Bílovec chystá rekonstrukci azylového domu i zámecké fasády. A nejen to…

13.04.2018 13:47

Bílovec se chystá na investiční akce, jejichž celková hodnota představuje – společně s dotacemi – zhruba 120 milionů korun.

Bílovec chystá rekonstrukci azylového domu i zámecké fasády. A nejen to…
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Kromě jiného tu letos vznikne nové moderní bydlení pro pracující rodiny s nízkými příjmy, bude provedena další etapa opravy zámku, zrenovována kašna na náměstí, zrekonstruován objekt Besedy a z rozpočtu města je vyčleněno 8 milionů korun na opravu chodníků.

Rozsáhlá rekonstrukce v hodnotě zhruba 6 milionů korun například čeká ulici 1. máje. „Tato investice je v plánu už od roku 2010. Jsme rádi, že se ji letos konečně podaří zrealizovat a občané se konečně dočkají důstojného přístupu ke svým domovům," konstatuje místostarostka Sylva Kováčiková. „Kromě toho v současné době čekáme na schválení dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rekonstrukci chodníků. Pokud budeme úspěšní, můžeme získat až 85 procent z celkových nákladů ve výši 5 milionů korun na jejich bezbariérovou úpravu," vysvětluje místostarostka, podle jejíchž slov bude souběžně opravena komunikace v ulici Čs. armády, a to v úseku od Komenského ulice směrem k centru města. Tuto investiční akci finančně podpořil Moravskoslezský kraj částkou 1,75 milionu korun. „Stavba navazuje na rekonstrukci autobusového nádraží, na kterém se už intenzivně pracuje a hotovo by mělo být na podzim letošního roku,“ dodává a zmiňuje i plánovanou rekonstrukci městských schodů a přípravu expozice historie města v podzemí zámku. „Na realizaci tohoto záměru již byla podána žádost o dotaci z programu Česko-slovenské spolupráce společně s obcí Veličnou a za podpory památkových ústavů obou států,“ upřesňuje Sylva Kováčiková.

Bílovec má mnohem více projektů, jejich objem však přesahuje možnosti

Tím však výčet letošních investičních akcí v Bílovci zdaleka nekončí… „Právě připravujeme rekonstrukci azylového domu v Opavské ulici. Díky investici ve výši 7 milionů korun, z toho 90 procent tvoří státní dotace na podporu sociálního bydlení, zde ještě letos vznikne šest samostatných moderních bytů. Cílovou skupinou jsou rodiny, v nichž alespoň jeden z manželů pracuje, ale celkově v příjmech nepřekročí polovinu průměrné mzdy ve státě," říká starosta města Pavel Mrva. „Zároveň žádáme o dotaci na opravu Kamenáče, kde v současné době žijí občané, kteří řeší svůj aktuální bytový problém, a rovněž dosahují velmi nízkých příjmů nebo jsou vedeni na Úřadu práce ČR."

Mezi letošní akce patří i restaurování památníku Vincenta Havla na Slezském náměstí, včetně obnovy vodního prvku v kašně. „Z dotace z Ministerstva kultury ČR jsme získali téměř 2 miliony korun nejen na tento projekt, ale i na dokončení východní a jihozápadní fasády zámku," pokračuje starosta s tím, že investovat se bude také do osvětlení v památkové zóně. „Zhruba milion korun by měl přispět ke zlepšení bezpečnosti v této části města a také ke snížení nákladů na energii," doplňuje s tím, že velkou pozornost město letos věnuje také objektu Besedy. Tady půjde o novou fasádu a opravu interiéru v hodnotě 5 milionů korun. Podle Pavla Mrvy má Bílovec připraveno mnohem více projektů, jejichž objem však přesahuje možnosti rozpočtu města i personální kapacitu úřadu. Velký zásobník investičních akcí je tedy nachystán i pro následující období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…