Benešov: Projekt „Benešovsko žije příběhy“ ukáže region pohledem školáků

25.09.2019 8:36

Podpořit sounáležitost dětí a mládeže s regionem a rozvíjet jejich povědomí o místní kultuře, hodnotách a historii je cílem projektu „Benešovsko žije příběhy“.

Benešov: Projekt „Benešovsko žije příběhy“ ukáže region pohledem školáků
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

V rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání (MAP) a v úzké spolupráci s Městem Benešov ho realizuje společnost Posázaví o.p.s. Je určen pro žáky mateřských a základních škol. Jejich úkolem je zpracovat příběh o reálné či fiktivní, historické i současné osobnosti, zasazený do kulis Benešova a jeho okolí. Školy je mohou zasílat do 30. listopadu 2019.

„Smyslem projektu je podpořit u dětí jednak čtení, jednak také vlastní autorskou tvorbu. Nejsem tak skeptická, že by je to v dnešní době počítačů nezajímalo. Myslím si, že bez ohledu na to, jaká je doba, tak tvořivost, poznávání, možná i tajemno v dětech je, jde hlavně o to, jak to v nich nějakou vhodnou formou rozpohybovat,“ řekla koordinátorka MAP Jana Čechová. Podle ředitelky společnosti Posázaví o.p.s. Bohunky Zemanové se nejedná o soutěž, snahou je oslovit co největší počet potenciálních dětských autorů.

Jedinou podmínkou příběhu je to, že jeho děj se bude odehrávat ve městě Benešově nebo jeho okolí. Žáci základních škol mohou napsat povídku, pohádku, rozhovor, deník, básničku nebo jiný slohový či literární útvar v rozsahu maximálně jedné strany A4. U dětí z nižších ročníků a mateřských škol může příběhy zapisovat pedagog a žáci je mohou doplnit obrázky. Práce se budou hodnotit ve třech kategoriích: mateřské školy, 1. stupeň základní školy a 2. stupeň základní školy. Každá škola může do dané kategorie nominovat až 10 žákovských prací.

Deset nejzdařilejších prací z každé kategorie vybere porota složená ze zástupců Posázaví o.p.s., Města Benešova a Muzea umění a designu Benešov. Členem poroty bude také známý český textař, spisovatel, publicista a benešovský patriot Jan Krůta. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v březnu 2020 a bude spojeno s autorským čtením. Autoři nejzdařilejších příběhů dostanou drobné věcné ceny nebo knihu. Nejlepší práce budou vystaveny v Muzeu umění a designu v Benešově a vznikne z nich také tištěná, nebo elektronická publikace.

Projekt „Benešovsko žije příběhy“ volně naváže na oslavy 800 let od založení města Benešova, které se budou konat v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…