Mešity odmítá Klaus i většina Čechů. Muslimové zuří

05.12.2010 16:34

Více než tři čtvrtiny Čechů se staví proti výstavbě mešit v Česku - ztotožňují se tak s názorem prezidenta Václava Klause. Muslimům se to ale nelíbí.

Mešity odmítá Klaus i většina Čechů. Muslimové zuří

Občané České republiky nejsou příliš nakloněni výstavbě nových mešit. 75,2 procent z nich si podle nejnovějšího výzkumu společnosti SANEP myslí, že už by další podobné stavby v Česku vznikat neměly.

Důvod? Kriminalita a terorismus

Jako důvod pro nepodporu další výstavby islámských staveb většina respondentů výzkumu uvedla obavy ze zvyšující se kriminality. Odpůrci nových mešit také argumentovali tím, že kdekoliv v Evropě došlo ke zvýšené výstavbě staveb, rozrostla se i teroristická činnost.

Češi jsou přitom jedním z nejvíce ateistických národů v Evropě. 76,2 procent z nich se ale domnívá, že křesťanské tradice, s nimiž je tento stát spojen, by měly zůstat spjaty s křesťanskými hodnotami a kulturou.

Proti výstavbě mešit se navíc kromě většiny veřejnosti postavil již dříve i prezident Václav Klaus. Ten nesouhlasí se stavbou islámských budov zejména proto, že toto náboženství nemá v Česku de facto žádnou tradici.

Klaus muslimy pobouřil

Klausův postoj však vyvolal bouřlivou a odmítavou reakci mezi zástupci muslimů, kteří nyní v Česku žijí a požadují právě výstavbu svých modliteben.

Těch podle serveru islam.cz v současnosti existuje pouze patnáct. Za "pravé" mešity lze přitom označit pouze dvě - po jedné v Praze a Brně.

Společnost SANEP výzkum realizovala ve dnech 5.-19. listopadu na vzorku 14 398 osob nad 18 let. Statistická chyba se pohybuje kolem +/- 1,5 procenta.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM 


Čtěte také:

Chtějí mešity? Tak je nevolte, volají antiislamisté. Muslimové se bouří

Emoce z obou stran prýští při diskusi o stavbě mešity

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomáš Halík má problém. Jeho publikace nejsou odborné, sdělil premiér Rusnok

13:01 Tomáš Halík má problém. Jeho publikace nejsou odborné, sdělil premiér Rusnok

EXKLUZIVNĚ Některé publikace religionisty Tomáše Halíka byly vyřazeny z Rejstříku informací o výsled…