Beroun: Závodí zažije Fest

09.08.2013 10:13

Folk, jazz, šanson, worldmusic a mnoho dalších hudebních stylů si budou moci vychutnat Berouňané na multižánrovém festivalu poprvé přímo na břehu řeky Berounky.

Beroun: Závodí zažije Fest
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

ZÁVODÍ FEST se odehraje 17. srpna mezi od 14 do 23 hodin na travnaté ploše v blízkosti restaurace U Štiky za účasti více či méně známých, leč rozhodně neotřelých hudebních tváří z daleka i blízka.

Folk-jazzovou berounsko-hořovickou kapelu Půl dechu do měchu se zpěvačkou a autorkou většiny repertoáru Šárkou Pexovou berounské publikum dobře zná. Lucie Redlová, hrající na mandolínu a elektrickou kytaru, začínala před zhruba deseti roky v kapele Docuku, hostovala ale také v rockovém Rauši, poetických Květech či na posledním albu kapely Traband. V Berouně se představí s doprovodnou bigbeatovou kapelou Garde složenou ze zkušených muzikantů.

Čtyřčlenná romská kapela Bachtale Apsa (Slzy štěstí) sdružená okolo slepého zpěváka, klavíristy, akordeonisty a klarinetisty Mária Bihário, kterého posluchači znají díky spolupráci se Zuzanou Navarovou a Ivanem Gutiérrezem, patří k našim nejlepším romským ansámblům. Skvělé vokály a strhující rytmy jsou předností hudby,  která má své kořeny u balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů. Nechybí ani skladby tzv. sinti jazzu a klasické čardáše

Dalšími ryze pánskými kapelami budou „violoncellová smršť“ okořeněná banjem, trumpetou či akordeonem Jarabáci a mostečtí Zdarr – „otevřená akustická fúze“ akordeonů, saxofonu, klarinetu a rytmiky, která má blízko k worldmusic i modernímu šansonu. Nejpočetnějším hudebním tělesem bude kapela Totems, muzikanti seskupení kolem písničkáře Vlasty Třešnáka, který zde však není zpěvákem, nýbrž textařem, moderátorem a perkusionistou. Doplňují ho Pája Táboříková – zde v roli zpěvačky, jinak ponejvíce bubenice Luboše Pospíšila, herečka Martina Menšíková, muzikant a moderátor rádia Beat Pepa Lábus, jako další to hudebně „jistí“ například někteří členové skupiny Garage. Zcela sám naopak vystoupí písničkář Václav Koubek.

Václav Koubek
Muzikant, spisovatel, divadelní i filmový herec, režisér a muž mnoha dalších povolání a zaměstnání vůbec, Václav Koubek, který 17. 8. vystoupí u Berounky, před časem řekl: „Harmonika má duši. Hra na ni je založena na pohybu tam a zpět, tak jako nádech a výdech, mezi nimiž je obsažen celý životní rytmus.“ Před lety zřídil v Chotěmicích v jižních Čechách Vesnický hudební klub, stálou hudební a divadelní scénu, kam se s nadšením vracejí nejen diváci a posluchači, ale také muzikanti. Své mnohé životní neúspěchy i nedokonalosti dokázal tento vystudovaný strojní inženýr s nadhledem zúročit nejen ve svých  písních, ale také ve čtyřech knihách povídek, z nichž často během svých koncertů cituje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-beroun.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …