Karel Janeček pro PL: Covidismus se rozpadá. Nejhorší dezinformace šíří bojovníci proti nim. Vím, co udělám

09.12.2021 4:44 | Rozhovor

ROZHOVOR Lži šířené kolem covidu jsou natolik absurdní, že na nich postavený covidismus začíná být neudržitelný a rozpadá se. ParlamentnímListům.cz to řekl mecenáš, matematik a společenský reformátor Karel Janeček. Vadí mu i systém boje s tzv. dezinformacemi. „Nejabsurdnější dezinformace jsou z části šířeny těmi, kteří proti nim bojují. Účel je jednoduchý. Dají se pak znevážit i pravdivé informace,“ míní. Podle Janečka zašla situace tak daleko, že mnozí vážení vědci se bojí veřejně vystupovat, aby nepřišli o práci jen proto, že nabízejí jiné pohledy. Pokud jde o jeho vlastní budoucnost, má prý jasno v tom, do čeho se chce pustit. „Oznámím to začátkem příštího roku,“ konstatoval.

Karel Janeček pro PL: Covidismus se rozpadá. Nejhorší dezinformace šíří bojovníci proti nim. Vím, co udělám
Foto: Lucie Dvořáková
Popisek: Karel Janeček

Poté, co jste na slavících pronesl známé prohlášení, se na vás sesypala vlna kritiky a nadávek. Nejen od politiků či komentátorů, ale i od vědců. Například vámi založená nadace se vás zřekla. S jakými pocity jste toto snášel?

Celou situaci hodnotím velmi pozitivně. Celkově jsem nadšen. Jsem si vědom, že na Českém slavíku 21 jsem se nevyjádřil nejlépe. Přesto si plně stojím za tím, co jsem řekl. A nic bych neměnil. Reakce jsou extrémní na obou stranách. Tu negativní část všichni známe. Hejty jsou normální a běžné, a proto již nemají takovou sílu. Pozitivní stránka věci, která je překvapivě silná, je minimálně nestandardní, není běžná. I kdyby bylo 61,8 procenta reakcí negativních a 38,2 pozitivních, celkový součet je podle mého přesvědčení skvělý. 

Co se týče vědců a odborníků, mám od mnoha z nich skvělou zpětnou vazbu. Scházejí se mi díky tomu různé cenné informace ohledně covidové situace. Bohužel jsme se dostali tak daleko, že velké množství kvalitních vědců raději nechce být veřejně vidět, protože se obávají negativních důsledků pro sebe. 

Co se týče prohlášení nadačního fondu Neuron, už jsem dříve řekl, že jejich prohlášení mě fakticky potěšilo. 

Pozitivní emoce u Neuronu? Proč?

Protože je to absurdní a celý ten příběh je fascinující. Od Neuronu jsem se osobně odklonil již před dvěma roky, protože jsme se rozešli hodnotově. Již tam neplatí primární hodnota, kterou je pravda a otevřenost. Původní vyjádření Neuronu s přímo prokazatelnou lží již vymazali. Snažili se mě „zašlapat do země“ a minimalizovat mou roli v Neuronu tím, že bych údajně měl být pouze jedním ze tří historických zakladatelů. To je první absurdní lež. Neuron jsem založil sám. Oni za spoluzakladatelku označili i někdejší asistentku ve společnosti RSJ, která postupně přešla do nadace. Velmi vtipné. Nejprve prohlásili, že se zříkají Karla Janečka, pak to opravili na zřeknutí se mých výroků a zakončili to tím, že se mnou ukončují veškerou spolupráci. Co to znamená? Jediná možnost, kterou vidím, je, že už nemohu být jejich mecenášem.

Myslím, že je to velmi poučný příběh. Prvních několik let jsem se instituci osobně věnoval a vše sám platil, několik dalších let jsem byl největší mecenáš a platil veškerý provoz. Pak jsem fond otevřel všem a stal se jedním z více a později mnoha mecenášů.

Takže se Neuron zřekl spolupráce, která neexistovala?

Ano. Ještě horší je, že mě obviňují z toho, že nerespektuji vědu. To musím důrazně odmítnout. Postupuji maximálně v souladu s vědeckými principy. Co se týče covidu, mám kvalitní informace a dávám si maximálně záležet na tom, aby všechno, co řeknu, bylo naprosto rigorózně podloženo. Je pravda, že na slavících nebylo mé vyjádření přesné. Měl jsem říci, že covid neohrožuje zdravé děti kromě absolutních výjimek. To jsem ostatně psal i ve svých blozích, že u dětí s oslabenou imunitou či jinými rizikovými faktory může mít očkování smysl. Říkám to konzistentně a dlouhodobě. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…