Stát by měl hlavně méně přerozdělovat, myslí si místopředseda Svobodných

25.04.2023 9:31 | Rozhovor

Státní rozpočet je v zásadní nerovnováze. Myslím si to ekonom a místopředseda Svobodných Robert Vlášek. Upozorňuje na to, že přestože příjmy státního rozpočtu vzrostly o 13 procent, tak výdaje vzrostly o cca 36 procent. „To je neudržitelná situace. Řešením není ale zvyšování daní, které finálně neprospívá ekonomice a živí inflaci, ale naopak plošné škrty na výdajové stránce,“ říká Vlášek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Stát by měl hlavně méně přerozdělovat, myslí si místopředseda Svobodných
Foto: Archiv Roberta Vláška
Popisek: Místopředseda Svobodných Robert Vlášek

Vláda Petra Fialy chce v nejbližší době představit balíček daňových změn, které mají souviset s konsolidací veřejných financí. Co od tohoto balíčku očekáváte? 
 
Od vládního balíčku daňových změn nečekám nic pozitivního. Z toho, co o něm víme, lze předpokládat, že plány na zvýšení DPH by v případě realizace měly významný proinflační charakter, což se v době dvojciferné inflace, která je nejvyšší za posledních 100 let historie Československa a ČR, tzv. pádivé inflace, zrovna nejeví jako dobrý národohospodářský krok. Takový postup by byl v přímé kontradikci proti postupu ČNB, která se snaží o zkrocení inflace. Kromě toho plánované změny dopadnou zejména na nízkopříjmové skupiny, které jsou již nyní velmi zasaženy vysokou inflací, respektive růstem ceny potravin, energií apod. Tyto kroky vlády se mi jeví jako naprosto nesystémové, vypadá to jako snaha rychle a bez koncepce zacelit část vysokého strukturálního schodku.
 
V mezidobí se na veřejnosti objevují informace o tom, že vláda bude navrhovat přechod ke dvěma sazbám DPH, což by s sebou neslo zřejmě i zvýšení této daně např. u léků, vodného a stočného nebo dokonce čepovaného piva. Je podle vás takový krok nezbytný? 
 
Jak jsem uvedl, nejenže si nemyslím, že je tento krok nezbytný, ale dokonce si myslím, že je kontraproduktivní, resp. ve své podstatě ekonomicky škodlivý až scestný. Jsme v situaci, kdy bojujeme s nejvyšší inflací za posledních 100 let a zároveň jednou z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie. Inflaci jsme si úspěšně nejprve sami zvýšili zrušením superhrubé mzdy, následně ji živíme obrovskými deficity státního rozpočtu, a aby to nebylo málo, tak ji nyní ještě zdynamizujeme zvýšením daní, resp. DPH. Uvažované kroky vlády jsou pro mě nepochopitelné a ekonomicky iracionální.
 
Podobnou vlnu emocí vyvolal krok Fialovy vlády, když došlo ke snížení valorizace letošních penzí. Udělala podle vás vláda správně, že zatáhla za tuto ruční brzdu? 
 
To je samozřejmě opět naprosto nekoncepční a špatné rozhodnutí. Snažit se deficity státního rozpočtu řešit na úkor seniorů, tedy velmi zranitelné části populace, která je navíc inflací zatížena nejvíce ze všech skupin společnosti, považuji za až nemorální postup. Nechápu, jak může ministr financí zapomenout dát do státního rozpočtu náklady na zákonem stanovenou valorizaci.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…