Beroun: Clarinet Factory vystoupí v Jiné kávě

21.05.2013 17:42

Úspěšný soubor Clarinet Factory vystoupí v pátek 7. června od 20:00 hod v berounské Jiné kávě - podniku, jehož provozovatelem je občanské sdružení Lomikámen.

Beroun: Clarinet Factory vystoupí v Jiné kávě
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

 

Clarinet Factory v Jiné kávě představí zcela akustickou verzi svých skladeb. Vstupenky jsou v předprodeji na baru v Jiné kávě.
 „V Jiné kávě pracují lidé s psychickým onemocněním. V kuchyni myjí nádobí, zajišťují úklidové práce, připravují nápojový sortiment a ti zdatnější obsluhují zákazníky; jde hlavně o trénink pracovních dovedností, který má lidi s psychickým onemocněním nastartovat do jejich dalšího života. Tento přístup nám je sympatický a proto jsme se sdružení Lomikámen rozhodli podpořit způsobem nám vlastním: koncertem,“ vysvětlil Jindřich Pavliš z Clarinet Factory.
 Na pozvání Clarinet Factory do Berouna pomýšlí Jiná káva již delší dobu. "Letošní 130. výročí narození dirigenta Václava Talicha k tomu přímo vybízelo, jelikož Clarinet Factory jsou známí svým netradičním přístupem ke klasické hudbě," uvedl Tomáš Sklenička ze sdružení Lomikámen. „Mám velkou radost, že se díky vstřícnosti Clarinet Factory podaří koncert v prostoru Jiné kávy uskutečnit a zároveň se tak připojit k doprovodným akcím letošního festivalu Talichův Beroun," doplnil Sklenička.
 
 Úspěšné multižánrové těleso Clarinet Factory je považováno za jeden z nejoriginálnějších souborů na české hudební scéně. V posledních letech na sebe upozornil vítězstvím v mezinárodní soutěži International Songwriters Competition (v jejíž porotě seděli třeba Tom Waitts nebo Sonny Rollins), spoluprací s Bobbym McFerrinem nebo s Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou v Eternal Seekers. Již dvě dekády jeho existence zahrnují působení jak v oblasti klasické hudby, tak i výlety do všech možných hudebních žánrů i zeměpisných šířek. Čtyři hudebníci spolu putují již od raného muzikantského mládí, stráveného na konzervatoři v Pardubicích i na pražské AMU. Přes společné hledání nejen hudby, ale i jejího smyslu, se dostali až k vlastním kompozicím a improvizacím. K vlastnímu stylu, jenž neváhá oslovovat posluchače bez rozdílu věku nebo žánrově vyhraněné příslušnosti. Kromě koncertní činnosti se kvarteto pravidelně věnuje i spolupráci s tanečníky a vizuálními umělci (Petr Nikl) či komponování pro film a divadlo.
 Jejich vlastní tvorba je založena na prolínání žánrů. Schopnost improvizace, vtažení publika do děje, ale hlavně dokonalá souhra a nezměrná energie - to vše jsou atributy jejich živých vystoupení, které zcela přesahují vžité představy o koncertech komorních ansámblů. Svou tvorbou, hrou a improvizací stírá kvartet ve složení Jindřich Pavliš, Luděk Boura, Vojtěch Nýdl a Petr (Pepíno) Valášek hranice jazzu, crossoveru, etnických inspirací, minimalismu i elektroniky.
 
 Jindřich Pavliš
 Klarinetista Pražské komorní filharmonie. Píše a upravuje skladby pro Clarinet Factory a tvoří dramaturgii souboru. Svou uměleckou dráhu začal na konzervatoři v Pardubicích, pokračoval na AMU v Praze (u Š. Koutníka) a pařížské Conservatoire National Supérieur. V současné době pedagogicky působí na plzeňské konzervatoři.
 
 Luděk Boura
 Klarinetista Státní opery v Praze. V Clarinet Factory hraje na klarinet. Absolvoval konzervatoř v Pardubicích, AMU v Praze (u V. Mareše) a půlroční stáž v holandském Utrechtu.
 
 Vojtěch Nýdl
 Je členem Pražské komorní filharmonie a dechového souboru Afflatus Quintet, zastává rovněž post prvního klarinetisty Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V Clarinet Factory uplatňuje své vynikající schopnosti nejen instrumentální, ale i pěvecké (vystupoval např. v muzikálu Hair). Po dokončení studia v Pardubicích a na AMU v Praze (u Š. Koutníka) absolvoval mistrovský kurs ve Vevey (Švýcarsko) a půlroční stáž na Conservatoire National Supérieur v Paříži.
 
 Petr Valášek
 Působí v Orchestru Karla Vlacha jako basklarinetista a tenorsaxofonista, spolupracuje s interprety převážně jazzovými, k čemuž ho předurčují jeho mimořádné improvizační a multiinstrumentální schopnosti. Vystudoval podobně jako jeho kolegové konzervatoř v Pardubicích u L. Posekaného a poté AMU (u P. Čápa). V Clarinet Factory hraje především na basklarinet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-beroun.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…