Bezpečnost cyklistů a první policejní cyklohlídka v Ostravě

26.04.2012 11:23

Ostravští policisté se v první polovině dubna preventivně v rámci dodržování zákona o silničním provozu zaměřili na chodce, nyní přicházejí na řadu cyklisté.

Bezpečnost cyklistů a první policejní cyklohlídka v Ostravě
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Také ti musí myslet na své vlastní bezpečí. Cílem této akce bude nejen kontrola povinného vybavení jízdního kola, ale i dodržování pravidel silničního provozu, zejména dodržování pravidel na stezkách pro chodce a cyklisty. Policie se zaměří i na používání reflexních materiálů.

Na místě společně s policisty budou i strážníci Městské policie Ostrava. Cyklisté budou mít jedinečnou příležitost nechat si přímo „v terénu“ zaevidovat své jízdní kolo. Budou k tomu potřebovat doklad totožnosti a záruční list nebo účtenku o zakoupení anebo čestné prohlášení (více na www.mpostrava.cz). Po vyplnění nezbytných formulářů bude kolo označeno nálepkou “Jízdní kolo je v evidenci městské policie“. Každoročně dochází k několika stovkám případů krádeže jízdních kol.  V případě, že kolo máte zaevidované, Policie České republiky si může tyto důležité informace od městské policie vyžádat.  Konkrétním popisem jízdního kola či doloženým výrobním číslem tak usnadníte pátrání po odcizených kolech a jejich zajištění.

Pracovníci BESIPu budou zároveň upozorňovat na výhody správného používání reflexního materiálu (reflexní vesta, pásky apod.), které pomohou zajistit bezpečí chodce nebo cyklisty na silnici.

Společné policejní hlídky potkáte na těchto frekventovaných cyklostezkách v době od 16 do 18 hod. v tyto dny:

25. dubna - ul. Plzeňská u Dakoty, cyklostezka přes Bělský les         

26. dubna - Hlavní třída u kruhového objezdu, Ostrava Poruba

                    - ul. U Opavice, (rozcestí na Děhylov, Martinov, Třebovice) Ostrava Třebovice

Na cyklostezce na Hlavní třídě se Ostravanům představí i první policejní cyklohlídka v rámci Městského ředitelství policie Ostrava. Cyklohlídka bude působit v rámci obvodního oddělení Ostrava Poruba 1. Policisté vykonávající službu na jízdních kolech budou primárně určeni pro výkon služby v období jaro - podzim k provádění preventivní činnosti především v odlehlejších oblastech.

 Co patří mezi povinnou výbavu jízdního kola:

-       dvě na sobě nezávislé účinné brzdy

-       zadní odrazka červené barvy (tato může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)

-       přední odrazka bílé barvy (tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)

-       odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapátek, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola

Odrazové materiály nahrazující přední nebo zadní odrazku mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvů cyklisty.

Za snížené viditelnosti:

-       světlomet svítící dopředu bílým světlem

-       zadní svítilna červené barvy

Mezi doporučenou výbavu patří zvonek, účinný kryt řetězu, účinné blatníky.  

Nezapomeňte, že pro cyklisty do osmnácti let je povinná přilba!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…