Bílovec: Strojírenské haly, nebo park pro rodiny s dětmi?

07.02.2018 10:02

Rozšiřující se nabídka služeb, zájem o ubytování ve městě a další pozitiva. Tak po pěti letech provozu zábavního parku v Milovicích hodnotí jeho vznik starosta města Milan Pour. „Šli bychom do toho znovu,“ říká a dodává, že zastupitelé Milovic nyní dali zelenou i vzniku indoor parku.

Bílovec: Strojírenské haly, nebo park pro rodiny s dětmi?
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

V Bílovci bude v únoru opět projednávána smlouva na realizaci zábavního parku v průmyslové zóně města. „K opětovnému projednání této smlouvy, k níž nebylo v říjnu na zasedání zastupitelstva přijato usnesení, jsme byli motivováni bíloveckou občanskou iniciativou, která ve vybudování parku spatřuje přínos pro Bílovec. Ozývají se však také hlasy proti jeho vzniku, kde mezi argumenty zaznívá například to, že bychom měli příštím generacím zanechat poklidné město. Otázkou je, zda naši potomci chtějí ve městě, které couvá před novotami a změnami, žít,“ zvažuje místostarostka Sylva Kováčiková a poznamenává, že podobný střet zájmů a názorů vcelku logicky provází větší změny nejen v Bílovci, ale i kdekoliv jinde. „Názory občanů se různí, někdy to možná souvisí i s nedostatkem relevantních informací. Vedení středočeského města Milovice však už zkušenosti s provozem parku má,“ vysvětluje.

Milovice totiž zhruba před pěti lety vyšly vstříc podnikatelským záměrům a umožnily využít část městských pozemků pro vybudování zábavního a naučného parku Mirakulum i Tankodromu Milovice. Tyto dva investiční záměry už dva roky spojuje parní úzkorozchodná železnice a lokalita se rozvíjí dál. „Do rozvoje tohoto území podnikatelé neustále investují a v Mirakulu, které ročně navštíví až 280 tisíc lidí, jsou každoročně otevírány další herní prvky a atrakce. Majitel tohoto parku navíc Milovicím vyšel vstříc například bezplatným vybudováním parkoviště pro občany v lokalitě Topolová i bezplatným vybudování dvou autobusových zastávek ve stylu zábavního parku či zhotovením dětského hřiště. Obyvatelé Milovic mají kromě toho dvakrát ročně vstup do parku Mirakulum zdarma a část parku může město zdarma využívat při jednání zástupců municipalit nebo pro zahraniční návštěvy z partnerských měst,“ nastiňuje starosta Milovic Milan Pour změny, které vznik zábavního parku městu přinesl, a doplňuje, že park bývá využíván i pro příměstské tábory a během letních prázdnin tu najdou řadu pracovních příležitostí i místní studenti. „Ve městě bohužel není hotel a dva zdejší penziony nejsou schopny uspokojit vysokou poptávku,“ dodává. „Je třeba zmínit, že tento park je venkovní, proto bývá obvykle otevřen od dubna do října,“ pokračuje s tím, že město nyní uvažuje o využití dalších lokalit na okraji Milovic k vybudování dalšího, tentokrát indolového parku pro rodiny s dětmi. „Zastupitelé dali tomuto projektu zelenou, nyní čekáme, zda si investoři Milovice vyberou z několika nabídek lokalit,“ konstatuje Milan Pour a na otázku týkající se hlučnosti a nárůstu množství odpadků ve městě odpovídá: „Není pravda, že by příliv návštěvníků parku výrazně ovlivnil nedostatek parkovacích míst ve městě. Stává se to občas jen v sousedícím sídlišti Topolová, kde tuto situaci řeší hned na místě městská policie. Pokud jde o odpadky v okolí parkoviště u parku, nepřekračují v žádném případě únosnou míru, stejně jako hluk, který je slyšet v nedalekém sídlišti pouze ve výjimečných případech při některých víkendových promočních akcích. Problémy nemáme ani se zvyšující se hustotou dopravy ve městě, protože park leží na jeho okraji a 90 procent vozidel Milovicemi při návštěvě tohoto parku vůbec neprojíždí,“ doplňuje starosta města, které patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím obcím Středočeského kraje. Milovice jsou také – pokud jde o věkový průměr obyvatel – nejmladším městem regionu. Zatímco věkový průměr v republice je 42 let, v Milovicích je to 35 let. A mladí lidé, kteří zakládají rodiny, se sem stěhují neustále.

Co tedy vyroste v podnikatelské zóně Bílovce? Strojírenské haly, které se neobejdou bez kamionové dopravy a s jejichž provozem je spojena prašnost, hluk i předpokládaný příliv zahraničních zaměstnanců, nebo indoor park pro rodiny s dětmi? „Obě cesty, zábavní park i strojírenský průmysl, jsou v souladu s územním plánem města a obě přinesou nová pracovní místa i příležitosti. Obě mají svoje pozitiva i negativa,“ uzavírá místostarostka Sylva Kováčiková s tím, že v pondělí 12. února se bude od 17 hodin konat v knihovně na Slezském náměstí veřejná schůze s občany. Ti jsou zváni i na zasedání zastupitelstva města, jež se uskuteční ve čtvrtek 15. února od 15 hodin ve zdejším kulturním domě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…