Boskovice: V židovské čtvrti přibyly další Kameny zmizelých

01.12.2019 16:58

Ve čtvrtek 28. 11. 2019 se na ulici Bílkova v Boskovicích uskutečnil pietní akt k uctění památky zesnulých židů, kteří byli za druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech.

Boskovice: V židovské čtvrti přibyly další Kameny zmizelých
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 se uskutečnilo pietní položení stolpersteinu neboli kamenů zmizelých, aby připomněly židovské obyvatele Bertu, Davida a Pavla Brüllovy a Janu Spitzovou, rozenou Jellinek z domu č. 6 na ulici Bílkově, kteří byli za druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech v okupované části Polska.

Pietní akt zajistili Blanka Dvořáčkova a Boris Barak Selinger, který se stará o ukládání kamenů zmizelých na jižní Moravě. Po položení kamenů do dlažby před vchodem do domu zazpívaly studentky Střední pedagogické školy Československou hymnu a několik židovských písní. Na závěr zazněla modlitba, kterou přednesl brněnský rabín Štěpán Kliment a následně byly ke kamenům položeny květiny.

Stolpersteiny jsou tvořeny z betonu a nahoře osazeny měděnou destičkou s nápisem „Zde žil (nebo žila) …..“, a s dodatkem o jejich zavraždění nacisty, které se umísťují před poslední známé bydliště „zmizelého“. První položení kamenů v Boskovicích se uskutečnilo v září loňského roku před domy číslo 35 a 25 na ulici Plačkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…