Bohumín: Město letos pořídilo do tříd další větrací jednotky, přibyly ve Skřečoni

10.05.2020 12:47

V zimě smog, v létě hluk. S tímto problémem se dlouhodobě potýkaly bohumínské školy při větrání ve třídách.

Bohumín: Město letos pořídilo do tříd další větrací jednotky, přibyly ve Skřečoni
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Město proto před čtyřmi lety přišlo s nápadem vyzrát na nevhodné umístění některých tříd v blízkosti rušných silnic moderní technikou. Začalo do nich pořizovat větrací jednotky. Ke stávajícím patnácti přístrojům nyní na jaře nakoupilo další čtyři. Využívat je budou děti v základní škole ve Skřečoni.

„Jelikož jsou školy nyní kvůli koronavirové situaci bez žáků, mohli jsme realizaci uspíšit a nemuseli jsme čekat až na letní prázdniny. Čtyři větrací jednotky s rekuperací tepla za 1,1 milionu korun už mají nově k dispozici v základní škole ve Skřečoni, která je blízko rušné silnice 1. máje,“ říká místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Jak podotýká, šlo o první etapu instalace, která zahrnovala jedno patro školy, příští rok bude město pokračovat ve vybavování tříd výměníky v dalším patře.

Město pořizuje větrací jednotky tam, kde jsou okna tříd blízko frekventovaných cest či křižovatek a klasické větrání je kvůli hluku a emisím problematické. Jde o zařízení podobné velkým lednicím, která dokáží nejen měnit a čistit vzduch ve třídách, ale částečně zvládnou i regulovat teplotu.

Nejvíce výměníků dosud využívala Bezručova základní škola a Benešova základní škola. Obě dvě byly během posledních čtyř let vybaveny jednotkami ve všech kmenových třídách za celkem téměř tři miliony korun. „Máme od ředitelů škol a také jednotlivých pedagogů, kteří v třídách s výměníky učí, maximálně pozitivní ohlasy. Podle nich mají jednotky díky regulaci oxidu uhličitého výborný účinek na pozornost dětí, citelně se snížil i únik tepla způsobený klasickým větráním,“ popisuje další výhody Bruzl.

Investice do těchto zařízení je spolu s ozdravnými pobyty a kotlíkovými dotacemi systematickou snahou Bohumína o zlepšení životních podmínek obyvatel města, kteří žijí v regionu se znečištěným ovzduším. Jsou si toho vědomi i bohumínští zastupitelé, kteří díky dobrému hospodaření města a úsporám v loňském roce schválili v únoru letošního roku navýšení rozpočtu na nákup těchto přístrojů do Skřečoně.

Instalace výměníků vzduchu není jedinou akcí, která v uzavřených bohumínských školách v posledních týdnech proběhla. Město pružně přeorganizovalo plán a místo letních prázdnin spustilo stavební práce už nyní na jaře. Základní škola ČSA proto v dubnu komplexně rekonstruovala v jednom z pavilonů sociální zázemí včetně nových toalet, kachliček a dveří. Investice přišla město na téměř jeden milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…