Bohumín: Kvůli nízké návštěvnosti se zavřou mateřinky

22.03.2020 16:01

Krizový štáb se dohodl na uzavření mateřských škol, a to od pondělí 23. března, a omezení provozu sběrného dvora od soboty 21. března. Radnice zároveň umožní podnikatelům přerušit živnost elektronicky.

Bohumín: Kvůli nízké návštěvnosti se zavřou mateřinky
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Kapacitu máme ve školkách pro téměř 600 dětí. V minulém týdnu je využívalo ještě necelých 300 z nich. V pondělí jsme ve školkách měli 83 dětí, v úterý jich bylo 47, takže jsme od středy zredukovali počet otevřených školek a přišlo jich necelých třicet. Dnes ráno jsme ve všech pěti mateřinkách zaznamenali pouze šestnáct dětí. Proto jsme se na krizovém štábu dohodli, že kvůli nízké návštěvnosti od pondělí 23. března mateřinky až do odvolání uzavřeme,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

Pro pracující rodiče ve složkách integrovaného záchranného systému, případně pro ty, kteří prokáží, že kvůli svému zaměstnání nemají možnost postarat se o své dítě, zajistí město od pondělí 23. března dohled v budově mateřské školy a školní družiny v Okružní ulici 683 v Bohumíně. Nabídka platí pro děti od 3 do 10 let, a to od 6 do 17 hodin. Pro využití této služby musí pracující rodiče kontaktovat předem Barboru Bolcarovičovou na čísle 731 130 721 nebo na e-mailu ZDE. Stravování dětí bude čistě v kompetenci rodičů, jídlo si donesou z domova.

Omezení provozu sběrných dvorů, o víkendech zcela zavřeno
Od soboty 21. března omezí v Bohumíně také provoz sběrných dvorů. O víkendech se dvory až do odvolání uzavřou. Ve všední dny se jejich provozní doba zkrátí. Stabilní sběrný dvůr bude otevřený od 8 do 14 hodin a mobilní od 10 do 16 hodin.

Přerušit živnost lze i e-mailem bez elektronického podpisu
Podnikatelé, kteří se kvůli karanténě a zákazu vycházení v souvislosti s hrozbou koronaviru nemohou věnovat své živnosti, mohou přerušit svou živnost elektronicky, bez nutnosti elektronického podpisu. O přerušení lze požádat živnostenský úřad v Bohumíně na adrese ZDE. V e-mailu musí živnostníci uvést své jméno, příjmení, telefonní číslo, IČO a název živnosti, kterou hodlají přerušit, a na jak dlouhou dobu. Zpětné přerušení živnosti není možné. Pracovníci živnostenského úřadu je pak telefonicky kontaktují a ověří si jejich totožnost tak, že budou chtít číslo jejich občanky. Bez ověření a sdělení tohoto údaje nebudou moci přerušení podnikatelské činnosti provést. Živnostník může v e-mailu požádat také o to, aby přerušení jeho živnosti oznámili úředníky okresní správě sociálního zabezpečení a jeho zdravotní pojišťovně.

Senior taxi pouze pro cesty k lékaři
Senior taxi zůstává i nadále v provozu. Počet denních jízd klesl ze 75 na 15. „Apelujeme na naše starší občany, kteří jsou nejrizikovější skupinou, aby službu využívali opravdu jen pro nejnutnější cesty k lékaři. Platí zákaz vycházení, takže na hřbitovy je teď taxislužba nebude vozit. Taxikáři aktuálně jezdí v rouškách a po každém klientovi auto dezinfikují,“ řekl bohumínský místostarosta Igor Bruzl.

Složenky za psy budou později
Radnice avizuje, že pejskařům nebude po dobu karantény a zákazu vycházení zasílat složenky s poplatky za psy. Počítá i s tím, že pak bude benevolentní i k termínu splatnosti, který připadá na 30. dubna.

Kompenzace za nájemné
Bohumín bude vstřícný k nájemníkům městských nebytových prostor. Pro všechny, kteří museli své obchody uzavřít, chystá radnice kompenzaci nájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…