S ČSSD do pekla, „řádný hospodář“ Babiš s účetními triky. Markéta Šichtařová za vás přečetla ekonomické vize všech, kteří se mohou dostat do sněmovny

15.10.2017 15:03

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Program ČSSD považuje Markéta Šichtařová za bezkonkurenčně nejnebezpečnější program po ekonomické stránce ze všech programů stran a hnutí, které mají šanci se dostat do sněmovny. Směle v tomto ohledu konkuruje i komunistům. Analytička by se podepsala pod ekonomický program Svobodných, spokojena je i s ekonomickými návrhy ODS. U lidovců a TOP 09 jí vadí zapálenost pro přijetí eura. Za ekonomicky dost rozporuplný považuje program Pirátů, Program SPD - Tomio Okamura vypadá v některých jednotlivostech na první pohled lákavě, ale není to filozoficky jednotný a propracovaný celek.

S ČSSD do pekla, „řádný hospodář“ Babiš s účetními triky. Markéta Šichtařová za vás přečetla ekonomické vize všech, kteří se mohou dostat do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Hnutí ANO ve volebním programu uvádí, že se dál chce o peníze daňových poplatníků starat s péčí řádného hospodáře, snižovat dluh a hospodařit s přebytkem v závislosti na investičních možnostech. Slibuje zrušení superhrubé mzdy a hodlá prosadit slevu na pojistném ve výši pěti set korun měsíčně. Podle ANO by se měla také o pět procent snížit DPH u nealkoholických nápojů, vody či za služby obuvníků, kadeřníků a domácích uklízeček. Prosadí zákon o klíčových stavbách. Nejlepší je investice do budoucnosti, proto by zvýšili během čtyř let platy učitelů o 50 procent. Co z plánů předpokládaného vítěze voleb byste chtěla okomentovat?

Myslíte jako s péčí takového „řádného hospodáře“ jako během posledních čtyř let? Tenhle „řádný hospodář“ připustil navýšení počtu státních úředníků za volební období o 30 tisíc a pro rok 2016 dosáhl „zázračného“ výsledku veřejných financí statisticko-účetním trikem, který zhruba řečeno spočíval v tom, že jsme nevykázali vyšší schodek hlavně proto, že jsme neuměli jako stát připravit projekty na vyčerpání peněz z evropských fondů. Postavit rozpočet tak, aby plánoval přebytek, měla vláda neopakovatelnou možnost letos, jelikož letos ekonomika rekordně rostla a nezaměstnanost je nejnižší za dobu, co se u nás sleduje. Jestli se to nepodařilo letos, neumím si představit, jak by to ANO chtělo udělat v letech dalších, které už budou hubenější.

Stavět volební kampaň na pěti procentních bodech na dani pro paní v důchodu, které si chodí za stokorunu plus tašku jablek přivydělávat úklidem či hlídáním děti do sousedství, mi připadá poněkud trapné; líp by ANO udělalo, kdyby řeklo, že naší hlavní strategií, jak podpořit ekonomiku, je stabilita daňového systému, tedy se sazbami pořád nehýbat.

ČSSD ve svém ekonomickém programu slibuje, že nastaví finanční systém tak, aby sloužil české ekonomice, a ne ji podkopával. Firmy, které budou chtít získat investiční pobídku od státu, budou muset závazně slíbit, že větší část vytvořeného zisku budou investovat v České republice, například do rozvoje nových technologií, čímž dojde k omezení odlivu výnosů ze zisků za naše hranice. ČSSD by chtěla zvýšit daně z kapitálu, daně z prodeje podílů akciových firem či z korunových dluhopisů a majetkové daně, nedovolí snižovat cenu práce v ČR neregulovanou pracovní migrací ze zemí mimo Evropskou unii. Čím vás sociální demokraté zaujali?

To je rovnou cesta do pekla. Nemůžete přece mluvit někomu do toho, co si bude dělat se svým ziskem – jak je to možné, že to pořád lidé nechápou? Představte si, že jste zelinář a otevřete si zeleninu ve vesnici Horní Lhota, ačkoliv bydlíte ve vesnici Dolní Lhota. A Horní Lhota vám řekne, že za to, že v ní „smíte“ podnikat, si ze zisku, který si vyděláte, nesmíte opravit svůj dům v Dolní Lhotě, ale jedině smíte otevřít druhý obchod v Horní Lhotě. Co uděláte? Půjdete podnikat do Horní Lhoty, když ze zisku pak osobně nic mít nebudete? Sotva. Raději půjdete podnikat do Prostřední Lhoty.

Tenhle příklad se vám jistě zdá přitažený za vlasy a každý chápe, jak je to iracionální. Tak proč tak málo lidí chápe, že se zisky zahraničních firem u nás je to úplně stejné?

Daně z kapitálu a z prodeje akciových firem jsou vysloveně nemravné, protože jde už o několikrát předtím zdaněné peníze. Co je ale nejhorší: Buď si to ČSSD vůbec neuvědomuje, což je tristní, nebo si to uvědomuje, ale raději o tom mlčí, což je tristní stejně tak, že totiž tahle daň nepostihne jen „ty ošklivé velké banky pod cizím kapitálem“, jak se to navenek snaží prezentovat, ale hlavně české důchodce. Přesněji řečeno všechny ty, kteří mají naspořeno na stáří třeba formou důchodového připojištění. To právě jejich majetek bude totiž postižen tímto druhem daní. Program ČSSD považuji za bezkonkurenčně nejnebezpečnější program po ekonomické stránce ze všech programů, které mají šanci se dostat do sněmovny – směle v tomto ohledu konkuruje i komunistům.

KSČM je pro diferenciaci daní jak u fyzických, tak u právnických osob. Není možné, aby měli stejnou daňovou úroveň ti, kteří mají příjmy na úrovni minimální mzdy, a ti, kdo berou milion měsíčně. Stejně tak není možné, aby nadnárodní korporace měla stejnou daň, jako má malá rodinná společnost s ručením omezeným nebo malá akciová společnost. Navrhuje zvyšování minimální mzdy až k 50 procentům průměrné mzdy, zavedení náhradního výživného a veřejnou dopravu zdarma pro žáky mladší 15 let a seniory nad 65 let. Měla by po volbách nová politická garnitura po něčem z toho jako prospěšném sáhnout?

Daňová progrese se u komunistů dá čekat, takže mě to nepřekvapuje, byť s tím souhlasit nemohu. Potenciálně velmi nebezpečné jsou ale řeči o zvyšování minimální mzdy k 50 procentům průměrné mzdy. Na to totiž může leckdo skočit, ačkoliv je to totální ekonomický nesmysl. Vždyť si to přeložme: Co to znamená, že nikdo nesmí brát méně než 50 procent průměru? Aby to bylo možné, znamená to, že všichni musejí brát v podstatě stejně. Chirurg nemůže být placen o moc víc než popelář. Chcete vážně žít v zemi, ve které je chirurg placen jen o trošku líp než popelář? Asi sotva – protože v takové zemi žádní chirurgové pochopitelně brzy nezůstanou.

ODS by po volbách ráda prosadila zvýšení čistých mezd zaměstnanců o sedm procent zavedením 15procentní sazby z hrubé mzdy. S tímto nápadem Vlastimila Tlustého vyhrála volby v roce 2006, ale pak ten slib zavedením superhrubé mzdy nedodržela. ODS by zavedla paušální daň pro nejmenší podnikatele i možnost stát se živnostníkem po internetu. Zrušila by EET, limity výdajových paušálů pro živnostníky. Chce prosadit možnost provozovatelů restaurací svobodně zvolit, zda chtějí provozovat kuřácké, či nekuřácké zařízení, i vhodné legislativní podmínky pro rozvoj sdílené ekonomiky. Jaký názor máte na záměry občanských demokratů?

S 15procentní sazbou z hrubé mzdy problém nemám, jen mi tam trochu chybí, kde na to vzít. Ale budiž, protože ono to tak trochu skrytě vyplývá z dalších slov, byť to není řečeno úplně otevřeně: Dá se čekat, že tento program by podpořil podnikání, takže ODS nejspíš uvažuje tak, že rychleji se točící kolečka ekonomiky vedou k většímu výtěžku pro rozpočet. Možnost stát se živnostníkem po internetu sice není vysloveně přelomovým nápadem ve směřování ekonomiky, ale sympatický požadavek to je. Se zrušením EET jednoznačně souhlasím, protože na tomto místě jsem několikrát číselně dokazovala, že EET nepřinesla peníze, které se od ní oficiálně čekaly, zato vnesla do země presumpci viny. Navíc ODS je jednou z mála stran, které vůbec zaznamenaly, že se prudce rozvíjí něco jako sdílená ekonomika, neboli například Uber a další, a chce tyto aplikace podporovat. Takže zde jsem s ekonomickými návrhy veskrze spokojená.

Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura má v plánu prosazovat ústavní dluhovou brzdu s legislativou podle vzoru Švýcarské konfederace, v jejíž ústavě je uvedeno, že výdaje státního rozpočtu musejí dlouhodobě odpovídat příjmům. Dále bude prosazovat snižování DPH a spotřební daně. Také chce výrazné daňové zvýhodnění u daně z příjmu fyzických osob pro rodiny se třemi a více dětmi, platbu DPH ze skutečně zaplacených faktur a odstranění ručení za platbu DPH u obchodního partnera. Jak byste ohodnotila tyto body programu SPD?

Tohle v některých jednotlivostech vypadá na první pohled lákavě, jenomže bohužel to není filozoficky jednotný a propracovaný celek.

Dluhová brzda je jen heslem, pokud nestanoví sankce za své porušení. Snižování DPH a spotřebních daní je mnohem horší nápad, než kdyby se snížily daně ze zisků a příjmů – to bych na rozdíl od nižší DPH vítala. Daně ze zisků a příjmů pokrucují ekonomiku nesrovnatelně víc než daně ze spotřeby. Odstranění ručení za platbu DPH u obchodního partnera je rozumné.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Cílem Pirátské strany jsou vyrovnané veřejné rozpočty a odstranění státního dluhu. Stát nesmí ručit za závazky bank a jiných právnických osob. Piráti podporují zdanění vývozu kapitálu a zdanění finančních transakcí, používání decentralizovaných anonymních měn, jako je elektronická měna bitcoin. Prosadili by oddělení komerčního a investičního bankovnictví. Zmiňují i rušení různých autorských poplatků, u přiměřené ochrany spotřebitele pak umělé snižování životnosti výrobku. Co z jejich programu se vám zamlouvá a co byste naopak zavrhla?

Piráti jsou dost unikátním úkazem, protože v sobě spojují dva prvky – liberalismus a levicovost – které se ve spojení vidí dost vzácně. Proto také jejich program je ekonomicky dost rozporuplný.

Vyrovnané rozpočty a odstranění veřejného dluhu je dobrým nápadem, ale dokud Piráti nevysvětlí, jak toho chtějí docílit, budu to považovat spíš za utopistické přání. To, že stát nesmí ručit za závazky jakéhokoliv soukromého subjektu, je logickým a správným předpokladem. Ale zdanění kapitálu a finančních transakcí, neboli takzvaná Tobinova daň, je nebezpečným pokusem – historie ukázala, že se neosvědčila. Vede to totiž k neefektivitě finančního sektoru a zvyšuje to – nikoliv snižuje, jak se kdysi předpokládalo – náchylnost k finančním krizím.

Ke zdanění vývozu kapitálu mám úplně stejné námitky jako u ČSSD. Naopak zapálenost Pirátů pro bitcoin je zajímavá, podle mne mají kyberměny před sebou velkou budoucnost, byť není jasné, zda vítěznou kyberměnou bude nakonec právě bitcoin.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

TOP 09 by zřejmě po zkušenostech svého předsedy Miroslava Kalouska, který ve funkci ministra financí dovedl ČR v roce 2009 k rekordnímu schodku 192 miliard, chtěla stanovit, že při růstu ekonomiky nad dvě procenta HDP se budou muset vytvářet rezervy, při růstu v rozmezí nula až dvě procenta HDP bude rozpočet vyrovnaný a v dobách recese neklesne deficit pod tři procenta HDP. Během volebního období chce TOP 09 postupně snížit odvody na sociální pojištění celkem o osm procent, přičemž větší část této úlevy se bude týkat odvodů zaměstnance. Daň z příjmu právnických a fyzických osob by stanovili na 19 procent, u fyzických osob z hrubé mzdy, u DPH dvě sazby – 20 procent základní a 10 procent sníženou. Hodlají prosadit, aby během následujícího volebního období ČR rozhodla o pevném a závazném termínu vstupu do eurozóny, a také zrušit EET. Co byste uvedla k plánům TOP 09?

No tak právě vzhledem k tomu, že Miroslav Kalousek dosáhl rekordního schodku rozpočtu, nepůsobí uzákonění jakési varianty dluhové brzdy moc důvěryhodně.

Snížení odvodů zaměstnanců je ovšem rozumné. Největší nebezpečí však vidím v zapálenosti TOP 09 pro euro. Já si nemyslím, že by přijetí eura bylo pro českou ekonomiku jakýmkoliv přínosem. Ba právě naopak. Řecká, portugalská a italská cesta po přijetí eura budiž nám varováním.

KDU-ČSL hned na úvod oznamuje, že připraví přijetí eura, prosadí co nejrychlejší a efektivní čerpání evropských fondů a podpoří koordinaci daňových základů na úrovni EU. Bude prosazovat zrušení EET u malých podnikatelů, přesměruje velké investiční pobídky poskytované CzechInvestem ve prospěch malého a středního podnikání a potřebné infrastruktury. Nechce již zvyšovat stavy státních úředníků, naopak provozní části rozpočtů ministerstev a ústředních orgánů státní správy by po dva následující roky ponechala na úrovni roku 2017. Co řeknete k lidovcům?

Zde mám největší námitky proti přijetí eura. Mám dojem, že KDU tuto otázku eura bere víc „srdcem“ než „ekonomickou analýzou“. Je ale dobře, že KDU chce zrušit EET u malých podnikatelů, ačkoliv jak jsem říkala, já podporuji zrušení EET zcela. Asi nejsympatičtější mi je na tomto programu zastropování stavu státních zaměstnanců. I když já bych byla pro ještě razantnější variantu – když jsme před čtyřmi lety byli schopní fungovat s počtem státních zaměstnanců o třicet tisíc menším, byli bychom i nyní.

Svobodní hodlají zrušit dotace a investiční pobídky pro podnikatele, odmítnout i evropské dotace a zhruba sto milionů denně, které odvádíme do Evropské unie, rozdělit obcím podle jasného klíče, nebo nechat přímo lidem. Chtějí snížit a sjednotit DPH na 14 procentech, neboť jedna DPH je lepší než tři různé sazby. Zvýšili by slevu na poplatníka na dani z příjmu o tisíc korun měsíčně ze 2 070 na 3 070 Kč měsíčně. Zrušili by daň z nabytí nemovitých věcí, která činí čtyři procenta z hodnoty koupené nemovitosti. Jak sympatické jsou vám úvahy Svobodných?

Výborné je, že tyto myšlenky pasují do sebe navzájem jak puzzle, není to styl každý pes jiná ves.

Dotace jsou principiálně špatně, já jsem se ještě nesetkala s jedinou smysluplnou dotací, která by nenadělala v ekonomice víc škody než užitku. Souhlasím tedy s jejich zrušením. Nadšeně tleskám nad odvahou odmítnout evropské dotace. Dlouhodobě tvrdím, že evropské peníze nás korumpují a poškozují namísto toho, aby nám pomáhaly, a důvod je jasný: Uměle se vymýšlejí projekty, které by se přirozeně nikdy nerealizovaly – typu cyklostezky na nesmyslných místech, po kterých nikdo nepřejede, jak je rok dlouhý, a podobně – a náš stát nás kvůli tomu zbytečně zadlužuje, protože tyto projekty musíme spolufinancovat. Mimochodem – kombinace euro plus peníze z evropských fondů byla právě tím koktejlem, který zničil Řecko.

Daň z převodu nemovitostí také považuji za nemravnou a poškozující ekonomiku, navíc její výtěžek pro rozpočet nestojí za řeč, takže jednoznačně jsem pro její zrušení. Tento ekonomický program bych podepsala.


ROBOT NA KONCI TUNELU

aneb Zpráva o podivném stavu světa a co s tím


Známí ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, autoři několika bestsellerů, nositelé ceny čtenářů Magnesia Litera a popularizátoři světa peněz přichází s výbušnou zprávou o stavu dnešního světa.

Stojí lidstvo na prahu ráje, anebo naopak pomalu degeneruje a řítí se vstříc svému konci? A jsme odsouzeni do role pouhých diváků, anebo můžeme o svém osudu rozhodnout sami? Dá se vůbec v okamžiku těchto dějinných změn najít něco jako svatý grál štěstí? Odpověď na tuhle otázku vás hodně překvapí...

  • * OBJEDNAT se slevou ZDE
  •  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…