Šmucler: Datum konce covidu. Čeká se na Brusel. Kšefty, pálení peněz

10.01.2022 16:57 | Rozhovor

Prezident České stomalotologické komory a podnikatel Roman Šmucler přiznal své překvapení, když Němci a pak také EU loni přesně „naplánovali“ konec epidemie. Vidí za tím učebnicový příklad. Ukazuje také na obrovský byznys farmaceutických firem a jejich smlouvy. V souvislosti s mutací omikron Šmucler nechápe smysl plošného testování. Ve špičce se předpokládají až statisíce nově nakažených lidí denně. Bude to drahé a přesný počet případů se při takovém množství stejně nezjistí, tvrdí stomatolog.

Šmucler: Datum konce covidu. Čeká se na Brusel. Kšefty, pálení peněz
Foto: Karel Šebesta
Popisek: doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Ministr Válek dostal „kouř“ za návrh, aby lidé v klíčových odvětvích pracovali, ač mají covid. Dojde dle Vás tak daleko, že to bude nutné? A jinak, když omikron dostane každý, je možné nechat na lidech, ať se sami rozhodnou, zda půjdou do práce či ne?

Nejde dopustit, že necháme někoho umřít na infarkt s tím, že má lékař doma pozitivní dítě a nařídili mu karanténu. Pandemické testovací hry jsou při omikronu, který se šíří minimálně jako chřipka, spíše rychleji, neudržitelné. Nemůžeme si dovolit mít klíčové profese v karanténách a ani pozitivně testované, relativně zdravé, doma. Asi těžko budou pracovat těžce nemocní, ale v podtextu opatření je skryto, že mnoha pozitivním bude asi relativně dobře, není důvod, aby kvůli tomu nejezdily vlaky a třeba umírali lidé. Logika věci je, že stomatolog asi může pracovat místo karantény, ale nemocný stomatolog by měl být doma.

Ředitel FN Motol sdělil, že farmaceutické firmy se k nám chovají jako ke kolonii. Měl na mysli dodávky monoklonálních protilátek. Jak vidíte smluvní vztahy, které vůči naší vládě mají dodavatelé vakcín??

Farmaceutické firmy tvrdě vyžadovaly nasmlouvat velká množství odběrů, aby dodaly včas vůbec něco. Výsledkem byly přeplněné sklady některými léky a třeba i fakt, že firmy trvají na tom, abychom je odebírali, i když už jsou asi neúčinné. Paradoxně tyto gigantické firmy dodávají tomuto státu spoustu léků. Při vysokých fixních nákladech by nám klidně mohly dodat jiný lék a vydělaly by stejně - jen by si to vnitřně přeúčtovaly. Ale jsou tvrdé - jejich pozici to ale opravdu nezlepšilo. A mohou přijít odvetná opatření. Všichni se i při snaze vydělat musíme snažit, aby za omezené peníze pojišťoven bylo pomoženo co nejvíce nemocným.

Znáte útroby ministerstva zdravotnictví. Co se změnilo pod ministrem Válkem? Jak se proměnilo jeho okolí? Kdo teď do čeho „kecá“ a komu je nasloucháno, pokud jde o covid?

Zatím pan ministr Válek hasí covidovou bouři. Osobně je rozumný, ale tato vláda vyhrála s heslem, že byl Andrej Babiš moc hodný na lidi a třeba se málo testovalo. Tak je pan ministr v nezáviděníhodné situaci. Musí vyhovět oběma táborům. Pan ministr obměnil svoje nejbližší okolí a musel nabrat koaliční partnery, ale změny zatím nejsou znát. Pan ministr hodně chce rozhodovat sám, takže pozice náměstků není zatím moc silná.

Peklem covidové krize bylo, že do toho bez osobní zodpovědnosti mluvil, koho zrovna pan premiér Babiš potkal. Lidé se objevovali a mizeli - rozhodovalo se mimo struktury. Za Radu poskytovatelů - 100% českého zdravotnictví jsme byli opakovaně proti plošnému testování. je to pálení peněz, kterých moc nemáme a ještě jsme si je museli vypůjčit. Je to ale placebo pro vyděšené lidi a show pro některá média. Neustálé změny kurzu zvyšují sledovanost zejména televizí.

Dočkáme se díky omikronu konce celé té „srandy“ s covidem v březnu, tedy dva roky po začátku epidemie?

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Byl jsem překvapen, když ještě loni Němci a pak EU naplánovala konec na přelom zimy a jara. Odpovídá to učebnicovým dvěma letům, kdy se vir stane endemickým - bude kolem nás a naučí se naše těla s ním relativně žít. Tak to podle všeho asi bude a potvrzují to světoví experti. Omikron je přesně asi ta varianta, která vše urychlí. Také už se netestujeme na španělskou chřipku a její varianty, leč ten virus nezmizel. Nejde ho obklíčit a ani vyhubit, to byla taková absurdní snaha.

Profesor Omar Šerý sdělil, že je pro zrušení covid pasů. Nemá prý již smysl omezovat neočkované. Je vlastně ale v moci naší vlády to rozhodnout?

Myslím, že i politici si uvědomují, že covid pasy jsou zbytečná segregace - kdo chtěl, se mohl naočkovat, máme léky, kdo chce, může nosit respirátor. Je tu populace - mladí a zdraví lidé - s extrémně malým rizikem, kterou ale velmi omezujeme, typicky ve školách. Jenže se musí najít politik s odvahou. Opakovaně ji měl Boris Johnson, ale neměl to jednoduché. Myslím, že to politici ve střední Evropě chtějí vysedět s tím, že tady řadě lidem imponuje, když stát ukazuje sílu a zatočí s lidmi, kteří jsou nezávislí. Prostě čekáme, až to v Bruselu ukončí.

Povinná „ochrana dýchacích cest“ již řadu občanů netrápí, intenzita kontrol dle mnohých pozorování klesla. Kdy a jak toto pravidlo bude oficiálně zrušeno?

Ochrana dýchacích cest, testování... to vše je o odvaze politika říci dost. Je v tom riziko a odvaha někomu říct, že byznys už nebude. Pokud by byl odvážný politik, zrušit se to dá brzo. Ale teď přes Omicron, řekněme tř týdny, to asi mít smysl bude. Ale měli bychom si s Němci zhruba 24.března říci: zvítězili jsme.

Účastnil jste se jednání Rady poskytovatelů. Už se ví, zda kvůli ekonomické situaci a finančnímu vyčerpání dojde k omezení zdravotní péče pro českého občana?

Andrej Babiš navýšil nevídaně platbu za státního pojištěnce. V době covidu nemocnice značně zbohatly, mnohé zaplatily dluhy. Rezervy jsou veliké. Jenže je tu rychlá inflace a očekávání odborářů, že platy pořád porostou aspoň o 10 procent. Tedy platit testování u choroby, která bude mít statisíce nakažených denně, abychom zjistili, zda je jakoby 84 nebo 75 tisíc nakažených, když jich bude desetkrát tolik, je luxus, který nás v budoucnu dožene. A bylo by asi neprůchozí si říci státu o další miliardy navíc.

?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…