Bohumín: Program rozvoje venkova podpoří zemědělce i menší podnikatele

15.07.2018 7:34

Deset milionů korun z evropských peněz pomůže s obnovou techniky zemědělcům i menším podnikatelům na Bohumínsku.

Bohumín: Program rozvoje venkova podpoří zemědělce i menší podnikatele
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Díky Místní akční skupině (MAS) Bohumínsko se podařilo využít prostředky z Programu rozvoje venkova a zajistit nákup nových strojů, rekonstrukci ploch i zemědělského zázemí. Příjemným bonusem je pak vznik nových pracovních míst.

„Výzvu pro příjem žádostí o dotace z Programu rozvoje venkova jsme vyhlásili v únoru, obdrželi jsme jich jedenáct. Deset z projektů jsme doporučili k realizaci,“ informoval předseda MAS Bohumínsko Lumír Macura s tím, že do zemědělsky zaměřených firem půjdou čtyři miliony korun. Další čtyři miliony poskytne Evropská unie na podporu malých a středních podniků na území MAS Bohumínsko. Poslední oblastí s podporou ve výši dvou milionů korun je rozvoj zemědělské infrastruktury.

Vyhlášení výzvy počátkem roku 2019

Žadatelé o dotace působí ve venkovských oblastech, sídlí v Petrovicích u Karviné, Rychvaldu, Dětmarovicích či přímo v Bohumíně. Díky dotaci si zemědělci pořídí například traktory, secí stroj, rozmetadlo průmyslových hnojiv, dlátový pluh či přepravník pro dobytek. Podnikatelé si z dotace částečně zafinancují pracovní stroje.

„Dalším přínosem pro tyto venkovské oblasti je i vznik nových pracovních míst, kterých by mohlo být celkem deset,“ doplnil Macura. V Dolní Lutyni postaví obec za evropské peníze cestu k zemědělským pozemkům, ta bude současně sloužit i pro turisty a cyklisty. Podle vyjádření zástupců MAS Bohumínsko se počítá s vyhlášením další výzvy z Programu rozvoje venkova na začátku roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.