Migranti vědí, že v Evropě dostanou „astronomické částky“ a ženy jsou tam „nahé“. Doteď viděli ženám jen jejich oči. Naše civilizace je skutečně ohrožena, varuje profesor Pirk

25.03.2016 9:35

ROZHOVOR Po teroristických útocích v Bruselu by měly evropské vojenské síly vniknout na území Islámského státu a srovnat ho se zemí, prohlásil uznávaný kardiochirurg profesor Jan Pirk. „Pokud se nevzpamatujeme, evropská kultura, bohužel velice brzy, skončí. A nebude to poprvé, co čelíme podobné hrozbě, vždyť jsme před pár sty lety Turky zastavili u Vídně. A teď si z nás Turecko dělá srandu a dojnou krávu,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu.

Migranti vědí, že v Evropě dostanou „astronomické částky“ a ženy jsou tam „nahé“. Doteď viděli ženám jen jejich oči. Naše civilizace je skutečně ohrožena, varuje profesor Pirk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

Jaké důsledky budou mít podle vás teroristické útoky v Bruselu, sídle Evropské unie a Severoatlantické aliance, pro Evropu a Českou republiku?

V jednom rozhovoru se mne nedávno ptali, jestli si myslím, že bude válka. A já jsem říkal: nebude, protože už je. Tohle je svým způsobem teroristická neboli partyzánská válka. To není nic jiného. Dělat atentáty, vyhazovat pomocí výbušnin nevinné lidi do vzduchu je teroristický způsob vedení války.

Myslíte si, že tato teroristická válka dojde až k nám? Máme se bát podobných útoků, jaké už zažil New York, Londýn, Paříž, Brusel, Istanbul?

Myslím si, že ne, protože pro islámské teroristy nejsme zajímavým cílem. Nezapomínejme, že celá Česká republika je počtem obyvatel na úrovni jednoho průměrného čínského města. A tam stačí jeden starosta. My nejsme střed světa, nejsme hybná síla ve světě, takže nemyslím, že bychom teroristům stáli za tu námahu, aby se tady angažovali, protože by to nemělo ten dopad. Oni zcela určitě cílí na velmoci. Doufám, že jsem správným prorokem.

Belgie je také malá země, i když jinak důležitá, protože tam je sídlo Evropské unie i NATO.

Je to vlastně hlavní město Evropské unie. Proto nemyslím, že by teroristé podobně cílili na nás.

Myslíte si, že Evropa, která žije od druhé světové války v podstatě v klidu a míru, je připravena čelit brutálním teroristickým útokům?

Doufám, že tyto atentáty už zatřásly vedením Evropské unie a že se evropští politici konečně probudí. Já jsem lékař, nejsem pro žádné vraždění lidí, ale jsem přesvědčen, že by měly vzniknout evropské ozbrojené síly a vniknout na území ovládaná Islámským státem a Islámský stát vykořenit a zlikvidovat. Na hrubý pytel hrubá záplata. Po tom, co se teď odehrálo v Bruselu, by tam prostě měla vtrhnout silná armáda spojených evropských a amerických sil, zlikvidovat to tam a udělat z toho poušť.

Souvisí podle vás terorismus se současnou migrační krizí, jak někteří odpůrci migrace tvrdí, nebo by tu byl i bez ní, ostatně jako předtím?

Anketa

Kdo nejlépe podle Vás "bojuje" proti Islámu?

0%
26%
hlasovalo: 14214 lidí
To si netroufám říci. Ale nechápu západoevropské politiky. Když je v Paříži tak velká muslimská komunita, je tam městská čtvrť, kam ani nemůžete bezpečně vstoupit, kde žije už druhá generace muslimů a doposud se vůbec nedokázali v Evropě aklimatizovat. Jak tedy evropští politici mohou očekávat, že nově příchozí migranti se evropskému způsobu života přizpůsobí? Vietnamci i Ukrajinci, kteří žijí v České republice, se u nás bez problémů integrovali. Ale v západoevropských zemích už žijí dvě generace muslimů, stěžují si, že žijí ve špatných podmínkách, ale za celou tu dobu nepřijali náš způsob života, naši životní filozofii. Jak může někdo očekávat, že lidé ze stejných zemí, kteří sem teď přijdou, navíc bez dokumentů a povolení, se v Evropě budou socializovat a splynou s naší populací, když tady máme příklad, že dvě generace ze stejných zemí, které sem přišly v minulosti legálně, to neudělaly?

Nemůže to být částečně i vina evropských politiků, že arabské komunity ponechaly samy sobě, nesnažily se je integrovat do místní společnosti, nebo jsou to podle vás lidé tak odlišné kultury a hodnot, že se prostě naší civilizaci nedokáží přizpůsobit?

Stará se někdo o to, jestli se tady Vietnamci integrovali? Říká jim někdo: Vietnamci, měli byste dělat to nebo ono? Když přijdu někam za lepším životem, musím počítat s tím, že já přijmu kulturu té země, a ne že mne někdo bude prosit a vytvářet mi podmínky, abych se mohl přizpůsobit. Oni sem přišli kvůli něčemu, úplně jiná je situace s americkými černochy ve Spojených státech amerických, protože oni tam byli odvlečeni násilím. To je něco úplně jiného. Ale třeba Vietnamci, stejně jako Ukrajinci, přišli také někam s vidinou spokojenějšího života a sami pro to něco udělali. Nikdo jim nedával berličku, aby jim vytvářel vhodné podmínky. Oni se sami snažili, podmínky si vytvořili a jsou úplně integrováni do naší společnosti. Ale v Evropě jsou dvě generace muslimů, kteří toho nebyli za několik desítek let schopny. A teď sem přicházejí ilegálně lidé ze stejných zemí, těžko lze očekávat, že to dopadne lépe.

Takže podle vás je muslimská víra a kultura natolik odlišná, že neumožňuje, aby tito migranti bez problémů splynuli s evropskou populací a přijali naše pravidla?

Něco jiného je, když k nám přišli křesťané ze Sýrie nebo Iráku. U nich předpokládám, že jsou nám mnohem blíž a že se dokáží integrovat. Ale muslimové nám ukázali, že to nedokázali ani za dvě generace.

Když je zdejší kultura i způsob života pro ně tak odlišný a v podstatě nepřijatelný, proč sem podle vás jdou a nesnaží se zůstat v prostředí, které je jim bližší? V jiných arabských zemích, Turecku apod.

Těch příčin je celá řada. Za prvé vědí, že dostanou z jejich pohledu astronomické částky peněz, aby tady mohli žít. A druhý důvod, kterému se lidi smějí, ale u mladých mužů ho vidím jako docela reálnou věc, je, že sem jdou kvůli ženám. Matematicky je to jednoduché: když v zemích, kde je povoleno mnohoženství, mají staří a bohatí muži čtyři ženy, tak na ty mladé se nedostane. A když jim někdo řekne, že v Evropě je spousta děvčat, navíc, když je vidí v normálním oblečení, mají pocit, že jsou nahé, protože doteď viděli ženám jenom oči, tak to také není zanedbatelný faktor. Nakonec silvestrovské události v Německu to dokázaly.

Myslíte si, že je příchodem tak početné muslimské komunity, která proudí v posledních letech a měsících do Evropy, ohrožena evropská civilizace?

Bezpochyby. Pokud se nevzpamatujeme, tak evropská kultura, bohužel velice brzy, skončí. A nebude to poprvé, co čelíme takové hrozbě, vždyť jsme před pár sty lety Turky zastavili až u Vídně. A teď si z nás Turecko dělá srandu a dojnou krávu.

Takže si nemyslíte, že by nás Turecko zachránilo před další migrační vlnou, jak doufá Evropská unie po podepsání dohody o vracení uprchlíků s Tureckem?

Ale vždyť musíme za jednoho vráceného jednoho přijmout. To nepovažuji za řešení. Navíc za jakou to bude cenu. Mělo to být za tři miliardy pro Turecko a dnes už chtějí šest miliard a požadavky budou pokračovat. Představte si, že se zruší vízová povinnost pro Turecko: už dnes je Německo plné Turků, kolik jich pak okamžitě přiletí po zrušení vízové povinnosti do Evropy? Jsem přesvědčen o tom, že naše civilizace je skutečně vážně ohrožena.

Shodujete se tedy s lidmi, kteří tvrdí, že naše doba nápadně připomíná chvíle před pádem Římské říše?

To já říkám už pětadvacet let.

Myslíte si, že je této katastrofě pro naši civilizaci ještě možné zabránit, nebo je už podle vás pozdě?

Jsem přesvědčen, že ano, protože jsem o tom nedávno vedl diskusi s monsignorem Tomášem Holubem, který teď bude vysvěcen na plzeňského biskupa. On má také podobný názor, ale říkal, a tím mi dal naději, že přes to všechno se křesťanství v klášterech udrželo. Je tedy možné, že evropská civilizace bude převálcována, ale že v klášterech se její hodnoty uchovají.

To nejsou příliš optimistické vyhlídky.

Ne, nejsou. Je to strašné. Ale když byly svrženy bomby na Hirošimu, zahynuly tisíce nevinných lidí, ale válka se zkrátila o dva tři roky, čímž se zachránily miliony životů, protože jinak by se Japonci nevzdali, bojovali by a padlo by několik milionů spojenců. Bylo to strašlivé řešení, ale na druhé straně ušetřilo víc lidských životů. Ale přes ten pesimismus, protože pro optimismus nemám velký důvod, přeju lidem, aby si užili velikonoční svátky se svými rodinami, aby si odpočinuli a přišli na jiné myšlenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…