Blansko: Zažít dobrodružství lze i jinak

30.12.2018 16:55

Projekt prevence kriminality s názvem Dobrodružství již patnáct let nabízí zajímavý program pro děti vyžadující zvýšenou pozornost. Výběr klientů provádí odbor sociálních věcí Městského úřadu Blansko.

Blansko: Zažít dobrodružství lze i jinak
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Na krátkodobých resocializačních víkendových akcích je pro účastníky připraven program zaměřený na změnu negativních postojů a zvládání zátěžových situací. V letošním roce děti absolvovaly v rámci projektu Dobrodružství 2018 tři akce.

Červnová akce byla zaměřena na poznávání geograficky blízkého, přesto pro zúčastněné děti často jen málo známého okolí. Jako základna posloužila fara v Ostrově u Macochy. Děti zde kromě běžné turistiky, her a soutěží zažily seznámení s prací amatérských speleologů završené dobrodružnou výpravou do veřejnosti jinak nepřístupné jeskyně.

Druhá akce proběhla v září v neméně romantickém prostředí, ale tentokrát na vodě. Základnou se stala skautská klubovna v Ratíškovicích, a hlavním programem byla celodenní výprava na kánoích do posledních panenských meandrů řeky Moravy. Na jejím dolním toku se nachází krásná a divoká místa, kde se natáčel legendární film Cesta do pravěku, který se stal také námětem víkendové etapové hry.

Zakončení letošního roku pak proběhlo v Hipocentru Koryčany o mikulášském víkendu. Cílem programu však nebylo naučit děti jezdit na koních, ale poznat radost z jízdy a komunikace s živým tvorem. Kromě výcviku na jízdárně se děti také učily starat o koně, a to včetně čištění a krmení koní, péče o výstroj i úklidu stájí. Dlouhé večery patřily sociálním a sebepoznávacím hrám a tradičně přišel i Mikuláš, anděl a čerti.

Všechny tyto akce se odehrávají v přírodě a připravuje je zkušený tým dobrovolníků spolku Horizont Blansko ve spolupráci s kurátorem pro mládež a terénní sociální pracovnicí. Záměrem projektu je dětem ukázat, že zažít dobrodružství lze i jinak, než při trestné činnosti či zneužívání návykových látek.

Pod vedením vedoucích a instruktorů se tak účastní řady her a akcí, které obsahují i určitý prvek romantiky, rizika a dobrodružství. Dětem umožní poznání sebe sama, svých schopností, vloh, hranic a limitů. Umožňují aktivně řešit vzniklé situace a poznat kouzlo vzájemné mezilidské spolupráce. Prostředí přírody a kolektivu přináší nejen nevšední zážitky, ale stává se i prostorem pro získání důvěry v sebe a ostatní lidi.

Tento projekt je dlouhodobý, starší děti projekt opouští a místo nich jsou zařazováni noví klienti. Projekt je financován z rozpočtu města Blanska a s jeho podporou počítá i v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …