Postavte plot okolo českých hranic. Když zachráníte tonoucí se uprchlíky, přijde k vám do Evropy celá Afrika, mnoho lidí zemře a nebude tu možné žít. Toto řekl PL poradce izraelských premiérů

21.02.2017 4:41 | Zprávy

ROZHOVOR „Myslím si, že mít plot je vždy dobrý nápad, protože země mají suverenitu… Česká republika by pak měla kontrolovat své vlastní hranice sama. Protože Schengen byl zničen Angelou Merkelovou… Pokud budete pokračovat v politice zachraňování blízko libyjského pobřeží, výsledkem bude, že celá Afrika přijde do Libye a bude pokračovat do Středozemního moře a přeplaví se po lodích k vám do Evropy,“ říká poradce izraelských premiérů a předseda Centra studií národní bezpečnosti na Univerzitě v Haifě Dan Schueftan.

Postavte plot okolo českých hranic. Když zachráníte tonoucí se uprchlíky, přijde k vám do Evropy celá Afrika, mnoho lidí zemře a nebude tu možné žít. Toto řekl PL poradce izraelských premiérů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Jednoduchá otázka, ale ne jednoduché řešení – Jak čelit migrační krizi v Evropě?

Pokusit se, aby se co nejméně migrantů dostalo dovnitř. Zabránit tomu, aby sem přišli ve velkých počtech a bez kontroly. Evropa potřebuje imigraci, protože máte příliš málo dětí (v poměru dítě na jednu rodinu). Takže nemůže imigraci úplně zastavit a podle mě to není ani dobrý nápad. Ale ta čísla imigrantů musejí být nejmenší, jak je to jen možné. Ale ještě důležitější je vybírat si lidi, kteří se dokážou integrovat, a ne se otevírat všem.

Kupříkladu pokud by šlo o Českou republiku, tak přijmout lidi z Ukrajiny je mnohem lepší, než přijímat imigranty z Afghánistánu, Pákistánu a arabského světa. Pokud byste potřebovali imigranty z mimoevropských zemí, tak podle mě Indové mohou být velmi přijatelní, protože jsou velmi úspěšnými imigranty ve Velké Británii či Spojených státech.

Na druhé straně, pokud uděláte to, co udělali Francouzi, tedy že otevřeli dveře přílivu lidí ze severní Afriky a Arabům, budete mít nevyhnutelně stejný výsledek jako ve Francii. Tedy že se u vás bude dít to, co se děje v Paříži. Takže úplně nejdůležitější záležitosti jsou výběr imigrantů a jejich počet. Takže nedělejte to, co udělala Angela Merkelová v létě 2015.

Jak to uskutečnit? Jak zamezit nežádané imigraci v praktické rovině? Myslíte si, že stavba zdí či plotů může být efektivní?

Myslím si, že mít plot je vždy dobrý nápad, protože země mají suverenitu, a když chtějí dovolit lidem vstoupit na jejich území na základě Schengenu či něčeho jiného, tak tím způsobem může být zajištěno, kam směřuje legální imigrace a ilegální imigrace může být zadržena vně. Takže mít plot je dobrý nápad, pokud jde o Evropu obecně, nejen pouze pro individuální evropské státy. Evropa se musí postarat o to, že se ilegální imigranti nedostanou dovnitř a že legální imigranti, kteří byli prověřeni a které chcete přijmout, se dovnitř dostanou. To je základní myšlenka každého suverénního státu.

A co dělat v případě mořských hranic? Tam není klasická hranice. Může být řešením potápět lodě?

Ne, ne. To je něco, co nemůžete udělat z humanitárních důvodů. Ale rovněž když lidé přijdou nelegálně, mělo by se jim zabránit v tom, aby získali právní statut v Evropě. Mohou být navráceni. Ale nejdůležitější věcí je, že pokud budete pokračovat v politice zachraňování blízko libyjského pobřeží, výsledkem bude, že celá Afrika přijde do Libye a bude pokračovat do Středozemního moře a přeplaví se po lodích k vám do Evropy. V tomto okamžiku tisíce lidí přicházejí do Evropy, protože Evropa jim zajišťuje přepravu a oni vědí, že se pouze musejí nalodit na jakoukoli loď a poté je převezme nějaká jiná evropská loď.

Pokud to budete dělat dlouhodobě, vzniknou z toho dva fenomény. Prvním z nich je masová imigrace z Afriky do Evropy a druhým je, že mnoho tisíc lidí zemře, když se jejich lodě potopí, než budou moci přijet evropské lodě, které by je zachránily. Jenom tento rok jste měli tisíce lidí, kteří zemřeli. Myslím si, že tato politika není udržitelná, a jsem si jist, že bude změněna.

Hovořil jste o Schengenu. Uvnitř Evropské unie máme otevřené hranice. Co byste poradil České republice, když vidíme, že Evropská unie nebrání hranice?

Česká republika by pak měla kontrolovat své vlastní hranice sama. Protože Schengen byl zničen Angelou Merkelovou. Když řekla, že imigranty nepřijme první země, ale „my je přijmeme“ a nejsou žádné limity pro jejich přijímání, potom nevyhnutelný výsledek je, že jednotlivé státy budou muset bránit své hranice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…