Spojených státech, které na konfliktu vydělávají. Na počítadlech benzínu docházejí čísla – maximální možná částka je 9,99 dolaru.

Velkou roli hraje Green Deal, jeho myšlenku Jaroslav Štefec nepovažuje za hloupou, ale realizačně nesmyslně postavenou. Pokud prý dojde ke změně přístupu z fanatického na lidský, mohl by fungovat. Odříznutím energií od Ruska prý ale ničemu dobrému neprospěje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…