Závody ve zbrojení jsou na spadnutí. Lidovec mluví o hrozbě nové studené války

14.04.2014 19:09

ROZHOVOR Závody ve zbrojení jsou na spadnutí. Vladimir Putin žije v jiném světě, rozpad sovětského impéria vnímá jako národní tragédii a podle toho se dnes chová. A miliony Rusů, kteří mu dnes tleskají, to budou dělat dál, i kdyby si měli utáhnout opasky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. Podle něj se Rusko nezměnilo. Změnili jsme se prý my a teprve teď si to uvědomujeme.

Závody ve zbrojení jsou na spadnutí. Lidovec mluví o hrozbě nové studené války
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Poté, co se Krym připojil k Rusku, se objevují podobné tendence i na východě Ukrajiny. S jakými pocity sledujete tyto události?

Souhlasím s Angelou Merkel, která získala dojem, že Vladimir Putin žije v jiném světě. Nežije v něm však sám. Podobně vidí svět stovka milionů obyvatel Ruska. Vladimir Putin vstoupil kdysi do služeb Sovětského svazu. Rozpad sovětského impéria vnímá jako národní tragédii a podle toho se dnes chová.

Mohlo by situaci na Ukrajině uklidnit federativní uspořádání země?

Federativní uspořádání bude mít v sobě zakódovanou nestabilitu. Navíc vývoj na Ukrajině ještě není zdaleka u konce. Může se ještě stát cokoliv. Nejdůležitější je, aby lidé na Ukrajině chtěli žít společně v jednom státě. Jsem přesvědčený, že se to může podařit.

Jaký je podle vás Vladimir Putin člověk? Dokážete ho odhadnout?

Nedokáži odhadnout Vladimira Putina jako člověka. Ale je zřejmé, že dělá jen to, o čem ví, že jej za to jeho voliči pochválí. On musel Krym obsadit – jinak by jej považovali za slabého. A nyní mu miliony Rusů tleskají. A budou mu tleskat dál, i kdyby si kvůli tomu měli utáhnout opasky. Vladimir Putin si buduje aureolu úspěšného a extrémně ostrého politika. Nemohl jen tak koukat na to, jak se „jeho kolonie“ osamostatňuje.

Pro ruskou veřejnost pořád hraje roli velmocenská role Ruska. Polovina Rusů podporuje útok na Ukrajinu. Polovina Rusů je kvůli tomu ochotná narukovat. Rusko se nezměnilo. To my jsme se změnili a nyní jsme si to jen uvědomili.

Myslíte, že po anexi Krymu se Vladimir Putin pokusí zabrat i východní Ukrajinu? Má o ni Rusko zájem?

Zájem o ni má, ale doufám, že Rusko nezaútočí. Myslím, že kdyby to bylo v plánu, tak by obsazení východní Ukrajiny proběhlo současně s Krymem. V tomto případě bych se nerad mýlil, protože následkem toho by mohla vypuknout občanská válka na Ukrajině.

Pokud by k tomu došlo, končí tím podle Miloše Zemana legrace. V takovém případě by prezident podporoval, aby na ukrajinské území vstoupily jednotky NATO. Do jaké míry se ztotožňujete s tímto výrokem?

Jsme součástí NATO. Aliance bude ovšem držet pohromadě jen v případě, že všichni členové budou vědět, že je akceschopná. Pobaltské státy sledují, s jakou rozhodností bude NATO jednat. S Milošem Zemanem často nesouhlasím, ale v tomhle bych mu dal za pravdu. Nezbytnou podmínkou by samozřejmě musela být žádost o pomoc z ukrajinské strany.

Jak myslíte, že by se k tomu postavil Západ?

Proč se ptáte na Západ? Měli bychom se ptát, jak bychom se k tomu postavili my! Měli bychom začít plnit to, k čemu jsme se vůči NATO zavázali. Jak to, že 500 milionů Evropanů očekává od 300 milionů Američanů, že je ochrání před 150 miliony Rusů? Měli bychom pro svoji obranyschopnost dělat více.

Karel Schwarzenberg v této souvislosti několikrát varoval před rozpínavostí Ruska, které označil za Otesánka, jemuž s jídlem roste chuť. Jak to vidíte Vy? Může chtít Rusko zabrat nějaké další země?

Mnoho Rusů si přeje návrat Sovětského svazu. Jakýkoli ruský politik by pro expanzi našel v ruské společnosti podporu. Každý ruský car nějaké území připojil. Chci věřit, že Vladimir Putin již má tento úkol odškrtnutý, a doufám, že nebude chtít jít do příliš velkého rizika.

S obavami se diskutuje o takzvané Euroasijské unii, kterou by chtěl Putin založit už příští rok. Sdílíte tyto obavy?

Nesdílím. Rusko nikdy nebylo dobrým organizátorem mezinárodních organizací. Ale je to důvod, proč bychom se měli ještě více snažit, aby Evropská unie byla silná a akceschopná.

NATO přerušilo spolupráci s Ruskem, EU zavádí sankce. Může to vést k nějaké obdobě studené války? Co si o tom myslíte?

Uvidíme, jak se situace vyvine. Závody ve zbrojení jsou na spadnutí. Krymská krize bude ještě dlouho studována a vyhodnocována. Musíme si připustit, že jsou na světě lidé, pro které je vliv jejich státu velkou hodnotou.

A co plyn? Rusko ho Ukrajině zdražilo o osmdesát procent a hovoří se o tom, že může přiškrtit i dodávky. Je to důvod k obavám i pro Čechy?

Měli bychom se připravit na možné zvýšení ceny plynu. Ale začíná jaro, a proto máme půl roku na přípravu na možné omezení dodávek plynu z Ruska. Neměli bychom dopustit situaci, že se budeme nechávat vydírat těmi, kdo otevírají a zavírají plynové kohouty do Evropy.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…