Bohumín: Sedmdesát nových cykloboxů je odolných proti zneužívání

06.09.2021 21:49

Nový typ cykloboxů, které jsou díky elektronickému časovému zámku odolné proti zneužívání, pořídilo pro své obyvatele město Bohumín.

Bohumín: Sedmdesát nových cykloboxů je odolných proti zneužívání
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Do provozu je uvede už za pár týdnů. Cyklisté je najdou přímo naproti vlakovému nádraží. Vejde se do nich 72 kol včetně těch elektrických, které je možné přímo v boxech dobít.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

„Už při projektování nového dopravního terminálu v oblasti železniční stanice jsme počítali se zřízením plochy pro dopravní systém Bike and Ride. Lidé ráno dojedou k vlaku či autobusu na kole, uzamknou jej v boxu a budou pokračovat do práce či školy v jízdě veřejnou dopravou. Po návratu si kolo opět vyzvednou a vrátí se domů,“ informoval místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Cyklisté budou mít k dispozici jiný typ kójí, než na jaké byli dosud ve městě zvyklí. Na rozdíl od rekreačních cykloboxů, které jsou pro dvě kola, jsou boxy u nádraží užší a vhodné jen pro jedno kolo, takže je doporučeno vkládat bicykl zadním kolem napřed. „Jde o boxy fungující na elektronický časový zámek. Uživatel do něj uloží kolo a pro jeho zabezpečení zadá čtyřmístný kód na klávesnici. Může použít i čtečku karet. Podstatná je maximální doba úschovy, která nesmí překročit 22 hodin. Po uplynutí této lhůty se box zablokuje a majitel se ke svému kolu dostane pouze za asistence městské policie a poplatek 200 korun,“ popsal princip nových cykloboxů Macura.

Jak vysvětlil, město tak chce zabránit zneužívání cykloboxů. „Úschovu jízdních kol jsme doposud umožňovali v boxech na klíč a mince. U nich však opakovaně dochází ke zneužívání a znečišťování. Z velké míry jsou na vině bezdomovci, kteří je používají jako skladiště ošacení, zavazadel a různého haraburdí. Našli se ale i cyklisté, kteří si prostě klíč přivlastnili a schránku využívali podle vlastní potřeby bez ohledu na ostatní uživatele,“ doplnil.

Jeho slova potvrzují strážníci i pracovníci odboru životního prostřední bohumínské radnice, kteří společně během letních prázdnin provedli inventuru cykloboxů u městské polikliniky. „Z dvanácti kójí sloužily svému účelu pouze tři. Klíče od zbylých chyběly. Městská policie má duplikáty, takže jsme boxy otevřeli a věci odvezli do sběrného dvora. Jde o jasné porušení provozního řádu. Po vyklizení jsme nechali vyměnit zámky ve všech dvířkách, což však není levná záležitost,“ uvedla pracovnice bohumínské radnice Lucie Oršulíková. Cykloboxy u sportovišť a v rekreačních zónách u místních jezer lidé tímto způsobem nezneužívají. „Spíše ztrácejí klíče, což pak z bezpečnostních důvodů vede k výměně celého zámku,“ doplnila.

Nové kódované schránky na jízdní kola u vlakového nádraží by měly být vůči zneužívání a vandalismu rezistentní. Deset z nich je navíc vybaveno zásuvkou pro nabíjení elektrokol, která stále více získávají na popularitě. „Jsou to ty nejvzdálenější od nádraží, aby je obyčejná kola zbytečně neblokovala,“ dodal Macura. Lidé budou moci začít moderní boxy využívat po dokončení stavebních prací na novém dopravním terminálu, s jehož zprovozněním se počítá už za několik málo týdnů. Na jeho výstavbu se městu podařilo získat dotaci z integrovaného projektu ITI ostravské aglomerace. Ta pokryje 90 procent nákladů, které radnice vyčíslila na více než 40 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…