Bílovec: Zaměstnanci gymnázia věnovali přes sto tisíc postiženému chlapci a mobilnímu hospici

23.12.2021 14:05 | Tisková zpráva

Zaměstnanci Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci v prosinci věnovali sto pět tisíc korun na vánoční sbírku. Část byla předána postiženému chlapci, část mobilnímu hospici Strom života.

Bílovec: Zaměstnanci gymnázia věnovali přes sto tisíc postiženému chlapci a mobilnímu hospici
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Pětapadesát tisíc jsme předali třináctiletému Dominikovi z Těškovic, který loni náhle ochrnul a peníze využije na nákladné rehabilitace. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
A padesát tisíc jsme věnovali mobilnímu hospici Strom života,“ říká ředitel gymnázia Pavel Mrva a dodává, že letos jde už o druhou sbírku, kterou zaměstnanci školy vyhlásili. V létě věnovali osmdesát tisíc korun na obnovu rodinného domu, který byl v Hruškách zničen tornádem.

„Myslet na ty, kteří potřebují naši pomoc, patří ke smyslu Vánoc. A cením si toho, že pedagogové naší školy tím dávají krásný příklad svým studentům. S organizací Strom života spolupracujeme dlouhodobě na různých projektech zaměřených na žáky gymnázia, jde například o téma umírání a vyrovnání se se smrtí, nebo o pochopení problematiky osob s handicapem,“ vysvětluje Pavel Mrva.

Že se život může změnit doslova z minuty na minutu, svědčí právě příběh Dominika, který ochrnul loni v dubnu. Dopoledne ještě hrál s kamarády fotbal na hřišti, odpoledne už necítil ani ruce ani nohy. Konečná diagnóza zněla mrtvice míchy. Rodina se snaží chlapci pomoci postavit se znovu na nohy. Jediným možným řešením jsou pravidelné rehabilitace ve speciálních zařízeních, ne všechny však proplácí pojišťovna. A tak vánoční finanční dárek z bíloveckého gymnázia Dominika určitě potěšil. A nejen jeho.

„Každá finanční pomoc je pro nás velice důležitá, o to více, že paliativní péči komplexně nehradíme ze zdravotního pojištění,“ říká Ladislav Blahuta z hospice Strom života. „V naší službě se snažíme přistupovat ke klientům s veškerou péčí, ne všechna se však vejde do úhradové vyhlášky. A právě finanční dary nám pomáhají komplexně dokrýt péči o naše pacienty. Je to pro nás významná a nezastupitelná pomoc. A za to patří všem náš veliký dík. A právě podpora, které se nám takto dostává z Gymnázia v Bílovci, je pro nás velmi důležitá. O to více, že nám bílovecké gymnázium pomáhá systémově, opakovaně, což pro nás znamená jistotu a možnost rozšiřovat naše služby nejen o zdravotnickou péči, ale také o odlehčovací službu i poradnu pro děti a dospělé. Za věnované finanční prostředky můžeme nakoupit přístrojovou techniku, ortopedické pomůcky, kyslíkovou podporu, lineární dávkovače a další potřebné věci,“ uzavírá Ladislav Blahuta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…