Nečas (SPOZ): Bude praktický lékař v malé obci luxusem?

02.06.2013 18:32

Jako náměstek hejtmana Zlínského kraje zvolený za Zemanovce, odpovědný za oblast zdravotnictví, se v poslední době často setkávám s dotazy „jak budeme řešit problém stárnutí praktických lékařů?“

Nečas (SPOZ): Bude praktický lékař v malé obci luxusem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Blíží se totiž doba, kdy praktický lékař na malé obci bude velkou vzácností.

Zajištění dostupnosti zdravotní péče je v kompetenci zdravotních pojišťoven. Všeobecné lékařství je oborem samostatným, k jehož výkonu je nutná specializace lékaře. Nelze tedy počítat s tím, že by odchozího praktického lékaře mohl zastoupit jiný lékař s jinou specializací, byť má bohatou praxi z nemocnice. Nedostatek praktických lékařů je problémem systému vzdělávání, ekonomiky, motivace, jehož řešitelem nejsou kraje, ale ministerstvo zdravotnictví.

Je pravdou, že jedno řešení, jak pomoci zdravotním pojišťovnám zajistit dostupnou zdravotní péči ministerstvo zdravotnictví již našlo.

Vláda vydala nařízení, na základě kterého je časový limit dostupnosti praktického lékaře pro pacienta stanoven na 35 minut. Dle vlády tedy stačí nasměřovat pacienty z širokého okolí k jednomu praktickému lékaři a problém je vyřešen.   Zda je v silách jednoho praktického lékaře ošetřit tak obrovské množství pacientů, to se ukáže velmi brzy. V České republice v současné době ordinuje 28% praktických lékařů starších 60ti let.

MUDr. Lubomír Nečas
náměstek hejtmana Zlínského kraje zvolený za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.