Valchář (TOP 09): Kdo nic neudělá, nic nezmění!

14.10.2013 6:42

Šestadvacetiletý muž na vozíku je jedním z kandidátů do sněmovních voleb za TOP 09. Je původem z obce Liptál na střední Moravě, kde se také jako nadšený sportovec a tanečník, rozhodl vystudovat na Univerzitě Palackého fakultu obor tělovýchova a sport. Před dvěma lety měl těžké zranění v USA, které ho dostalo na invalidní vozík. Dnes pracuje v obchodě se sportovními potřebami a účinkuje v divadle Cirk la Putyka. Kandiduje za Prahu.

Valchář (TOP 09): Kdo nic neudělá, nic nezmění!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Proč jste se rozhodl kandidovat do sněmovny?

O veřejné dění se zajímám aktivně jako každý mladý člověk. Musím přiznat, že pro mě bylo ctí dostat nabídku vstupu do politiky osobně od předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Jsem rád, že i díky České asociaci paraplegiků CZEPA mohu kandidovat za stranu, která sází na samostatné a odpovědné lidi a dává příležitost handicapovaným. Proto jsem tuto nabídku přijal. Je to pro mě možnost udělat dobrou věc nejen pro lidi se zdravotním postižením, po úrazech nebo jinak nemocné, ale i pro další obyvatele Česka.

Čemu se chcete věnovat a co chcete v parlamentu prosadit?

Jsem člověk se širokým spektrem zájmů. Díky mé nemilé zkušenosti zlomeniny hrudní páteře po nehodě mě samozřejmě více než jiné zajímá vylepšování okolního světa právě pro handicapované. Chtěl bych prosadit spoustu detailů nejen ze zdravotnictví, ale také z oblasti práce a sociální péče. Rozhodně bych rád přispěl ke zlepšení úprav bezbariérovosti veřejných budov.
 

S jakým největším problémem se v Česku potýkají lidé na vozíku?

Myslím, že nejenom ti z nás, kteří máme problémy s pohybem, bychom ocenili jednodušší vyřizování na českých úřadech. Rozhodně bych chtěl prosadit, aby žádosti – ať už o sociální dávky nebo cokoliv dalšího, bylo možné řešit online. Žijeme přece už v době, kdy se všichni na světě propojujeme přes počítače, a přesto u nás musím za úředníky osobně. S nabídkou práce pro handicapované bude problém vždy kdekoli na světě. Ale vždy je i v tomto směru co zlepšovat a podpořit.

Považujete svůj handicap za limit pro práci v politice?

Rozhodně ne. Mám problém chodit, ne myslet. Čas od času se neubráním pocitu, že to mají někteří politici přesně opačně.

Co vás nejvíce zaujalo v programu TOP 09?

Je velmi dobré, že se strana pere za zachování demokratických principů v Česku. To je podle mě základ všeho dalšího dění v politice. Protože právě od způsobu rozhodování a směřování země se bude odvíjet budoucnost, ve které budou lidé jako já žít. Ale pokud bych měl vybrat zcela konkrétní věc, která se mi hodně líbí, pak je to důraz na prevenci zdraví u každého, zachování kulturních tradic a zjednodušení administrativy a byrokratických povinností pro zaměstnavatele.

Jak hodnotíte působení Národní rady osob se zdravotním postižením ČR? 

Musím říct popravdě, že jsem se s "radou" dosud osobně nesetkal. Vím, že jsou prostředníkem mezi vládou a organizacemi pro zdravotně a mentálně postižené, že připomínkují legislativu v zájmu těchto lidí. Obávám se však, že legislativci málo naslouchají prostřednictvím NRZP potřebám handicapovaným. Nejspíš je stále co zlepšovat.

Vaše životní motto je?

Člověk, který si neustále stěžuje nebo kritizuje, nehledá řešení, nikomu a ani sám sobě neprospěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …