Nový Jičín dal do oprav památek miliony korun

18.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

Nový Jičín letos investoval do oprav kulturních památek na území města čtyři a půl milionu korun. Část nákladů, 1,3 milionu korun, pomůže uhradit Ministerstvo kultury.

 Nový Jičín dal do oprav památek miliony korun
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Radnice nechala zrenovovat kamenný kříž z roku 1888, harmonium z přelomu 19. a 20. století v kapli svatého Michala, část hradeb městského opevnění z počátku 16. století a secesní vilu podnikatele Ferdinanda Czeicznera, v níž sídlí městská knihovna. Město přispělo částkou půl milionu korun i na opravu střechy Španělské kaple, která je v majetku římskokatolické farnosti.

„Kamenný kříž s litinovým korpusem Krista v Kojetíně restauroval akademický sochař Jakub Gajda. Kříž byl na dvou místech prasklý a velmi nestabilní. Ještě letos plánujeme úpravu terénu v okolí památky,“ řekla Simona Holčáková z odboru školství a kultury na novojičínské radnici. Aktuálně probíhají záchovné práce na hradbách městského opevnění, kdy se po vyčistění zdivo nově spáruje.

Nejnákladnější byla výměna 45 oken v budově radnice, jejíž základy pocházejí ze 16. století a je na seznamu kulturních památek. Úřad za ni zaplatil více než dva miliony korun, téměř 800 tisíci přispěje Ministerstvo kultury. První etapu sanačních prací má za sebou i budova městské knihovny, která byla postavena v roce 1910 jako rodinné sídlo textilního podnikatele Ferdinanda Czeicznera.

„Kvůli špatné nebo i chybějící izolaci a průsakům z kanalizace ničila zdivo velká vlhkost. Provedla se injektáž zdiva, udělaly se nové sanační omítky a opravila se i přilehlá kanalizace, která se zároveň vyspádovala směrem od budovy. Také se vyměnila pískovcová dlažba na chodníku, který vede ke vstupu do knihovny,“ vysvětlila Holčáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…