Benešov: Ušlechtilé dílo se povedlo

31.10.2021 8:38 | Tisková zpráva

Slovy benešovského faráře a vikáře, patera Mgr. Marcela Timka, „Pojďme se tedy společně se všemi lidmi dobré vůle pustit do tohoto ušlechtilého díla!“, byla v srpnu roku 2018 vyhlášena veřejná sbírka na opravu kostela sv. Anny v Benešově. Na transparentním účtu se postupně povedlo shromáždit finanční prostředky, které umožnily dokončit první etapu rekonstrukce této perly barokní architektury.

Benešov: Ušlechtilé dílo se povedlo
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Již o necelé tři roky později tak mohlo být do časové schránky v makovici věže kostela přidáno poselství, jež je zároveň poděkováním všem, kteří přiložili ruku k dílu finančním příspěvkem, fyzickou pomocí, modlitbou, nebo dobrou vůlí. Poselství budoucím generacím zní: Dne 10. července léta Páně 2021 je osazen na opravenou střechu kostela sv. Anny kříž s časovou schránkou, do níž jsme uložili vzkazy minulých generací s příspěvkem z časů našich!

V tomto roce 1 100. výročí mučednické smrti svaté kněžny Ludmily, kdy na stolci svatovojtěšském sedí J. Em. Dominik kardinál Duka, farářem a vikářem benešovským je P. Mgr. Marcel Timko, starostou města Jaroslav Hlavnička a místostarosty Zdeněk Zahradníček a Roman Tichovský a stavebním technikem vikariátu, který koordinuje a dohlíží na provádění stavebních akcí, je Roman Lutz, jsme zdárně dokončili opravu krovu střechy a výměnu střešní krytiny na kostele sv. Anny na Masarykově náměstí v Benešově.

Opravu prováděla firma Polák z Hluboše, se kterým jsme měli skutečně šťastnou ruku, jelikož je to výborný řemeslník a také seriózní člověk. Bylo na něj spolehnutí nejen co se týče kvality provedené práce, ale taktéž z hlediska optimalizace provedení plánovaných prací. Celková cena díla se pohybuje kolem 6 000 000 Kč z čehož 2 500 000 Kč poskytlo ze svého rozpočtu město Benešov a zbylé prostředky zaplatila farnost s pomocí Arcibiskupství pražského, které na dílo obnovy přispělo 1 000 000 Kč. Takže na samotnou farnost zbylo 2 500 000 Kč, které se povedlo nashromáždit skrz veřejnou sbírku, do které povětšině přispívali farníci a vynesla cca 750 000 Kč a zbytek z hospodaření farnosti a ostatních darů věřících!

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Tento zásah byl nadmíru potřebný, jelikož celá konstrukce krovu naléhala na kupoli hlavní lodi a roztlačovala tak celou stavbu a hrozila jejím roztržením (roztlačením) a zborcením! Hlavní bylo vyztužit a předělat statiku věžičky a vyheverovat krov do původní roviny, jelikož byl propadlý na jednu stranu směrem k hotelu Pošta a zastabilizovat jej v rovině! Bylo použito cca 35 m3 hranolů a akce trvala od března 2020 do července 2021. Začalo se vyklínkováním povolených kleneb a kupolí a následným vyspravením prasklin a pak se mohlo pokračovat na střeše.

První a největší dík patří dárci všech dobrých darů, našemu Pánu Bohu, že nám popřál zdaru v díle, zachoval ve zdraví a dal nám dožít a dočkat se tohoto dne dokončení díla obnovy krovu a střechy kostela sv. Anny!

Historicky je to doba bezprecedentně blahobytná, navzdory pandemii Covid-19, velkému zadlužování se státu a neustálému zpochybňování staletími a tisíciletími osvědčených modelů morálního života ve společnosti. Žijeme ve svornosti a vzájemné úctě, čehož dokladem budiž nejen spolupráce křesťanských církví ve městě v péči o lidi staré a nemocné v nemocnici a v domově seniorů, ekumenická setkání, modlitby a společná požehnání občanům města na náměstí o Vánocích, ale taktéž velká otevřenost ke spolupráci a pomoci udržet dědictví po předcích pro příští generace ze strany města, které tak velkoryse přispělo i na tuto opravu. Panu starostovi, místostarostům a zastupitelům města patří můj dík hned na druhém místě!

A i když nakonec ale vůbec ne s menší radostí a vděčností chci vyjádřit svůj dík všem dobrodincům, občanům města, farníkům a všem lidem dobré vůle, jejichž jména jsou známá především Bohu a prosím, aby vám On, který je odměnitelem radostného dárce, dal vše potřebné pro duši i tělo, ať už v tomto čase nebo ve věčnosti! Bůh žehnej zemi české, městu Benešov a jejím občanům.

P. Mgr. Marcel Timko
farář a vikář benešovský

Je nutné dodat, že rekonstrukce kostela sv. Anny není ještě u konce. Proběhla první nejdůležitější, protože to byla nejakutnější a finančně značně náročná etapa, při které byl opraven krov, který byl staticky narušený a mnohde napadený hnilobou, a vyměněná střešní krytina. A na ní by měly navazovat další kroky – oprava zastaralé elektroinstalace a poté vnitřní výmalba a oprava fasády. To všechno čeká benešovskou farnost, která je vlastníkem kostela a která má k dispozici jen omezené finanční prostředky, a proto si moc ceníme postoje, kterým se k opravám postavila veřejnost a město Benešov. Velké díky všem lidem dobré vůle, milovníkům barokní architektury a krásného dědictví po předcích v našem městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…