Benešov: Vzdělávání v knihovně

29.10.2022 13:53 | Tisková zpráva

Současná knihovna je nejen přirozeným a ideálním místem pro komunitní činnost, setkávání, ale také místem celoživotního vzdělávání pro všechny věkové kategorie. Právě vzdělání v knihovně je jedním ze tří pilířů celorepublikové koncepce Rozvoje knihoven.

Benešov: Vzdělávání v knihovně
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Také v benešovské knihovně se snažíme připravovat pestrou nabídku možností jak získat nové a zajímavé informace, například na besedách, přednáškách a v rámci výstav ve všech odděleních knihovny.

Tyto akce jsou určené samozřejmě i pro širokou veřejnost, nejenom pro čtenáře knihovny. Pro školy mateřské, základní, školní družiny a také pro všechny ročníky gymnázia a středních škol nabízíme více než třicet vzdělávacích lekcí. Žáci se během pořadů naučí orientovat v knihovně, v literatuře a pracovat s knihou a dalšími informačními zdroji. Stejně jako v minulých letech jsou pořady v knihovně koncipovány jako zábavné, a hlavně interaktivní hodiny.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18760 lidí

Součástí lekcí zejména pro předškolní děti a žáky na 1. stupni jsou pohybové prvky a dramatické hry. Na druhém stupni se žáci naučí kritickému myšlení, orientovat se v novém textu, schopnosti se učit a prezentovat nové poznatky. Ve všech lekcích se dále zaměřujeme na práci ve skupině a aktivní spolupráci s knihovnicí. Lekce pro MŠ a žáky do 6. tříd se konají v oddělení pro děti. Pro žáky od 7. tříd a studenty SŠ jsou programy připravené v „téčku“ – novém oddělení pro teenagery.

V rámci projektu KAFÁRNA nabízíme několik témat besed pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty středních škol. Těmito programy chceme dětem, učitelům i rodičům ukazovat, jak úžasný a pestrý je svět literatury a také jak se neztratit ve světě informační a mediální gramotnosti.

Další formou hravého a zábavného vzdělávání jsou dětské kluby, čtenářský, tvořivý a hraní deskových her otevíráme pravidelně každý rok. Nově jsme od října připravili pro děti od 10 let Klub robotiky a 3d tisku a také Šachový klub. Pro malé čtenáře od 3 do 6 let a jejich rodiče nabízíme Klub MíČeK (Milujeme čtení knížek), se kterým se zapojujeme do mezinárodního projektu Bookstart.

Nezapomínáme ani na seniory. V knihovně nám každé září začíná nový školní rok pro posluchače Virtuální univerzity třetího věku. Výukové téma tohoto semestru je Arménie blízká i vzdálená, výborně zpracované téma v šesti přednáškách v širokých historických, kulturních i hospodářských souvislostech. V rámci vzdělávání seniorů jsme již podruhé uspořádali ve studovně Seminář Jak na chytrý telefon a tablet v rámci projektu Digitální odysea, který připravuje Nadace Moudrá sovička ve spolupráci se společností Vodafone. Během čtyřhodinového semináře lektor učí jak správně ovládat a používat chytrý telefon a jak se bezpečně pohybovat na internetu.

V rámci neformálního vzdělávání mohou nejenom žáci a studenti využít prostory studovny a čítárny pro doučování, přípravu do školy nebo individuální výuku. Samozřejmostí je možnost připojit se v prostorách knihovny na wi-fi nebo využít pracovní místa s počítači. Také nabízíme skenování a tisk do formátu A3. Další podrobné informace najdete na webových stránkách knihovny ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…