Klasnová: Tendr na Temelín Rusnokova vláda řešit nebude

21.07.2013 16:30

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová se dnes setkala s prezidentem republiky Milošem Zemanem v Lánech. Předmětem jejich jednání byla případná podpora kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka.

Klasnová: Tendr na Temelín Rusnokova vláda řešit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Prezident Zeman nás ujistil hned po pádu Nečasovy vlády, že jím jmenovaná vláda bude důsledně podporovat nezávislost orgánů činných v trestním řízení. Jsem ráda, že ministryně spravedlnosti Benešová nepodléhá politickým tlakům a nerozhodla o žádných personálních změnách v souvislosti s vyšetřováním exposlanců a Jany Nagyové. Pan prezident mne ujistil, že i nadále bude garantem toho, aby se politické kauzy nezametaly pod koberec,“ uvedla Klasnová.

Na jednání s prezidentem republiky šla Kateřina Klasnová s mandátem od poslaneckého klubu, pro který je jedním ze základních požadavků záruka, že úřednická vláda nebude rozhodovat o největší zakázce, dostavbě Temelína za několik set miliard, u které by mohly hrozit podobné důsledky jako u fotovoltaického boomu.
 
„Byla jsem ujištěna, že obchodní soutěž na dostavbu elektrárny v Temelíně nemá vláda Jiřího Rusnoka ambici řešit. Považuji to za zcela klíčové, neboť úřednická vláda nemá mandát od voličů a nenesla by za důsledky svého rozhodnutí politickou odpovědnost. V tomto případě navíc hrozí podezření, že by na celou věc doplatili daňoví poplatníci podobně jako v případě fotovoltaiky,“ říká předsedkyně klubu VV.
 
„Zároveň jsme probírali některé programové priority Věcí veřejných. Podrobně o nich bude mluvit předseda strany Vít Bárta na pondělní schůzce s premiérem Jiřím  Rusnokem. Nicméně s prezidentem republiky jsem otevřela problematiku odebírání průkazek ZTP a ZTP/P těžce zdravotně postiženým občanům po takzvané Drábkově sociální reformě a zrušení S karet. Prezident i premiér mají zájem vyřešit tyto nešvary zděděné po účinkování TOP 09 na ministerstvu práce a sociálních věcí.
 
Otevřeli jsme také problematiku rozšíření pravomocí NKÚ na kontrolu hospodaření obcí a krajů, územně samosprávných orgánů a podniků s majetkovou účastí států, včetně ČEZu. Tento klíčový protikorupční nástroj bude prioritou této vlády, stejně jako majetková přiznání,“ dodala po nedělním jednání s prezidentem Kateřina Klasnová.
 
O tom, zda VV podpoří vládu premiéra Jiřího Rusnoka rozhodnou nejvyšší orgány strany včetně poslaneckého klubu v úterý 6.8. Na jednání poslaneckého klubu se dostaví premiér, aby představil poslancům VV definitivní verzi programového prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…